Серед Перших: історія та сучасність Здолбунівського цементного заводу

Серед Перших: історія та сучасність Здолбунівського цементного заводу

Цемент – компонент, без якого важко уявити сучасний процес будівництва. Сьогодні на ринку представлений широкий асортимент цього матеріалу від різних виробників. 

Більше 140 років тому на території сучасної України забудовники знали не лише, де виробляють цемент великими обсягами, а й де – високоякісний!

Хто започаткував виробництво цементу, про який знали далеко за межами Волині та яка історія цементної галузі нашого краю, – читайте у новій рубриці «Серед Перших».

Волинська крейда та кмітливі чехи

У 1870-их роках на околицях міста Здолбунова віднайшли якісне родовище крейди. Однак, за офіційними даними, крейду поблизу Здолбунова люди видобували набагато раніше.

У цей період на Волині склалися сприятливі умови для міграції багатьох спільнот та національностей. Так, однією з численних нацменшин стали чехи, які на території Волинській губернії  мали значні преференції. 

Відкриття чеської школи у Здолбунові

10 липня 1870 року Олександр ІІ підписав постанову «О водворении чеховъ на Волыни», що дозволяла чехам вільно купувати землю, звільняла їх від сплати податків та обов’язкової служби у війську. Ця постанова відкрила «міграційні ворота» чехів на волинські землі.

Олександр ІІ

На величезні поклади крейди звернули увагу чеські брати Єленики. Тож саме тоді й розпочалася їхня спільна справа –  виробництво цементу в західній Україні. Зовсім скоро поблизу Здолубнова вони побудували цементний завод.

«Єленики і Ко» та нова епоха цементної галузі України

У 1889 році власники заводу створили товариство «Єленики і Ко». Це дало можливість залучити додатковий капітал на розширення підприємства, а також встановлення більш досконалого обладнання та механізмів.

Брати Єленики активно розпочали свою діяльність та твердо закріпилися на ринку. Сучасне устаткування та велика робоча сила, серед якої були і місцеві жителі, – усе це дало змогу збільшити обсяги виробництва. Про цемент, який виготовляли у Здолбунові, дізналися далеко за межами губернії.

Здолбунівський цементний завод. Перша пол. ХХст.

У 1910 році Здолбунівський цементний завод придбало акціонерне товариство «Волинь». Уже через 20 років на реконструйованому та по-новітньому оснащеному підприємстві до запуску підійшли печі та млин.

У 30-их роках завод щорічно виготовляв приблизно 85 000 тис. тон цементу. Комбінат випускав загально-будівельні цементи таких марок: 400, 500, 600 та 700.

Цемент на відбудову країни

У післявоєнний період розпочалася масштабна відбудова Радянського союзу. Цілі міста та селища потрібно було якомога швидше відновлювати. Країна потребувала високоякісних будівельних матеріалів.

Уже в середині 1945 р. завод виготовив 600 тон цементу, які спрямували на відновлення Хрещатика у Києві. У наступні десятки років Здолбунівський цементний завод міцно закріпився на національному ринку. В країні відбувся справжній «будівельний бум», цемент із Здолбунова активно використовували для будівництва заводів, підприємств та різного роду будівель.

Відбудова Здолбунівського цементного заводу

З 1946 р. розпочався серійний випуск цементу марки 500. Поступово нарощувались обсяги виробництва. Післявоєнне десятиріччя ознаменувалося великим будівництвом – зводилися міста, шахти і заводи, будувалися нові електростанції, засівалися поля, відроджувалося життя на селі. Країні потрібен був високоякісний цемент.

Завод періоду СРСР

У наступні десятиліття устаткування заводу постійно вдосконалювалося, регулярно запроваджувалися різного роду інновації. Швидкі темпи розвитку, високий професіоналізм працівників, новітнє устаткування посприяло тому, що середня марка здолбунівського цементу була визнана найвищою в Україні та входила у трійку найкращих в усьому Радянському Союзі.

До кінця 90-их років комбінат отримував сертифікати якості та був визнаний на міжнародному ринку.

Від 90-их до сьогодні

За часів незалежності України завод перекваліфікували, і у 1994 році Здолбунівський цементно-шиферний комбінат був перетворений у Здолбунівське акціонерне товариство відкритого типу з виробництва цементу і шиферу «Волинь-Цемент». У 2001 році контрольний пакет акцій ПАТ «Волинь-Цемент» придбала німецька промислова група зі світовим ім’ям «Dyckerhoff AG».

З 1 липня 2016 в рамках виконання вимог Угоди про асоціацію між Україною та Європейським союзом у дію вступили національні стандарти для цементної галузі, які ідентичні європейським.

«Волинь-Цемент» – філія ПРАТ «Дікергофф Цемент Україна» – було спроектовано як підприємство з виробничою потужністю понад 2 мільйони тон цементу на рік.

Наразі офіційний представник ПАТ «Dyckerhoff цемент-Україна» на Західній Україні – Західноукраїнська торгова компанія (ЗТК). Саме ЗТК упродовж 10-ти років забезпечує поставку високоякісного цементу на територію нашої держави.

Підготував: Володимир ПОТРАПЕЛЮК


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Показати коментарі (2)
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На автошляху Ковель-Жовква сталася смертельна ДТП. ФОТО
Наступна новина П'яний волинянин побив співмешканця своєї дочки
Останні новини
Схожі новини