У Луцьку на місці католицького цвинтаря знову запалили хрест пам’яті. ФОТО

У Луцьку на місці католицького цвинтаря  знову запалили хрест пам’яті. ФОТО

1 листопада на колишньому луцькому католицькому кладовищі, на якому зараз розташований меморіал «Вічної слави», відбулася молитва за спочилих там померлих. До неї долучилися члени місцевих польських товариств та громадські активісти. Традиційно, під стінами каплиці (нинішнього Дому панахиди) на меморіалі знову засяяв хрест, викладений із десятків лампадок.

Про це повідомляє Мonitor wolynski.

Нагадаємо, в перші дні листопада, в День Усіх Святих та День спомину всіх померлих вірних, католики римського обряду відвідують кладовища й моляться за своїх померлих рідних. У Польщі цей звичай перетворився на національну традицію: цими днями поляки у всьому світі приходять на могили своїх рідних, запалюють на знак пам’яті лампадки. Цвинтарі в Польщі й там, де проживають поляки, сяють десятками тисяч вогнів. Члени польських товариств Луцька традиційно запалюють лампадки пам’яті на меморіалі – колишньому католицькому кладовищі, збезчещеному радянською владою. Цьогоріч на цьому місці традиційно запалили хрест пам’яті.

 Цьогоріч на цьому місці традиційно запалили хрест пам’яті.

Молитву очолив отець-канонік Павло Хом’як, настоятель кафедральної парафії Святих Апостолів Петра і Павла в Луцьку та очільник благодійної організації «Карітас-Спес-Луцьк», яка діє при парафії. До заходу, крім місцевих поляків, долучилися волонтери «Карітасу» та інші громадські активісти. Всі разом помолилися за тих, хто похований на цьому кладовищі, а також за загиблих у російсько-українській війні – захисників і мирних жителів України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  «Усі земляні роботи вели в темну пору». І постав «штик Суворова» на кістках. МЕМОРІАЛ. СВОЯ ІСТОРІЯ

Голова Товариства польського культури на Волині імені Еви Фелінської Валентин Ваколюк коротко ознайомив тих, хто вперше прийшов на акцію, з історією кладовища, адже далеко не всі лучани знають, що тут був католицький цвинтар. Очільник товариства подякуваВ волонтерам благодійного фонду «Добра справа», які нещодавно упорядкували Польське військове кладовище в Пшебражі.

У заході взяв участь луцький генеалог Артур Альошин. Зараз він у рамках проєкту «Memorium» шукає старі фото, спогади про вигляд цвинтаря, перенесення поховань із нього на інші цвинтарі та остаточне знищення цього кладовища в 1970-х рр. Дослідник показав знайдені ним рештки могил, які вціліли після того, як кладовище бульдозерами зрівняли з землею. Біля них присутні теж помолилися й запалили лампадки пам’яті.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку кілька вулиць досі без світла: коли відновлять електропостачання
Наступна новина Підірвався на вибухівці: мер повідомив про загибель на війні ще одного лучанина
Останні новини
Схожі новини