Традиційну страву Святвечора − кутю... волинянин готує з електричної ступи. ВІДЕО

Традиційну страву Святвечора − кутю... волинянин готує з електричної ступи. ВІДЕО

Незабаром Різдво, а, отже, прийшов час і для традиційної страви Святвечора − куті. До сьогодні існує чимало варіацій, проте незмінний один інгредієнт – пшениця.

Нині її стакан можна купити на ринку чи в супермаркеті за п'ять гривень. Проте, раніше зерно товкли у ступі власноруч. А особливо підприємливі селяни навіть заробляли на цьому гроші.

Зокрема, Володимир Перчук із села Жидичин розповідає − на різдвяні свята основним джерелом прибутку сім'ї був продаж куті. Оскільки товкти пшеницю у ступі було фізично важко, в середині 80-х батько придумав власний винахід − електричну ступу.

Виріб справно працює і досі. За п'ять хвилин може натовкти два кілограми пшениці. Після обробки зерно просіюють і сушать. Із висушеного − можна спокійно готувати кутю.

Правда, зараз Перчуки винахід тримають лише вдома як реліквію. Для обробки пшениці у ступі − своєрідна різдвяна традиція.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Показати коментарі (1)
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Жінки-переселенки організували у Луцьку благодійну виставку
Наступна новина Фінальний сезон «Гри престолів» вийде у 2019 році — НВО
Останні новини
Схожі новини