У Луцьку обговирили проблеми співробітництва з ЄС та реалізацію стратегії розвитку Волині

У Луцьку обговирили проблеми співробітництва з ЄС та реалізацію стратегії розвитку Волині

Волинь має значний транскордонний потенціал, проте бракує стратегічного планування у цій сфері.

Такий висновок роблять представники Центру Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу за результатами оцінки взаємозв’язків та синергії між стратегіями розвитку прикордонних областей та програм транскордонного співробітництва ЄС, які були презентовані у четвер, 15 лютого, в Луцьку.

Окрім Волині, дослідження також пройшло в Чернігівській, Київській, Житомирській, Рівненській, Львівській, Закарпатській, Івано-Франківській, Чернівецькій, Вінницькій,Одеській областях. За результатами оцінки, найбільший взаємозв’язок між Стратегією розвитку та Програмами транскордонного співробітництва простежується у Львівській області. Щодо решти регіонів, в тому числі й Волині, то така узгодженість простежується лише частково. Зокрема, найбільший розрив спостерігається між тематичними засадами Стратегією розвитку регіону та Програмами транскордонного співробітництва.

«Звісно чимало людей може сказати, що взаємозв’язок між такими документами не особливо впливає на якість транскордонного співробітництва. Водночас, ми переконанні, що без детального, узгодженого стратегічного планування не можливий системний розвиток. Саме тому, ми й акцентували увагу на цих аспектах у нашому дослідженні», - зазначив голова «Центру транскордонного співробітництва» Юрій Вдовенко.

Варто зауважити, що Стратегія розвитку Волинської області лише частково відповідає положенням стратегічних та програмних документів національного рівня у частині транскордонного співробітництва. І якщо тема туризму, культури, транспорту, екології, економіки хоча б частково корелюється з ними, то транскордонне співробітництво в освіті, науці, енергетиці, ЖКГ, сфері надзвичайних ситуацій, фінансах, соціальній тематиці взагалі не фігурує.

«Це великою мірою впливає на те, що тематичні, організаційні, фінансові засади Програм «Польща-Україна-Білорусь 2014-2020», «Білорусь-Україна», які діють на території Волині, та Стратегія розвитку області, лише частково узгоджуються між собою», - зазначив автор дослідження, менеджер проектів «Центру Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу» Дмитро Безвербний.

Також він зауважив, що сильними сторонами транскордонного потенціалу Волині є значний досвід реалізації профільних проектів. Зокрема, в рамках програми «Польща-Білорусь-Україна» у соціально-економічні та інфраструктурні проекти (32 регіональних та 4 національних) було інвестовано близько 35 млн. євро. Перший проект область почала реалізовувати у 2012 році. Найбільш масштабними ініціативами були: реконструкція міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Устилуг»; розвиток сучасної інфраструктури відділів прикордонної служби забезпечення обладнанням і технікою пунктів пропуску «Краківець», «Шегині» та «Ягодин»; модернізація зоопарків в Луцьку та Замості; будівництво водолікувального корпусу на території Грем'яченської сільської ради Ківерцівського району та інші.

«Перепонами, які перешкоджають реалізації проектів Програм транскордонного співробітництва в області є бюрократична тяганина; брак висвітлення реалізації транскордонних ініціатив в ЗМІ; мала кількість кваліфікованих експертів, що можуть якісно написати проектну заявку» - вважає Дмитро Безвербний.

Тому експерти рекомендують управлінню міжнародних відносин та інвестиційної діяльності Волинської ОДА ініціювати внесення змін до стратегії регіонального розвитку, додавши транскордонну співпрацю, як окрему стратегічну ціль в основний плановий документ області. Також варто частіше наповнювати сайт облдержадміністрації інформацією про реалізацію транскордонних проектів, а ЗМІ краю приділяти більшу увагу висвітленню цієї тематики. Окрім цього, важливо  проводити системні навчання щодо написання  транскордонних проектів для представників органів влади, ОТГ, громадських активістів.

Довідково: захід відбувся в рамках проекту «Синергія програм транскордонного співробітництва та стратегій регіонального розвитку в Україні – вікно можливостей для прикордонних областей», який реалізує ГО «Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень» в партнерстві з Асоціацією регіональних аналітичних центрів за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження» в рамках грантового компоненту проекту «Громадська синергія» та під егідою Української національної Платформи Форуму громадянського суспільства Східного Партнерства. Метою проекту «Синергія програм транскордонного співробітництва та стратегій регіонального розвитку в Україні – вікно можливостей для прикордонних областей» є підвищення ефективності виконання регіональної політики та транскордонного співробітництва в прикордонних регіонах України (в т.ч. в контексті використання Україною допомоги з боку ЄС) через посилення позитивного синергетичного ефекту від взаємодії програм транскордонного співробітництва та стратегій регіонального розвитку у Чернігівській, Київській, Житомирській, Рівненській, Волинській, Львівській, Закарпатській, Івано-Франківській, Чернівецькій, Вінницькій та Одеській областях.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Волинській бібліотеці показали «Світ очима дітей»
Наступна новина Лучани скаржаться на будівництво на проспекті Відродження. ВІДЕО
Останні новини
Схожі новини