У Луцьку розповіли топ-13 порад, як вберегтися від шахраїв

У Луцьку розповіли топ-13 порад, як вберегтися від шахраїв
Фото ілюстративне. Джерело: http://lohotron.in.ua

Із розвитком технологій прогресують і шахраї, які вигадують нові способи обдурювання людей. За даними поліції, за останні роки почастішали випадки шахрайства через мобільні телефони та Інтернет.

Про те, як вберегтись від зловмисників, 7 липня під час наради з луцькими підприємцями розповів заступник начальника організаційно-методичного відділу слідчого управління ГУНП у Волинській області Іван Поторась.

За його словами, є два основні види поведінки шахраїв: обман та зловживання довірою. У першому випадку злодій використовує недостовірні відомості для впливу на людину, наприклад, розміщуючи оголошення про продаж товару за ціною, нижчою за ранкову. Людина «ведеться» на оголошення, яке на перший погляд економічно вигідне їй.

Радник міського голови Мар'яна Сорочук, заступник начальника організаційно-методичного відділу слідчого управління ГУНП у Волинській області Іван Поторась та представник ПриватБанку Володимир Галело

У другому випадку шахрай обдурює людину, використовуючи знайомства, наприклад, представляючись далеким родичем, пропонує вкласти значні суми у розвиток бізнесу.

Поліцейський також описав типового афериста, що діє через Інтернет: це людина віком до 30 років, переважно чоловічої статі, з високим інтелектуальним потенціалом та навиками психолога. Іван Поторась наголосив, що якщо в інших видах злочинів фігурують переважно люди без вищої освіти, то в цьому випадку шахраї мають вищу або незакінчену вищу освіту та обізнані в новітніх технологіях.

Найчастіше місце злочину та місце виявлення винуватців не збігаються. Часто злочинець перебуває на окупованій території України.

Спілкування з жертвою відбувається через телефон чи соціальні мережі, а обман – через системи розрахунків та банкомати. З рахунків людей «зникають» величезні суми коштів через те, що вони розголошують дані про строк дії картки, CVV-код, номер картки, пін-коди.

Поширеним є метод шахрайства, коли людині говорять, що на її рахунок надійшли кошти, але щоб прийняти їх треба підійти до найближчого банкомату та виконати певні операції. Інший популярний спосіб – дзвінок псевдопрацівника банку про нібито заблокування карти чи з пропозицією збільшити ліміт картки. Під час операції людину просять назвати конфіденційні дані, таким чином отримуючи доступ до картки.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Луцьким підприємцям розповіли про безготівкові розрахунки: топ-3 способи

Часто шахрайства вчиняють у вечірній час чи у вихідні.

«Ми задокументували злочин по Ратно, злочинці перебувають у Донецькій області, місті, яке нам непідкотрольне – Горлівці. Їх було шестеро. Один телефонний дзвінок до потерпілої – 15 тисяч гривень зразу перераховуються на картковий рахунок злочинця, який знаходиться у Дніпропетровській області, він у свою чергу перераховує злочинцю, який знаходиться в Донецькій області. Після цього частина грошей по всій Україні перераховується. За дві години з 15 тисяч нічого не залишається», – сказав Іван Поторась.

За його інформацією, на непідконтрольні території за два місяці через різні банки перерахували 27 млн гривень.

Поліцейські підготували також поради, щоб вберегтись від шахраїв:

1. Не довіряти інформації незнайомців, які телефонують, та перевіряти всі дані.

2. Не повідомляти коди поповнення рахунків незнайомим.

3. Не розголошувати нікому логіни та паролі до телефона, комп’ютера та банківської картки.

4. Встановити пін-код на SIM-карту, телефон, планшет, комп’ютер.

5. Пам’ятати, що злочинці активізуються надвечір чи вночі, щоб застати жертву зненацька.

6. Не надсилати кошти незнайомим людям, якщо неможливо встановити їхні особи.

7. Не надсилати коштів, якщо: незнайомі повідомляють, що з вашими родичами сталась біда та просять кошти на термінову допомогу; якщо вам повідомляють про виграш у лотерею; просять кошти для працевлаштування, онлайн-покупок, оренди майна тощо.

8. Якщо невідомі люди просять скинути гроші на допомогу близькій людині, з якою сталось нещастя, перетелефонуйте родичу і уточніть, чи з ним все добре.

9. Не переходити за підозрілим посиланням, яке може надійти на телефон чи на електронну пошту. У листі може бути заклик переглянути фото, де ви нібито чудово вийшли. У результаті на смартфон встановиться шкідлива програма. Якщо до нього підключений мобільний банк, гроші з рахунку викрадуть.

10. Варто попередити літніх родичів про можливі шахрайства.

11. Позичаючи комусь гроші, засвідчуйте це нотаріально.

12. Перевіряйте послуги, які надаються за короткими номерами

13. Ставши жертвою шахраїв, якнайшвидше звертайтесь у поліцію.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині на двох пляжах заборонили купатися
Наступна новина У Луцьку дітям учасників АТО подарували вишиванки. ФОТО
Останні новини
Схожі новини