Зникнення і пошуки Олексія Веремійчика. Усе, що відомо на цей час

Зникнення і пошуки Олексія Веремійчика. Усе, що відомо на цей час
На озері Люб'язь третю добу тривають пошуки Олексія Веремійчика

У суботу, 12 жовтня, на озері Люб’язь, що у Любешівському районі, перекинувся човен, у якому рибалив 35-річний директор департаменту сім'ї, молоді та спорту Луцької міської ради Олексій Веремійчик разом із трьома товаришами. Щоб покликати когось на допомогу, він поплив до берега. Інші ж залишилися біля човна, тримаючись за нього. Що далі сталося з Олексієм – невідомо. Його шукають уже третю добу. Чоловіків, які залишилися біля човна, врятували рибалки.

Що сталося на озері? 

Як розповів начальник Любешівського районного сектору управління ДСНС України у Волинській області Віталій Деркач, четверо друзів рибалили на моторному човні «Казанка» і перевернувся за 300 метрів від берега. Приблизна глибина в тому місці – 3-3,5 метра.

«Чоловіків, які опинилися у воді, помітили місцеві рибалки та викликали швидку. О 16:00 інформація про нещасний випадок надійшла від медиків до поліції. За словами потерпілих, директор департаменту молоді, сім’ї та спорту Луцькради вирішив пливти до берега по допомогу. Перед цим він попросив друзів допомогти йому зняти верхній одяг», – розповів Віталій Деркач.

Як рятували друзів Олексія Веремійчика?

Один із рибалок, які допомогли потопельникам вижити, розповів, що сталося того дня на озері. Чоловік попросив не називати його імені. 

«Ми із друзями рибалили на човні посеред озера. Коли розпочався шторм, взяли курс до берега. Хвилі були дуже сильні. Раптом ми почули стогін. На цей звук ми і рушили.

Побачили ледве притомних чоловіків, які трималися за човна. Вони пробули у холодній воді щонайменше півтори години. Дуже важко було відчепити їх від цього «коробля», але все ж вдалося.

До берега ми добиралися десь пів години. Наш човен – переповнений, усе було на межі. Чоловіки непритомніли, ми їх приводили до тями, і якось вони пояснили, що був четвертий.

Ми викликали швидку, на березі передали потерпілих медикам, вкрили куртками і вирушили на пошуки цього хлопця. Прочесали де могли, кричали – глухо. Для поліції зняли відео, щоб зафіксувати місце, де був човен. Сподіваюся, наші знімки допоможуть у пошуках», – розповів очевидець.

Врятованих трьох рибалок – двох жителів Луцького району та одного жителя Луцька – госпіталізували у Любешівську ЦРЛ з переохолодженням.

Станом на 14 жовтня стало відомо, що вони уже теж долучилися до пошуків зниклого товариша.

Як розгорталася пошукова операція?

Про подію широкому загалу стало відомо у неділю вранці, дружина Олексія Веремійчика Анна через соцмережі попросила молитися за її чоловіка, а згодом ЗМІ повідомили, що сталося. На той час пошуки уже тривали. За справу взялися рятувальники, поліція, кінологи, рідні, знайомі Олексія, місцеві мешканці, інші небайдужі люди.

У соцмережах стали поширювати заклики долучатися до пошуків чи хоча б допомагати хто чим може: біноклями, акумуляторами, ліхтарями, гумовими чоботами, дронами, їжею, павербанками тощо. 

Протягом дня 13 жовтня на озері водолази обстежили близько 20 тисяч квадратних метрів дна під час безпосередніх занурень. Також 6 гектарів водойми обстежили методом тралювання – за допомогою спеціальних тросів та рятувальних човнів.

Як розповідають водолази, їхню роботу ускладнює сильне замулення, видимість у воді – не більше як 1 метр.

Станом на 16:00 13 жовтня розпочали пошуки з повітря, задіявши легку авіацію.

Окрім того, територію озера протягували неводом – великою рибацькою сіткою.

Наступного дня, 14 жовтня, водолази-рятувальники УДСНС області обстежили близько 15 га дна озера Любязь за допомогою човнів та спеціальних тралів. Деякі ділянки пройшли декілька разів. Пошуки здійснювали і в очереті по периметру озера. До пошукових заходів долучились волонтери, родичі та знайомі зниклого чоловіка, працівники поліції та Національного парку «Прип'ять-Стохід».

