Спростив розлучення та визнав еволюцію. Топ-10 прогресивних змін і заяв папи Франциска

Спростив розлучення та визнав еволюцію. Топ-10 прогресивних змін і заяв папи Франциска

2 серпня 2018 року в катехізисі Римо-католицької церкви з'явився пункт про визнання смертної кари неприйнятною за будь-яких обставин. Цього рішення від часу свого обрання у 2013 році домагався папа Франциск, він також закликав відмовитися від смертної кари світових лідерів. До цього католицька церква допускала смертну кару у крайніх випадках протягом століть.

НВ нагадує про інші прогресивні зміни та заяви Папи Римського.

1. Дозволив відпускати гріх аборту

На початку вересня 2015 року папа Франциск дозволив священикам римсько-католицької церкви відпускати гріхи жінкам, які зробили аборт, а також лікарям, які проводять ці операції, протягом так званого Ювілейного року, який повинен був початися 8 грудня цього ж року.

Згідно з ученням римо-католицької церкви, аборт є настільки тяжким гріхом, що той, хто його зробив, автоматично відлучається від причастя. До рішення папи Франциска відпустити цей гріх міг лише головний духівник єпархії.

Франциск пішов проти думки консервативних кіл у католицькій церкві, які виключають будь-яку можливість відпустити гріхи тим, хто зробив аборт.

У листопаді 2016 року Папа Римський дозволив католицьким священикам відпускати вірянам гріх аборту на постійній основі.

2. Спростив процедуру розлучення

У вересні 2015 року Папа Римський радикально реформував процедуру анулювання шлюбів для католиків, завдяки чому більше католиків зможуть розлучатися і заново вступати в шлюб, не порушуючи церковних канонів.

Без процедури анулювання шлюбу католики, які розлучаються і знову одружуються, вважаються перелюбниками і не допускаються до причастя.

Раніше анулювання шлюбу було заплутаним, дорогим і довгим процесом. Воно було недоступне багатьом католикам, особливо у бідних країнах, де не було шлюбних трибуналів.

Реформа запроваджує прискорену процедуру анулювання, якщо обоє з подружжя не мають заперечень, дозволяє здійснити його без шлюбного трибуналу. Крім того, скасовується система автоматичних апеляцій.

Папа заявив, що основною метою реформи є «порятунок душ».

3. Створив комісію, яка розгляне можливість для жінок ставати дияконами

2 серпня 2016 року папа Франциск створив спеціальну комісію, яка повинна вивчити, чи повинні жінки отримати дозвіл ставати дияконами у католицькій церкві.

До комісії входить сім чоловіків і шість жінок. Члени комісії повинні, зокрема, досліджувати історичну роль жінки в ранні роки становлення католицької церкви.

Сан диякона - перша ступінь святого таїнства священства із трьох можливих у католиків (разом із пресвітером та єпископом).Прихильники можливості отримання жінками сану диякона наполягають, що жінки майже не представлені в католицькій церкві. Можливість висвячення їх у сан диякона повинна дати їм більшу роль в ухваленні рішень в межах церкви. Водночас у Ватикані наголосили, що папа поки що не розглядає можливість висвячення жінок у сан пресвітерів.

На даний момент усі католицькі пресвітери і диякони - чоловіки. Пресвітери повинні дотримуватися целібату, а дияконам дозволено одружуватися. Водночас диякони можуть відслужити панахиду чи похорон, однак не можуть відслужити месу.

4. Назвав проституцію тортурами і вибачився за її споживачів-християн

У березні 2018 року Папа Римський Франциск заявив, що заняття проституцією є тортурами для жінок, а не любов'ю.

«Це не любов, це тортури для жінки. Не будемо плутати терміни», - заявив Франциск.

Він також зазначив, що люди, які користуються платними секс-послугами, є злочинцями, у яких "хвора психіка". Під час проповіді понтифік попросив вибачення за християн, які платять за секс.

У серпні 2016 року папа Франциск відвідував центр для біженців у Римі, в якому живуть 20 жінок, що раніше займалися проституцією, серед яких також була присутня українка. Він зазначив, що «всі вони зазнали суворого фізичного насильства, і тепер вони перебувають під захистом».

