Туберкульоз – виліковний: волинські медики спростовують найпоширеніші міфи про недугу

Туберкульоз – виліковний: волинські медики спростовують найпоширеніші міфи про недугу

В Україні практично на 100 відсотків забезпечується потреба в сучасній молекулярно-генетичній діагностиці туберкульозу, яка дозволяє скоротити тривалість діагностики з двох місяців до двох годин. Вся медична допомога для людей з туберкульозом є безплатною, оскільки забезпечена державними фінансовими гарантіями. Це стосується діагностики, лікування і реабілітації. А ще в Україні діє потужна мережа неурядових організацій, які надають соціально – психологічний супровід хворим. Кожен з нас може докласти зусиль для подолання туберкульозу. Варто лише дбати про здоров»я: своє і рідних , періодично відвідувати сімейного лікаря, інформувати  та спонукати до дій друзів, знайомих і колег.

Публікацію підготовлено БО «Мережа 100 відсотків життя Рівне», завдяки щирій підтримці американського народу, наданій Агентством США зміжнародного розвитку (USAID), шляхом фінансування Проєкту «Підтримка зусиль у протидії туберкульозу в Україні», що виконується міжнародною організацією PATH.

Яка ситуація із туберкульозом на Волині?

∗ Протягом 2023 року в області на всі форми активного туберкульозу (нові випадки та рецидиви) захворіло 745 осіб, що становить 73,14 на 100 тис. населення (2022 рік  - 616хворих або 60,47 на 100 тис. населення; Україна – 45,1), ріст захворюваності на 21%

∗ Смертність від туберкульозу у Волинській області за 2023 року склала 6,18 на 100 тис. нас.  (63 особи) проти 5,69 на 100 тис. населення у 2022 році (58 осіб) Збільшення показника на 8%.

«Зараз можна з впевненістю сказати, що повномасштабне вторгнення вплинуло на ріст цифр.  Війна викликає збільшення інфекційних хвороб і туберкульозу у тому числі. Наша імунна система витримує до певного рівня. Стрес збільшує ризик захворіти на туберкульоз. Враховуючи той аспект, що цей стрес   уже є хронічним, цифри постійно зростають.

Ми бачимо кілька тенденцій. Перше, це – військовослужбовці, які отримали поранення і проходять лікування на Волині. У них нерідко виявляють туберкульоз. Друге, тимчасово переміщені особи. Не скажу, що серед цієї категорії дуже багато хворих, але іноді трапляються. Туберкульоз розвивається повільно і люди не зважають на симптоми. Третя – як не парадоксально, сімейна медицина, яка почала більш прискіпливо відстежувати стан здоров’я громадян. Ми тісно співпрацюємо з сімейними лікарями, дитячою, інфекційною лікарнями щодо виявлення різних форм туберкульозу, діагностики.

Раннє виявлення хвороби дозволить лікуватися в амбулаторних умовах і не випадати із життя. І тільки пацієнтів, які перебувають у важкому стані, ми госпіталізуємо», - розповіла Наталія Чурсіна, медична директорка з амбулаторно – поліклінічної допомоги КП «Волинська обласна інфекційна лікарня» Волинської обласної ради.

Як діагностується і лікується туберкульоз?

Такі симптоми як кашель протягом двох тижнів, різка невмотивована втрата ваги, підвищена пітливість і температура тіла,  - привід негайно звернутися до лікаря.

«Окрім фтизіопульмонологічного центру в Луцьку, необхідне обладнання  є ще в 6 містах Волині – Нововолинську, Володимирі, Ковелі, Камені – Каширському, Маневичах і Любомлі. Отож не потрібно зразу їхати до Луцька, а в першу чергу звернутися до сімейного лікаря, який скерує до найближчої лікарні. І, буквально, за 3 – 4 години людина дізнається діагноз», - зазначає Оксана Комар, медична директорка з фтизіатрії КП «Волинська обласна інфекційна лікарня» Волинської обласної ради.

Молекулярно - генетичні методи обстеження доступні  в кожному районному центрі, а ще є дослідження фекалій для маленьких пацієнтів. Поки що ця послуга надається у Луцьку, але з часом необхідне обладнання з»явиться і в інших великих містах області. Окрім цього, є можливість оглянути пацієнтів за допомогою комп»ютерної томографії, МРТ, вже не кажучи про рентген та УЗД.

У перші 2 тижні з моменту початку лікування  пацієнти з туберкульозом можуть становити небезпеку для оточуючих. Тому вони лікуються у стаціонарних умовах 2 тижні, далі їх переводять на  амбулаторне лікування. Так відбувається в усіх розвинених країнах. Після початку ефективної хіміотерапії за кілька днів пацієнт вже не становить загрози для інших людей. 

