Студент волинського університету побував на прийомі у Вселенського Патріарха. ФОТО

Студент волинського університету побував на прийомі у Вселенського Патріарха. ФОТО

Студентський декан факультету хімії, екології та фармації Волинського національного університету імені Лесі Українки Ілля Савчук був одним із членів делегації Православної церкви України, яка відвідала Вселенського Патріарха Варфоломія. Він мав на Фанарі особливу місію.

Про поїздку студента розповіли в пресслужбі університету.

Ілля у складі української делегації побував на офіційному прийомі у Вселенського Патріарха Варфоломія на Фанарі у Константинополі. Загалом Україну разом із волинянином представляли близько 150 вірян.

«Серед нас було багато представників духовенства, але були і звичайні миряни. Я мав місію – зачитати лист-привітання і лист-прохання. Для цього потрібно було знати англійську мову, тому обрали мене», – каже Ілля.

Поїздка планувалася у різдвяні дні – 24–25 грудня, щоб привітати Вселенського Патріарха Варфоломія зі святом і річницею хіротонії.

Керівник єпархіального паломницького центру «Україна» Лариса Савчук, мама Іллі, подарувала йому фотографію, на якій зображений Константинопольський патріарх, митрополит Луцький і Волинський Михаїл й очільниця єпархіального центру під час попереднього візиту, лист від керівника Волинської єпархії та кошик в українському стилі. Патріарх Варфоломій зрадів такому знаку уваги.

Представники ПЦУ та волиняни гостювали у Туреччині два дні.

За словами Іллі Савчука, 24 грудня українці приїхали на прийом до Патріарха.

«Він висловив свою позицію щодо ситуації в Україні, засудив агресію з боку Росії, ідею “рускава міра” та висловив підтримку президентові України Володимирові Зеленському й усьому українському народу. Після цього ми перейшли до вручення подарунків. Потім відбулася історична подія – мені випала честь зачитати лист від парафії Благовіщення Пресвятої Богородиці Луцька з проханням благословити перехід на новоюліанський календар, щоби з матір’ю-церквою Константинопольською єдиними устами і єдиним серцем прославляти Господа. На що першими в Україні ми отримали благословення від Його Всесвятості, яке огортає і всю Волинь», – розповів студент і додав, що Патріарх Варфоломій благословив прохання і був радий, що українці хочуть жити за таким календарем, як їхня матір-церква. Після цього всі присутні співали колядки й отримали подарунки від патріарха.

Читайте також:  Парафія з Луцька першою в Україні переходить на новий стиль. Варфоломій благословив.

Зважаючи на те, що Ілля читав листи англійською, він захотів подякувати за підготовку та знання викладачці англійської Оксані Смаль.

25 грудня гості з України побували на різдвяній літургії, яку очолив Варфоломій.

Наразі Ілля пояснює, що поки в Україні Різдво святкують і 7 січня, і 25 грудня:

«Ми заручилися авторитетною духовною підтримкою від Вселенського Патріарха, який благословив усій Волинській єпархії святкування Різдва 25 грудня. Згодом скликатимуть Синод ПЦУ, де вирішать це питання. Я вважаю, що підтримка Патріарха дасть велику рушійну силу, щоб це вирішили швидше».

Хлопець пригадує, що відчував велику відповідальність радість, що випала можливість взяти участь у такій історичній зустрічі:

«Це стане початком великої історичної зміни для нашої держави, переходу з юліанського на новоюліанський календар. Мене переповнюють емоції та неймовірні почуття, що я торкнувсь великої історії нашої країни».

 

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Воїни 14-ї бригади на передовій колядували і частувалися кутею. ФОТО
Наступна новина На Волині машина злетіла з траси й перекинулася. ФОТО
Останні новини
Схожі новини