5. Закликав зрівняти зарплати чоловіків та жінок

У квітні 2015 року папа Франциск, звертаючись до десятків тисяч людей на площі Святого Петра у Ватикані, закликав зрівняти зарплати чоловіків та жінок.

«Чому вважається само собою зрозумілим, що жінки повинні заробляти менше, ніж чоловіки? Ні! Вони мають ті самі права. Різниця - це чистий скандал», - заявив він.

Папа Римський також сказав, що християни повинні «рішуче підтримувати право на рівну оплату за рівну працю».

6. Погодився з теоріями еволюції і Великого вибуху

У жовтні 2014 року папа Франциск під час виступу у Папській академії наук заявив, що «бог не є чарівником із чарівною паличкою».

Великий вибух, який сьогодні ми вважаємо джерелом світу, не суперечить втручанню божественного творця, а скоріше вимагає його

«Великий вибух, який сьогодні ми вважаємо джерелом світу, не суперечить втручанню божественного творця, а скоріше вимагає його», - наголосив Папа Римський.

На його думку, поняттю творіння не суперечить також еволюція, оскільки вона вимагає «створення істот, які еволюціонують».

7. Заявив, що католики не повинні розмножуватися, як кролики

У січні 2015 року папа Франциск після повернення з Філіппін, де він спілкувався з колишніми вуличними дітьми, яких батьки кинули, тому що не могли їх утримувати, заявив журналістам, що «щоб бути хорошими католиками, не потрібно розмножуватися, як кролики».

При цьому він підтримав заборону католицької церкви на «штучні засоби контрацепції», але зазначив, що католицька церква допускає безліч способів, за допомогою яких сім'я може мати стільки дітей, скільки захоче. Понтифік наголосив, що батьки повинні бути відповідальними.

8. Інтернет і соціальні мережі - дар божий

У січні 2016 року папа Франциск у своєму посланні з нагоди Всесвітнього дня зв'язку Римської католицької церкви заявив, що інтернет і соціальні мережі - це дар божий, який вимагає великої відповідальності.

«Соціальні мережі можуть полегшувати відносини і сприяти благу суспільства, але вони також можуть призвести до подальшої поляризації і поділу між окремими людьми і групами», - зазначив понтифік.

Водночас він наголосив, що імейли, соціальні мережі і чати «можуть бути повністю людськими формами спілкування», а чи є таке спілкування справжнім, визначає не використовувана технологія, а людське серце.

До цього понтифік ставився до сучасних засобів зв'язку критичніше, кажучи, що смартфонами не потрібно користуватися під час сімейної вечері, а у дітей в кімнатах не повинно бути комп'ютерів.

У березні 2016 року Франциск зустрівся з головою Instagram і опублікував перший пост у своєму акаунті в цій соцмережі у його присутності.

9. Заявив, що не можна дискримінувати геїв

У червні 2016 року папа Франциск визнав, що католицька церква повинна попросити вибачення у геїв за те, як ставилася до них у минулому.

Він нагадав церковні вчення про те, що гомосексуали не повинні зазнавати дискримінації і їх слід поважати.

Згідно з ученням католицької церкви, гомосексуальні нахили не є гріховними, на відміну від гомосексуальних дій

Згідно з вченням католицької церкви, гомосексуальні нахили не є гріховними, на відміну від гомосексуальних дій. Католицька церква вчить, що гомосексуали повинні намагатися бути цнотливими.

10. Можливо, визнав, що пекла не існує

У березні 2018 року під час розмови зі своїм другом - італійським журналістом Еудженіо Скальфарі - Франциск сказав, що Бог прощає навіть найбільших грішників, якщо вони того хочуть. Якщо ж ні, то душі поганих людей просто зникають. Згідно зі статтею, яку опублікував Скальфарі в газеті La Repubblica, Папа Римський сказав, що пекла не існує.

Після цього Ватикан опублікував коротку заяву, в якій сказано, що стаття Скальфарі є його реконструкцією, а не «вірною транскрипцією слів святого отця».

Скальфарі - атеїст і, як пише The Guardian, «пишається тим, що не робить заміток і записів гучних інтерв'ю».


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Топ-5 цитат Андрія Садового на гутірці «Бандерштату»
Наступна новина Волинське духовенство закликає не використовувати штучних квітів
Останні новини
Схожі новини