У Луцьку обговорили ситуацію із забезпеченням харчування військовослужбовців

У Луцьку обговорили ситуацію із забезпеченням харчування військовослужбовців

Начальник ОВА Юрій Погуляйко провів робочу нараду із керівниками медзакладів області, аби проаналізувати нинішню ситуацію із забезпеченням харчування військовослужбовців.

Про це повідомили у пресслужбі адміністрації. 

«Безсумнівно, харчування військових під час лікування та реабілітації повинно бути на хорошому рівні. І в області постійно над цим працюють та тримають на контролі. Тож провів робочу нараду із керівниками медзакладів області, аби проаналізувати нинішню ситуацію із забезпеченням харчування військовослужбовців. Адже проблемні питання все таки є, і потребують вирішення», – зазначив Юрій Погуляйко на сторінці у Фейсбуці.

Перш за все слід відзначити, що сума, яку спрямовують в день на харчування, залежить від спроможності лікарні, підтримці місцевого бюджету чи волонтерів. Адже різницю, яку не покриває державний бюджет згідно укладених договорів з НСЗУ, треба дофінансовувати коштом лікарні, якщо є така можливість, або з місцевого бюджету. Є випадки, коли медзакладам продуктами харчування допомагають підприємці чи волонтери.

Тому в області є установи, де спрямовують на це максимум, а є й такі, де суми значно менші. Так чи інакше, це питання на постійному контролі в ОДА ще з 2022 року, коли наша область почала приймати евакуаційні потяги з пораненими бійцями. З кожною лікарнею пропрацьовуємо всі можливі варіанти, аби забезпечити належне харчування. Під час наради мав розмову з окремими головними лікарями, де ситуацію треба покращити.

Начальник ОВА зазначив, що вдячний керівникам лікувальних установ, які попри всі складнощі, вирішували це питання та намагалися забезпечити хороший рівень харчування нашим захисникам та захисницям.

«Разом із цим, ми розуміємо, що питання треба вирішувати системно. Саме тому 13 серпня 2024 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову, мета якої покращити харчування військовослужбовців під час лікування, компенсуючи витрати на це з держбюджету. Таким чином, усі заклади будуть у рівних умовах і відповідно забезпечуватимуть якісне харчування», – йдеться у дописі Юрія Погуляйка.

Однак, наразі вона ще не працює, бо не налагоджений механізм підписання договорів з військово-медичними клінічними центрами (ВМКЦ), через які й відбуватиметься компенсація. Станом на сьогодні жоден заклад комунальної власності в області не уклав такого договору, оскільки відсутня інформація щодо форми та порядку його підписання.

Згідно наказу Міноборони України, саме на ВМКЦ покладені обов’язки укладання договорів із закладами охорони здоров’я в областях. Якщо говорити про Волинську область, то це Військово-медичний клінічний центр Західного регіону.

Відтак, управлінню охорони здоров’я ОДА доручено підготувати лист на Військово-медичний клінічний центр Західного регіону з проханням надати роз’яснення як діяти. Відповідні доручення отримали й головні лікарі закладів охорони здоров’я. Зокрема, повинні бути готовими оперативно підготувати усі необхідні документи для укладання договорів.

«Звичайно, що ми й надалі будемо робити все, аби харчування військових під час лікування було належним. Але при компенсації цих витрат з держбюджету, кошти з місцевих можна буде спрямовувати на покращення матеріально-технічної бази лікарень. Тож сподіваємося, що алгоритм невдовзі запрацює», – підсумував очільник області.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Завтра у Луцьку хоронитимуть воїна
Наступна новина Громада на Волині віддала останню шану ще одному воїну. ФОТО
Останні новини
Схожі новини

Публікації відсутні