У Луцьку стартував мистецький проєкт, який претендуватиме на два світових рекорди. ФОТО

У Луцьку стартував мистецький проєкт, який претендуватиме на два світових рекорди. ФОТО

У Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків розпочали масштабний мистецько-виробничий проєкт «Космогонія», який претендує відразу на 2 світових рекорди – найбільша картина на полотні, а також найдовший перформанс.

Про це повідомляє Район. Культура. 

Створення картини розміром 2 тисячі метрів квадратних триватиме приблизно 18 місяців. Писатиме витвір мистецтва український художник Петро Антип, автором ідеї та куратором «Космогонії» став фундатор музею Віктор Корсак. Урочисте відкриття проєкту відбулося 12 листопада з видовищного перформансу художника під музику видатного композитора Ігоря Стравінського. 

Свідками історичної для українського мистецтва події стало чимало поціновувачів культури та просто зацікавлених та заінтригованих лучан.  Петро Антип понад пів години створював перші штрихи майбутнього шедевру. Коментувала роботу художника мистецтвознавиця Зоя Навроцька. 

«В усі часи усі народи досліджували цю тему, і сьогодні ця тема є як ніколи актуальною. Хто ми? Звідки ми? Куди ми йдемо? Хто керує нашими кроками? Автор проєкту Віктор Корсак поставив перед собою надзвичайно амбітне завдання, такого масштабу малярство останнім часом не створювалося. Італійці доби Відродження могли б позаздрити таким масштабам та розмаху», – мовила мистецтвознавиця.

Італійці доби Відродження могли б позаздрити таким масштабам та розмаху

Сам же ж художник поки не «відкриває усіх карт», та не хоче розповідати, що ж саме він зображує на даному етапі створення картини. Та все ж каже, що зобразить у майбутньому багато міфів та легенд, які розповідатимуть про основні коди українців. Адже за його словами українці мають код скіфів, код воїнів. Тож Україна обов'язково переможе.

Віктор Корсак визнає, що проєкт й справді дуже серйозний. Та вони наважилися на це, взяли на себе цей виклик, аби показати інтервенцію мистецтва у виробничі процеси, пофілософствувати на споконвічні теми та зробити вагомий внесок в історію українського сучасного мистецтва, внести Луцьк на культурну мапу світу.

Де ми взялися? Куди біжимо? І що буде в кінці коридору? Це інтервенція мистецтва у виробничий простір. 

«Суть проєкту полягає у тому, що ми хочемо поспілкуватися із суспільством на тему народження: Де ми взялися? Куди біжимо? І що буде в кінці коридору? Це інтервенція мистецтва у виробничий простір. Тут буде розподільчий центр, тут працюватимуть люди, але поряд буде й мистецтво. Ми хочемо подискутувати з Гегелем на тему безцільної доцільності. Кожен з нас може задуматися над цим та дати своє бачення», – каже Віктор Корсак.

В рамках творення проєкту проходитиме багато заходів, також митець постійно працюватиме у просторі, і усі охочі зможуть спостерігати за процесом творення картини. 

«Цей новий досвід виконуватиме ту головну функцію, яку має нести мистецтво. Воно має надихати на щось нове та велике, і відкидати все лишнє, що є у наших головах», – пояснює куратор проєкту.

«Тут будуть сцени із різних міфів, різних релігій, будуть погляди вчених. Тут буде все. Це буде жива енциклопедія Космогонії», – додає Віктор Корсак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Як умру, то замотаю з собою». Люди «на Ревушках». ЗАНЕСЛО В СЕЛО

 

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Брестській області уточнюють особисті дані чоловіків призовного віку, – Генштаб
Наступна новина 3 тижні були в окупації: багатодітна мама відправила дітей в Луцьк, а сама з чоловіком пішла служити
Останні новини
Схожі новини