У луцьких маршрутках і тролейбусах встановлять систему відеоспостереження

У луцьких маршрутках і тролейбусах встановлять систему відеоспостереження
Фото ілюстративне

У тролейбусах та маршрутках Луцька встановлять відеоспостереження, завдяки якому водії зможуть відслідковувати все, що відбувається у салоні онлайн.

Про це стало відомо 6 липня під час засідання позачергового виконавчого комітету Луцької міської ради, пише ІА Волинські Новини

Так, до міської ради надійшли неодноразові звернення від Луцького підприємства електротранспорту та низки приватних перевізників, які з метою контролю за оплатою проїзду, просять надати їм доступ до камер відеоспостереження в онлайн-режимі за принципом «їду і бачу відразу».

До цього відеоматеріали можна було побачити на вимогу, уже пост-фактум.

Як пояснив виконувач повноважень начальника управління транспорту та зв’язку Олександр Середа, цей проєкт рішення розроблений з метою поліпшення проведення контролю за оплатою проїзду.

З його слів, система АСОП не включала в себе систему відеонагляду, вона включала в себе системи обліку оплати проїзду.

«Нині відеоспостереження функціонує, але воно не включає в себе доступу користувачів», – зазначив посадовець.

Читати також: У Луцьку на зупинках з'являться термінали для поповнення електронних квитків. Адреси

Член виконкому Михайло Щур зазначив, що, згідно із тристороннім договором між перевізниками, оператором та виконавчим комітетом, у громадському транспорті передбачений цілодобовий доступ до системи відеоспостереження на вимогу.

«Чи виходить так, що оператор отримав вусе, а замовник в особі виконкому не отримав повного доступу до матеріалів відеоспостереження?» – поцікавився він у доповідача.

На це головний транспортник міста відповів, що, згідно із тристороннім договором із перевізником, оператором та виконавчим комітетом, такої норми щодо доступу до матеріалів відеоспостереження немає, хоча обладнання в автобусах стоїть. А при проведенні конкурсу на вибір оператора це не було основною вимогою до кандидатів.

«До нас зверталися і підприємства ЛПЕ, і приватні перевізники, які з метою контролю за оплатою в тому числі, просили надати їм доступ до камер відеоспостереження онлайн – тобто «їду і бачу відразу». Але перевізники онлайн-доступу не мають, а можуть переглядати матеріали пост-фактум, у разі потреби. До прикладу, порахували касу. А водій каже, що візуально зауважив, що протягом дня на маршруті було більше пасажирів, ніж тих, що оплатили проїзд. Перевізник переглядає відео і справді бачить, що певна кількість пасажирів не заплатили. Але знайти їх уже неможливо. Також ми прогнозуємо, що до нас і до оператора можуть звертатися представники різних силових структур, якщо, до прикладу, у транспорті трапився злочин. До того ж водія, який дозволятиме собі брати готівку, бачитиме перевізник, який не зацікавлений у тому, щоб водій її брав. І дозволом, щоб це втілити, є саме це положення», – зазначив директор департаменту економічної політики Луцької міської ради Борис Смаль.

Підпишись на Telegram сайту, який зараз читаєш. Без спаму, тільки важливе! Підписатися

Зі слів посадовця, водій, перебуваючи за кермом, не може впливати на той факт, чи оплатив проїзд у громадському транспорті пасажир, адже він повинен слідкувати ще й за дорогою. З огляду на це, водій маршрутки чи тролейбуса не може бути ефективним контролером.

«Життя показало, що для того, аби ми могли повноцінно користуватися відеотрансляцією, її потрібно унормувати: передбачити всі моменти, створити відповідне положення і діяти відповідно до цього положення. Воно виявилось ширшим та більш затребуваним, ніж це передбачалось декількома пунктами договору. Поява положення – результат того, що ми отримали певний досвід. Тепер потрібно рухатись далі», – зауважив виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт.

Водночас, директор юридичного департаменту Луцької міської ради Наталія Юрченко наголосила, що станом на сьогодні адвокати та правоохоронці у разі необхідності мають право отримувати матеріали відеоспостережень з камер громадського транспорту виключно через ухвалу суду.

Тож, члени виконкому ухвалили такі зміни до проєкту рішення:

– відеоспостереження за об’єктами здійснюється відповідно до договору перевезення пасажира громадським транспортом (автобус, тролейбус) на маршруті загального користування; 

– доступ до інформації в системі надається міському голові та його заступнику відповідно до функціональних обов’язків, а також уповноваженим посадовим особам виконавчих органів Луцької міської ради, перевізникам на підставі письмового доручення міського голови відповідно до укладених тристоронніх договорів про персоналізацію та обслуговування електронних систем в громадському транспорті Луцька. 

Так, члени виконавчого комітету віддали по вісім схвальних голосів за кожен пункт. Отже, рішення прийнято.
 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Склали академічний рейтинг вишів «Топ-200 Україна 2020». СНУ і ЛНТУ – у першій сотні
Наступна новина У Луцьку біля Стиру завтра святитимуть воду
Останні новини
Схожі новини