Три способи знайти нових покупців без витрат на рекламу — поради для підприємців

Три способи знайти нових покупців без витрат на рекламу — поради для підприємців
Фото ілюстративне

У сучасному світі підприємці, які хочуть стабільно збільшувати свій дохід, мають інвестувати кошти не лише в розвиток продукту, а й у його просування: запускати рекламні кампанії, вести сторінки в соцмережах і т.д.

Важливо робити максимум для того, щоб бренд був «на слуху», асоціювався з високою якістю та приваблював цим якомога більше клієнтів.

Але що робити підприємцям, які перш за все зацікавлені у розвитку продукту, а не в просуванні? Або новачкам, які нещодавно вийшли на ринок та не мають достатньо ресурсів на масштабну рекламу?

Пропонуємо дізнатися про два популярних способи, за допомогою яких підприємці знаходять постійних клієнтів та швидко заробляють гарну репутацію.

Участь у публічних закупівлях

Найпростіший спосіб, з якого може почати навіть новачок, — участь у публічних закупівлях Prozorro. Це закупівлі, замовниками яких є державні установи.

Щоденно в системі Prozorro проводиться десятки тисяч тендерів на суми від десяти гривень до декількох мільярдів гривень. Завдяки цьому брати участь в них можуть і великі корпорації, і ФОПи з поки що невеликим об’ємом виробництва. Вартість участі складає від 17 гривень (в залежності від суми закупівлі).

Участь у публічній закупівлі забезпечує одразу три позитивних моменти:

  • потенційний клієнт (організатор закупівлі) дізнається про вас та ваш продукт;
  • у разі перемоги ви отримуєте контракт та +1 клієнта, який матиме досвід співпраці з вами і, можливо, в майбутньому буде укладати частину угод напряму;
  • ваша компанія залишається в базі Prozorro, де вас зможуть знаходити інші потенційні клієнти.

Навіть якщо до цього ви працювали виключно у форматі B2C, ви можете легко навчитися працювати і з замовниками-організаціями. Для того, щоб почати роботу в публічних закупівлях Prozorro, достатньо зареєструватися на електронному майданчику та подати пропозицію до обраного тендеру. Детальніше про те, як це зробити, дізнавайтеся у розділі «Академія» на сторінці майданчика SmartTender.biz.

Продаж товарів у Prozorro Market

Prozorro Market — це єдиний маркетплейс, в якому державні організації можуть офіційно купувати товари широкого вжитку: продукти, канцелярські товари, офісну техніку тощо.

Стати його продавцем може будь-який підприємець, здатний запропонувати вид продукції, на який є попит.
Конкуренція в електронних каталогах Прозорро Маркет на SmartTender відбувається виключно за рахунок ціни, оскільки в них відсутні «рекламні місця» вгорі сторінки пошукової видачі.

Відповідно, найбільшим попитом користуються товари з нижчою вартістю. Щодо вартості роботи в каталозі — тут вона складає 1-3% від суми укладеного з покупцем договору та знімається лише у випадку укладання такого договору.

Робота в Prozorro Market забезпечує такі позитивні моменти для представників бізнесу:

  • замовники запам’ятовують вас як постачальника якісного товару та з великою вірогідністю наступного разу знову куплять продукцію у вас напряму або через каталог;
  • ваша компанія залишиться в базі Prozorro в якості постачальника товару підтвердженої якості, і там вас зможуть знаходити нові потенційні покупці;
  • замовники самостійно знаходять ваш товар у каталозі, тому його не потрібно додатково рекламувати.

Крім цього, покупці на 100% зацікавлені у придбаному товарі, а тому можуть відмовитися від нього лише у виключних випадках (коли якість товару не відповідає заявленій, виникають непередбачені обставини з бюджетом замовника тощо). Завдяки цьому на роботу в Прозорро Маркет витрачається значно менше ресурсів.

Для того, щоб почати продавати в Prozorro Market, достатньо пройти кваліфікацію в каталог — підтвердити досвід постачання аналогічних товарів протягом останніх двох років. Детальніше про те, як це зробити, дізнавайтеся з інструкції для постачальників Prozorro у розділі «Академія» на сторінці майданчика SmartTender.biz.

Участь у комерційних закупівлях

Замовниками комерційних закупівель є приватні компанії, які хочуть розширити коло своїх  постачальників та отримати товари чи послуги за оптимальним співвідношенням «ціна-якість».

Головною відмінністю комерційних тендерів від публічних є те, що в них не обов’язково перемагає пропозиція з найнижчою ціною — отож учасники конкурують в першу чергу якістю. З одного боку це зручно для тих постачальників, які не можуть дозволити собі сильно знижувати стартову вартість. З іншого — важче передбачити, кто стане переможцем.

Участь в таких закупівлях є безкоштовную для постачальників на майданчику SmartTender, а тому немає жодних перешкод подати заявку навіть в такому тендері, бюджет якого трохи перевищує той, в межах якого ви звикли працювати.

Які вигоди отримує постачальник від участі в комерційному тендері:

  • можливість показати себе великій кількості потенційних замовників та потрапити в їхні списки перевірених постачальників;
  • у разі перемоги — підписаний контракт та перспективу перемагати в тендерах цього ж замовника знову і знову;
  • контакт з великими замовниками, в поле зору яких ви б могли ніколи не потрапити, якби працювали напряму чи через рекламу.

Найзручніше працювати в комерційних закупівлях на великому електронному майданчику — так ви матимете доступ до повної бази тендерів та зможете подати заявку на участь в будь-якому з них. На сьогодні найбільша кількість комерційних замовників працює на майданчику SmartTender.biz.

Для початку роботи вам достатньо зареєструватися на SmartTender.biz та подати пропозицію до обраного тендеру. Детальніше про це ви дізнаєтеся у менеджера майданчика, який зв’яжеться з вами після реєстрації.

Які ще вигоди дає участь в закупівлях Prozorro

Протягом 2020 року найбільш успішні ФОП заробили в Prozorro такі суми (йдеться про річний дохід одного учасника в категорії):

  • 165,2 млн гривень — у категорії «Нафта, газ»;
  • 98,8 млн гривень — у категорії «М’ясо та м’ясні вироби»;
  • 38,6 млн гривень — у категорії «Сирні та молочні продукти»;
  • 13 млн гривень — у категорії «Меблі»;
  • 6,9 млн гривень — у категорії «Медичне обладнання».

Високі результати роботи в Prozorro стають додатковою «безкоштовною рекламою» компанії: з нею випускають інтерв’ю, які публікують на профільних сайтах, а її найменування включають в добірки лідерів Prozorro.

Все це позитивно впливає на репутацію постачальника, привертаючи до нього увагу все більшої кількості потенційних клієнтів. Отож використовуйте всі доступні способи просування свого бренду та будьте успішними.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцькому районі жінок безкоштовно обстежать на рак
Наступна новина 1 червня у Луцькому зоопарку влаштовують акцію – 50% знижки на дитячі квитки
Останні новини
Схожі новини