У луцькому виші – виставка про білоруських військових, які боролися й загинули за Україну. ФОТО

У луцькому виші – виставка про білоруських військових, які боролися й загинули за Україну. ФОТО

У Волинському національному університеті імені Лесі Українки відкрили фотовиставку «З Україною в серці». У холі вишу розмістили близько 20 стендів про білоруських військових, які протистояли збройній агресії рф і боролися за вільну Україну й вільну Білорусь.

Організатори із благодійного фонду «Живе Білорусь» зібрали біографії загиблих земляків та світлини їхньої боротьби проти окупантів. На заході зібралися студенти та працівники ВНУ, військовослужбовці, представники влади й духовенства, пишуть Волинські новини

Мета фотовиставки – увіковічнити пам’ять справжніх патріотів вільної Білорусі, які зневажали свавільні дії диктаторської влади та викликалися протистояти Росії спільно з українцями.

Голова БФ «Вільна Білорусь» Аляксей Францкевіч зазначив, що зуміли зібрати імена не всіх Героїв, адже деякі з рідних білорусів зараз змушені переховуватися. Він закликав повідомляти інформацію про білоруських військових, які стояли за Україну, щоб кожне ім’я залишилося в пам’яті.

«Головна мета, щоб українці знали відмінності між справжніми білорусами та «лукашистами». Останні – це ті, хто надали територію Білорусі для наступу на Україну, хто підтримують російську агресію. А тут зібрані імена людей, які віддали найдорожче в боротьбі з окупантами. Виставка присвячена не лише загиблим, а й тим, хто продовжує свою боротьбу. Думаю, білоруси сьогодні є другою за кількістю нацією після українців, які воюють у лавах ЗСУ, стоячи пліч-о-пліч на захисті цивілізованого світу», – зауважив Аляксей Францкевіч.

Ректор ВНУ Анатолій Цьось зазначив, що фотовиставка потрібна не лише для патріотичного виховання, а й для усвідомлення того, що за Україну боряться багато національностей.

«Заклад освіти першочергово здійснює наукову діяльність, але поміж тим поважний український університет не може залишатися поза війною. Тому наша місія – волонтерство й допомога військовим, що й робимо. Крім того, ми маємо зберігати пам’ять про загиблих. В усіх закладах освіти мусять бути пам’ятні стенди про полеглих. Ми поважаємо й українців, і білорусів, які віддали життя для збереження України», – акцентував Анатолій Цьось.

На одному зі стендів зображено інформацію про добровольця Павла Суслова. Його дружина Ольга – з Волині. Каже: познайомилася зі своїм майбутнім чоловіком у лава 14-ї бригади, відтоді пара була нерозлучною.

«Я ніколи не бачила більш сміливого, мотивованого воїна. Мій чоловік став на захист України ще у 2014 році добровольцем, кілька разів отримував поранення, але кожного разу повертався на війну», – пригадала Ольга Суслова.

З її слів, фотовиставка є важливою, адже показує справжніх Героїв і патріотів.

«Образливо чути, коли люди не бачать різниці й порівнюють справжніх воїнів із «лукашистами». Люди повинні знати, хто воює поруч з українцями. Важливо берегти пам’ять про таких Героїв», – зазначила дружина військового.

Після вітальних слів священники прочитали молитву за загиблими, а присутнім показали щемливий ролик про білоруських оборонців України.

Дмитро КЛИМЧУК


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Князівські воїни: показали фото бійців 14-ї бригади, які захищають Україну на фронті
Наступна новина Рятувальники з Волині розповіли про виконання завдань біля лінії фрону на Донеччині
Останні новини
Схожі новини

Публікації відсутні