 

 

Posted by Володимир Нестеров on Monday, 14 October 2019

На ніч пошуки припиняють відповідно до вимог нормативних документів щодо діяльності групи водолазно-рятувальних робіт та вимог техніки безпеки.

У вівторок, 15 жовтня, із 8-ї години пошуки продовжилися.

Слідчі поліції за фактом зникнення людини внесли відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 1 ст. 115 Кримінального кодексу України з додатковою відміткою «безвісти зниклий».

Яка допомога потрібна?

Оскільки люди працюють майже три доби, багато з них просто виснажені і втомлені. Тому, навіть попри те, що у пошуках задіяно чимало людського ресурсу, волонтери постійно просять долучатися.

«Станом на 03:51 група прочесала квадрат території поруч з озером з боку бази. Наразі безрезультатно. Ніхто не втрачає надії. На 8:00 ранку очікуємо підкріплення, а також закликаємо долучитись всіх, хто може», – написала 15 жовтня Ірина Полєтуха.

«Дуже потрібні нові люди (ці третю добу не сплять, немає сили і ідей), людей реально мало!!!!! Не знаю, про що там пишуть у ЗМІ, але якщо побачити на власні очі масштаби, які треба прочесати і скільки людей в реальності!!!!!!, то питання: хто пише всі ті пости! Мало!» – писала 14 жовтня Оксана Струк.

Також просять максимально ділитися інформацією про те, яку допомогу потребують задіяні у пошуку Олексія Веремійчика люди.

Ті, хто працює на місці, за інформацією волонтерів, постійно потребують, будь-якої техніки, яка допоможе у пошуку, дронів, термосів, чайників, їжі, ноутбуків, щоб читати і ділитися інформацією, заряджених павербанків та генераторів на бензині (оскільки електроенергії на місці нема), ліхтариків, теплого одягу, гумових чобіт.

Окрім того, поширюють прохання допомогти фінансово – скинути 50-100 грн на картку 5168 7427 1152 5471 (Вадим Яковлев). Гроші потрібні на їжу та бензин волонтерам. 

«Такі світлі люди мають бути серед нас»

Хоч усі зусилля поки не дали жодних результатів, рідні, друзі, знайомі Олексія Веремійчика продовжують вірити, що він живий, і закликають продовжувати пошуки й молитися.

Petro Svist: «Друзі! Прошу Вас, хто чим може допомогти або долучитись до пошуків хорошої людини і друга Олексія Веремійчика...! Досі не можу повірити що це реальність..(»

Галина Падалко: «Прошу допомоги у порятунку неймовірно порядної людини і друга Олексія Веремійчика! Хто має відповідне спорядження, будь ласка, напишіть його дружині Анні Веремійчик! Я вірю, що все буде добре! Такі світлі люди мають бути серед нас!»

Andrei Kostenko: «Люди, допомога у пошуку Олексія Веремійчика потрібна ще більше, тому що треба міняти тих, хто вже другу добу без сну і виснажений! Всі, хто може, збирайтесь в групи і давайте допоможемо зробити диво у це велике Свято!!!»

Олена Грановська: «Олексій дуже порядна Людина!!!! І шукають його всі друзі і знайомі не тому, що він посадовець, а просто дуже дорога Людина для всіх! Я сьогодні і вчора, а також і в суботу молюсь за порятунок Олексія! Мій чоловік теж був з ним в човні... І можливо, теж міг зникнути...»

Olena Pyrig: «Знайома з Олексієм з 2005 року, найкращий з людей, і як людина і як товариш... Молимось за нього»

У соцмережах  навіть поширюють тексти молитов із надією, що чим більше людей їх прочитає – тим сильнішими будуть ці молитви. 

Є й такі, хто радить вдаватися до давніх народних методів пошуку і навіть послуг знахарок.

Підготовлено за матеріалами соцмереж, видань ІА ВолиньPost, ІА Волинські Новини, Район.Любешів, УНІАН, 12 канал, пресслужби управління ДСНС в області.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині декілька днів не курсуватиме потяг сполученням Ковель–Червоноград
Наступна новина Волинські шахтарі організували новий страйк через заборговану зарплату
Останні новини
Схожі новини