Для пацієнтів з стійкими формами туберкульозу в Україні запровадили режим BPaL - це новітня схема лікування лікарсько-стійкого туберкульозу, яку в масштабах всієї країни почали застосовувати у 2022 році в рамках операційного дослідження. Завдяки режиму BPaL тривалість лікування лікарсько-стійкого туберкульозу скорочується майже втричі: 6-9 місяців проти 18-24 місяців. 

Пацієнтам більше не потрібно протягом багатьох місяців отримувати болісні ін’єкції, а найголовніше - цей режим дає набагато більше шансів на одужання (понад 90% за даними результатів клінічних досліджень). Впровадження режиму BPaL в Україні дає надію на виліковування понад 1000 людей зі стійкими формами туберкульозу. Скорочення загальної тривалості лікування  - це можливість якнайшвидше повернутись до сім’ї та роботи і це надзвичайно важливо в умовах війни росії проти України та гуманітарної кризи. 

У суспільстві усе ще існує стигма туберкульозу.

Негативне ставлення у суспільстві до людей зтуберкульозом, стереотипи і фобії формуються, насамперед, через незнання шляхів передачі туберкульозу та його лікування. Люди, хворі на ТБ, часто стикаються з соціальною ізоляцією, дискримінацією та несприйняттям з боку оточуючих. Це пов'язано з поширеними міфами про недугу, як про невиліковне та заразне захворювання.

*Міф 

Туберкульоз передається через побутові речі.

​*Насправді ​

Попри такі поширені уявлення, це інфекційне бактеріальне захворювання не передається через рукостискання, воду та їжу, спільне користування посудом, сидіння унітаза, а також через поцілунки і статевий акт, тобто біологічні рідини. Інфікування відбувається лише повітряним (аерогенним, аерозольним) шляхом.

Стигма може призвести до затримки звернення за медичною допомогою, що погіршує прогноз лікування, недотримання курсу лікування, що може призвести до розвитку стійких до антибіотиків форм ТБ, психологічних проблем, таких як депресія та тривожність. Необхідно використовувати всі наявні ресурси для інформування населення про туберкульоз і шляхи його подолання, доносити думку медичних працівників, які працюють з людьми, хворими на туберкульоз, і стають свідками успішного лікування. Населення має знати, що туберкульоз — виліковний. Людина, яка дотримується схеми лікування вже через 2 тижні прийому ліків є безпечною для оточуючих. 

*Стереотип:

Туберкульозом можна заразитися в громадському транспорті, кав’ярні, супермаркеті, інших публічних місцях. 

*Насправді:

Інфікування мікобактерією відбувається не так швидко, як прийнято вважати у суспільстві. Статистично, вищі шанси захворіти у тих, хто регулярно перебуває в одному приміщенні з людиною з туберкульозом упродовж трьох місяців, а щоденний контакт становить близько восьми годин.

Чи існують ефективні заходи запобігання туберкульозу?

Найбільш дієвим методом профілактики туберкульозу є вакцинація й ревакцинація або специфічна імунопрофілактика. В Україні для активної специфічної профілактики туберкульозу застосовують вакцину туберкульозну (БЦЖ), яка містить живі мікобактерії туберкульозу.

Головний чинник профілактики туберкульозу – пильність і своєчасне профілактичне обстеження. За існуючими нормативами, усі громадяни щороку  у свого сімейного лікаря має пройти простий скринінговий тест – анкетування. Це кілька запитань, для того щоб лікар і пацієнт пересвідчилися, що немає перших ознак захворювання або факторів ризику. Якщо ж є якісь підозри, то ці люди не становлять загрози оточуючим і ще довго не становитимуть. Якщо ж своєчасно не звернутися і проігнорувати симптоми, і довести себе до того, що хвороба заставить тебе звертатися в лікарню, тоді створюється ланцюг передачі хвороби. Словом, якщо вчасно звернутися і вжити заходи, то і ризик захворіти значно зменшується

Існує ще так звана неспецифічна профілактика. Потрібно дотримуватися здорового способу життя, не зловживати алкоголем, відмовитися від паління. Наркоманія та токсикоманія значно підвищують ризик захворювання. Важливо дотримуватися правил особистої гігієни, особливо при взаємодії і спілкуванні з хворими. Харчування - це теж важливо: вживати здорову збалансовану їжу з достатнім вмістом білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, уникати вживання консервів та різноманітних концентратів. Не забувати про фізичну активність, перебування на свіжому повітрі. 

​​Костянтин Лоцман, ​​журналіст​​​​​​​


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині 45-річна жінка наклала на себе руки
Наступна новина Усі учасники Олімпійських ігор Луцької громади отримали житло
Останні новини
Схожі новини

Публікації відсутні