Третій молитовний сніданок. Хто прийшов

Третій молитовний сніданок. Хто прийшов
Гроші збирали з думкою про кожне врятоване дитяче маленьке життя

Ранок 10 вересня. Театральний майдан. Хоча ще не було й восьмої тридцять на годиннику, до приміщення обласного драмтеатру сходилися люди. Посмішки, рукостискання або й дружні обійми, короткі розмови з розряду «встигнути по слову зі всіма».

… У фойє гостей зустрічали музикою. Композиції виконувала учениця Луцької музичної школи №1 імені Фредеріка Шопена Тереза Верзун-Ролінгер. Поряд із нею – наставниця, заслужений працівник культури України Ірина Циганкова (яка, до слова, навчала грі на фортепіано нинішнього Луцького міського голову Ігоря Поліщука).

На поверх вище – банер, скриньки для збору коштів, квіти, подіум, трибуна, мікрофони та майже два десятки сервірованих столів. За ними потроху сідають люди. Так вранці 10 вересня у Луцьку розпочинався Третій молитовний сніданок.

Хоч основна частина гостей на цьому заході була не вперше, однак на вході їм усе ж роздавали флаєри з умовами благодійної акції. Адже, окрім молитов, присутніх поєднали прагненням зібрати кошти на придбання діагностичного обладнання для неонатального центру Волинського обласного територіального медичного об’єднання захисту материнства і дитинства. І зробити добру справу, як йшлося у флаєрах, можна було у два способи: або переказати кошти на рахунок лікарні, або пожертвувати анонімно у благодійні скриньки.

Довідково:
Під час цьогорічного Молитовного сніданку кошти збирали на прилад для проведення амплітудно-інтегрованої електроенцефалографії для діагностики патологічних відхилень у діяльності центральної нервової системи новонароджених.
Гіпоксично-ішемічні ураження центральної нервової системи є однією з основних причин захворюваності немовлят. Саме через це рання діагностика таких порушень має вкрай важливе прогностичне значення. Амплітудно-інтегрована електроенцефалографія є обов’язковою при проведенні терапевтичної гіпотермії. Лікування, що базується на результатах такого моніторингу зменшує глибину ушкодження нервової системи та вираженість неврологічного дефіциту в майбутньому.
Національна служба здоров’я України включила застосування цього обладнання до обов’язкового списку допомоги новонародженим у складних неонатальних випадках.

 

Ведучими молитовного сніданку були пастор Луцької біблійної церкви (а також депутат Луцької міської ради ) Роман Кравчук та артистка драми Волинського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Тараса Шевченка Анастасія Бортнік.

Серед гостей – очільники обласної ради, міські голови та голови територіальних громад, депутати місцевих рад, чималий десант із керівників закладів охорони здоров’я краю, керівники установ, підприємств, організацій, представники громадських організацій, військовослужбовці, учасники АТО/ООС, а також Генеральний консул Республіки Польща у місті Луцьку пан Славомір Місяк, Почесний консул Литовської Республіки у Волинській області Сергій Мартиняк, координатор Національних молитовних сніданків Павло Унгурян та народний депутат Вячеслав Рубльов.

У вітальному слові Луцький міський голова Ігор Поліщук уточнив, що цей захід уже став доброю традицією і для міста, і для України.

«Люди різного віросповідання, конфесій та політичних поглядів можуть за одним столом розділити їжу, поспілкуватися, помолитися, долучитися до доброї справи».

Тож під час сніданку дійсно багато разів зверталися до Бога. Й упродовж неповних двох годин прозвучало сім молитов: «Отче наш» (у виконанні архієрейського хору «Оранта»), Молитва за державу і владу, Молитва за місто, Молитва за здоров’я дітей, Молитва за лікарів, Молитва за добробут і благополуччя українських родин, Молитва за мир, Молитва за зцілення землі, а на завершення – Духовний гімн України «Боже, Великий, Єдиний!» (у виконанні хору Волинської єпархії УПЦ).

