«Свідоцтво вручають у палаті». Новоспечені батьки розповіли, як у Луцьку працює сервіс єМалятко

«Свідоцтво вручають у палаті». Новоспечені батьки розповіли, як у Луцьку працює сервіс єМалятко

У Луцьку батьки новонароджених дітей скористалися послугою єМалятко, яка запрацювала у місті 31 січня.

Про це у сюжеті Суспільного.

Нагадаємо, Луцьк – одне із трьох міст України, де запрацювала програма «єМалятко» Це адміністративний сервіс для батьків новонароджених в одній послузі від держави, яку можна отримали безпосередньо у пологовому будинку.

Зі слів координаторки проєкту у Волинській області Оксани Киричук, перші заявки щодо оформлення документів на дитину отримали пацієнти Луцького пологового будинку та Волинського обласного перинатального центру.

У лучан Олега та Діани Півнів в обласному перинатальному центрі народився первісток. Батьки новонародженого розповідають: після пологів їм запропонували зареєструвати дитину відразу у відділенні сумісного перебування матері та дитини. До них прийшов представник Луцького ЦНАПу.

«Можна оформити відразу документи повністю на дитину. Ми дуже задоволенні. Не треба нікуди бігали. Тут народили, за 20 хв нам всі документи зробили на дитя», – каже тато Олег Півень.

«Для того, щоб батьки могли скористатися комплексною послугою «єМалятко», необхідно визначитись з іменем дитини, а також мати при собі документи. Це документи, які засвідчують особу та громадянство, ідентифікаційний код та свідоцтво про шлюб, і установа має надати медичне свідоцтво про народження дитини», – розповіла адміністраторка Луцького ЦНАП Оксана Солох.

На підставі цих документів адміністратор оформляє заявку, яку надсилає до різних державних органів. Наразі батькам за однією заявою можна одночасно оформити 8 послуг.

«Це послуга видачі свідоцтва про народження, тобто реєстрація народження дитини, визнання батьківства, віднесення дитини до громадянства України, оформлення соціальних виплат при народженні дитини, у випадку багатодітності – допомога по багатодітності, послуга прописки, можливість присвоєння двох кодів – ідентифікаційний і код унікального номеру запису в реєстрі», – зазначила координаторка програми Оксана Киричук.

Зі слів координаторки, такі послуги є безплатними та необов’язковими. Щодня із Волинського обласного перинатального центру виписують від 5 до 10 породіль. Більшість із них послугою «єМалятко» скористалися, каже директорка центру Ірина Горавська.

«Жінкам дуже зручно, мамочка, які іде з малесенькою лялечкою додому – вона має вже всі документи і всі послуги, які вона має отримати – вона має в нашому закладі. Це дуже добре. Мами хочуть, питають і задоволенні з цього приводу», – стверджує Ірина Горавська.

Своїми враженнями від нового сервісу поділився батько двійнят Дмитро Вакулінський.

«Вчора прийшли ввечері, запропонували, що нова програма є. У новому свідоцтві внесений код реєстрації, податковий код. Зручно, що не треба ходити по різних установах. Зразу до перинатального центру нам принесли, в палаті вручили. І ми вже з готовим свідоцтвом їдемо додому.0:56 А всі виплати на дитину будуть приходити на банківську куртку. Дуже зручно і не треба ніяких додаткових зусиль», – каже Дмитро Вакулінський.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку на 40-му кварталі цілий день не буде води. Радять зробити запаси
Наступна новина У луцькій лікарні вперше успішно пришили відрубаний палець
Останні новини
Схожі новини