У Луцьку планують підвищити тарифи на тепло і гарячу воду

У Луцьку планують підвищити тарифи на тепло і гарячу воду

ДКП “Луцьктепло” планує переглянути тарифи на теплову енергію, послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води на період з 01.10.2023 до 30.09.2024.

Про це йдеться на сайті підприємства. 

Щороку відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 № 869 теплопостачальні підприємства зобов’язані переглянути тарифи на послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води задля визначення рівня економічно-обґрунтованих тарифів.

Підприємство розрахувало проєкт тарифів на теплову енергію та послуги на новий опалювальний сезон 2023/2024 років та надало на розгляд до відділу тарифної політики департаменту економічної політики Луцької міської ради.

Основними чинниками зміни розмірів тарифів на теплову енергію та послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води є:

  • Ріст ціни на електроенергію та послугу з її розподілу на 32,8% та 20,5% відповідно.
  • Збільшення витрат на придбання хімматеріалів та хімпродукції майже на 90%,  через ріст вартості окремих реагентів та  солі – майже утричі.
  • Ріст амортизаційних відрахувань становить  20,6%.
  • Ріст фонду оплати праці на 9,4% обумовлений збільшенням прожиткового мінімуму для працездатних осіб до 2 684 грн (не переглядався з 2021 року).
  • Витрати на послугу з розподілу природного газу зменшились на 10%.
  • Закладено менший відсоток на обігові кошти підприємства – з 4% до 2% (ці кошти спрямовуватимуться підприємством на фінансування витрат, пов’язаних з придбанням природного газу, електричної енергії, а також на інші витрати у разі, коли такі витрати не відшкодовуватимуться діючими тарифами).
  • Зі структур проєкту тарифів на теплову енергію та послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води вилучено статтю «Обсяг перерахунку за результатами аналізу фактичної ціни енергоносіїв» в обсязі 32 838,66 тис. грн. Ця різниця, яка виникла протягом опалювального сезону 2021/2022 років відшкодовується бюджетним установам до 30.09.2023.

Для категорії “населення” ріст в еквіваленті одноставкового тарифу на теплову енергію в середньому складає 3,6%. Різний ріст за видами тарифів обумовлений перерозподілом корисного відпуску теплової енергії між видами тарифів, здебільшого через встановлення індивідуальних теплових пунктів (станом на 01.07.2023 на балансі підприємства обліковується 318 ІТП).

При розрахунку двоставкового тарифу на теплову енергію (проєкт) на 2023/2024 роки для категорій бюджетні установи та релігійні організації відбулося підвищення тарифів у порівнянні з діючими для цих категорій споживачів і відповідно складає в еквіваленті одноставкового 12,8-19,3%. Діючі на сьогодні тарифи є нижчими, оскільки враховують повернення коштів за опалювальний сезон 2021/2022.

При розрахунку двоставкового тарифу на теплову енергію (проєкт) на 2023/2024 роки для категорій “інші споживачі” відбулося підвищення тарифів (проєкт) у порівнянні зі встановленими (недіючими) станом на 01.08.2023 на 0,7-3,8%.

Проте, враховуючи зміни внесені у Закон України «Про особливості регулювання на ринку природного газу та у сфері теплопостачання під час дії воєнного стану та подальшого відновлення їх функціонування», а саме, що  мораторій на підняття тарифів діє лише для категорії «населення», то для решти категорій споживачів вводяться в дію економічно-обґрунтовані тарифи з 01.10.2023.

Зокрема для категорії “інші споживачі” ріст тарифів складе 48-52% у порівнянні з діючими станом на 24.02.2022 (ріст паливної складової становить 54,4%).

Зауваження та пропозиції до оприлюднених матеріалів від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань, приймаються впродовж 10 календарних днів з дня опублікування матеріалів (14 серпня) у письмовому та/або електронному вигляді за адресою: ДКП «Луцьктепло», вул. Гулака-Артемовського, 20, м.Луцьк 43021, [email protected]


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина російські крилаті ракети вбили трьох жителів Луцька: подробиці
Наступна новина На Волині п'яний водій протаранив мотоцикл: постраждали водій і пасажир двоколісного
Останні новини
Схожі новини