У Луцьку продовжують розкопки підземель храму Святої Трійці

У Луцьку продовжують розкопки підземель храму Святої Трійці

У Луцьку продовжуються попередні археологічні дослідження унікальної споруди – Кафедрального Собору Святої Трійці – «Матері костелів» в історичній частині Луцька. Наразі розчищають підземелля від сміття, облаштовують повітряні продухи, роблять обміри та план прив’язки. Загалом опрацьовано чотири підземні кімнати, які за рядом ознак (розміщення, планування, відсутність первісних вентиляційних шахт, розміщення виходів) найімовірніше є підвівтарною криптою Собору.

Про це на своїй сторінці повідомив археолог Віктор Баюк. 

«Першу дерев'яну святиню вже як Кафедральний Собор звів на цьому місці правдоподібно Великий Литовський князь Вітовт у 1427 році, мурований храм був збудований Луцьким єпископом Юрієм Фальчевським у 1545 році. Восени 2021 року археологічними роботами прослідковано фундамент північно-західної круглої башти, мури північної частини храму із архітектурними елементами а також амфіляду невідомих до сьогодні підземель під його вівтарною частиною.

Читайте також: Показали колекцію знахідок з розкопок у луцьких підземеллях. ФОТО

Воєнною весною 2022 року виявлене підземелля очищене від сміття ХХІ ст., на місці проломів склепінь влаштовано притяжну та витяжну повітряні продухи, зроблено обміри, план та схему прив'язки. На робочих фото – частина підземель Собору, найімовірніше його підвівтарна крипта, імовірна схема розміщення Собору в історичній частині міста, спроби візуалізації споруди Б.Колоска, Р.Метельницького, П.Троневича та Д.Авраменка», – йдеться у дописі. 

Нині знахідку законсервовано, влаштовано вентиляційні шахти зі збереженням можливості подальших масштабних археологічних досліджень.

Про розкопки першого кафедрального костелу Луцька – більше дивіться тут.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку біля Північного ринку трапилася аварія
Наступна новина У Нововолинську в соціальній їдальні щодня годують понад 400 переселенців
Останні новини
Схожі новини