Топ-5 знахідок українських археологів у 2017 році

Топ-5 знахідок українських археологів у 2017 році

Про головні знахідки українських археологів у 2017 році розповів доцент кафедри археології та музеєзнавства Київського національного університету імені Тараса Шевченка, член Правління Спілки археологів України Євген Синиця. Про це повідомляє Громадське радіо.

Розкопки в Кам’янці-Подільському
Там проводилися дослідження на Польському ринку. Результат робіт був дещо образливий для місцевої громади. Він чітко показав, що місто почало існувати не раніше другої половини XIII століття. Там немає навіть давньоруських шарів. Розкопки показали, що мурована житлова архітектура з’явилася не раніше XVII століття.

Колодязь в Олевську
Житомирська археологічна експедиція Інституту археології працює в кількох літописних містах східної Волині на Житомирщині. В Олевську найцікавішим об’єктом, який копався цього року, є колодязь. Цей був збудований у X століття. Це дерев’яний колодязь, дуже гарно збережений.

Унікальний могильник на Львівщині
Можна згадати могильник, у якому знайшли низку знахідок, які до цього не траплялися на території України. Це могильник ранньоримського часу (кінець I століття нашої ери – II століття нашої ери), в якому поховані кілька достатньо статусних варварських воїнів. За обрядами це пшеворська культура.

Могильник Острів давньоруського часу
У жовтні на річці Рось археологи працювали на могильнику Острів давньоруського часу з унікальними речами для нашої території. Коли хлопці почали його моніторити, вони збагнули, що вже роки три його хтось грабував. Це пам’ятка археології, відома з 50-х років як поселення черняхівської культури, але не було відомо, що там є могильник.

Чигирин. Яма, наповнена черепами
В охоронній зоні проклали комунікаційну траншею і зачепили велику яму, наповнену черепами. Зараз встигли дістати 170 черепів, там їх приблизно стільки ж. Немає сумнівів, що це відрубані голови. Контекст вказує на 1678 рік – взяття Чигирина османським військом. 

Читати далі


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Пожежник удочерив дівчинку, пологи якої прийняв у врятованої незнайомки
Наступна новина У Луцьку автівці на єврономерах пробили усі колеса за паркування під під'їздом
Останні новини
Схожі новини

Публікації відсутні