Ці люди зібралися, щоб дітки мали не тільки шанс на життя, а й на здорове і щасливе майбутнє

«Спільна молитва, яку здійснюють з вірою та щирістю, у стократ має потужнішу силу та енергетику за молитву однієї людини. Адже, коли ми запалюємо кілька свічок, в темній кімнаті стає світліше, і як кілька вуглин видають більше тепла, так і віра кількох людей має більшу силу перед Всевишнім», – наголошувала Анастасія Бортнік.«Молитва тісно єднає нас у любові з Богом. Пам’ятаймо, «де моляться троє в ім’я Господнє, там Він посеред них». Тоді сам Спаситель приходить, щоб почути всі наші молитви і прохання та представити їх Небесному Отцеві», – додав Роман Кравчук.

Як уточнила, звертаючись до присутніх, генеральна директорка комунального підприємства «Волинське обласне територіальне медичне об’єднання захисту материнства та дитинства» Ірина Горавська, обладнання, на яке збирають кошти, – це «щоб дітки мали не тільки шанс на життя, а й на здорове і щасливе майбутнє, на зменшення інвалідності та захворюваності». Прилад просто необхідний, аби надавати сучасну якісну медичну послугу, однак, на жаль, держва не виділяє кошти на придбання цього вартісного обладнання (а це у межах мільйона гривень).

 

***

На завершення сніданку – слова вдячності за участь у Третьому Молитовному сніданку Волині та внесок у спільну справу заради дітей і доброчинцям, й організаторам, і творчим колективам. Потому, звичайно, знімкування на згадку та неформальне спілкування.

Щодо коштів, то цифру озвучать найближчим часом. А наразі відомо, що 200 тисяч на цю справу перекаже Фонд «Тільки разом», що засвідчив подарований Ірині Горавській сертифікат.

Текст: Ольга Булковська

Фото: Інна Максимчук

Тереза Верзун-Ролінгер
Тереза Верзун-Ролінгер
Детутати-свободівці місцевих рад Юрій Поліщук, Анатолій Вітів, Микола Федік
Міський голова Володимира-Волинського Ігор Пальонка та Валерій Бондарук
Депутати – Луцької місьради Олег Тарасюк та облради Анатолій Вітів
Депутат облради Ігор Лех та Мирослава Якимчук
Депутат облади Ігор Лісовський
Екснардеп Петро Кравчук свого часу представляв у ВР Волинь (крайній зліва)
Очільниця «Вест Електра» Надія Дембіцька
Депутат облради Андрій Козюра
Забудовник Руслан Вайман
Бізнесмен-ресторатор Роман Хорзов
Луцький міський голова Ігор Поліщук, його заступниця Ірина Чебелюк та очільниця БФ «Тільки разом» Катерина Шкльода
Ірину Чебелюк уважно слухають голова облради Григорій Недопад, нардеп Вячеслав Рубльов та консул Сергій Мартиняк
Владика Михаїл
Ректор ВНУ Анатолій Цьось
Депутатка Ірина Патлашинська
Вітальне слово від Григорія Недопада
… уважно слухає його заступник Григорій Пустовіт
Депутат Луцької міськради Роман Бондарук
Голова правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Катерина Шкльода
Очільник Волинського обласного фтизіопульмонологічного медцентру Іван Нискогуз
Почесний громадянин Луцька Андрій Бондарчук
Депутатка Луцької міськади Алла Надточій
Волинського обласного госпіталю ветеранів війниТетяна Масікова
Очільник Луцького клінічного пологового будинку Сергій Сябрук
Директорка Луцької міської дитячої поліклініки Оксана Лєщинська

Медичний директор МЦ «Боголюби» Вадим Петровський з дружиною
Селфі з міським головою роблять юристи  – Богдан Ульчак, Віктор Веремчук та Наталя Ариванюк


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку мешканці приватних будинків зливали нечистоти на територію заказника
Наступна новина В Україні – майже 4 тисячі нових хворих на коронавірус
Останні новини
Схожі новини

Публікації відсутні