У Луцьку триває фестиваль вишитих рушників. Що на ньому можна побачити

У Луцьку триває фестиваль вишитих рушників. Що на ньому можна побачити

У Луцьку в рамках відзначення Дня матері 10 травня стартував XI Всеукраїнський фестиваль «Вишиті обереги єднання». Цьогоріч через пандемію COVID-19 масових заходів у центрі міста не влаштовують.

Про це повідомили у Луцькій міській раді.

Упродовж дня на Театральному майдані Луцька лунала святкова музика, діяла виставка-ярмарок майстрів народного мистецтва. Тут можна було придбати дерев'яну продукцію чи традиційний глиняний посуд, прикраси із бісеру, ляльки-мотанки, вироби з лісової трави, оригінальні листівки.

Презентували у центрі міста і короваї та хлібопекарську продукцію.

Крім того, у рамках фестивалю відбувся конкурс на найдавніший, найоригінальніший вишитий рушник родини – мами, бабусі, прабабусі та флешмоб «Материнські обереги» на краще знання віршів, прислів'їв і пісень про маму та вишиті рушники.

Цього дня діти демонстрували свою уяву та художній талант, малюючи орнаменти рушників для мам.

А в Палаці культури протягом дня тривала виставка вишитих рушників учнів та вчителів закладів освіти Луцької міської територіальної громади. Більше сотні різнокольорових експонатів вражали відвідувачів своєю яскравістю, витонченістю, чудовими квітковими сюжетами, неповторними візерунками. На виставці представлені як сучасні роботи, так і рушники, яким більше пів сотні років.

Багато рушників оздоблені у класичному волинському стилі, а також чимало вигаптуваних витворів, які уособлюють традиції вишивання різних регіонів України.

Традиційно у День матері у Луцьку прикрашають вікна осель, організацій, підприємств, державних установ, закладів освіти, офісів, вітрини магазинів та закладів громадського харчування вишитими рушниками. Цього року найактивнішими були освітяни громади.

Нагадаємо, 2016 року Луцьк за креативне художнє оформлення міста вишитими рушниками був нагороджений дипломом національного проєкту «Книга рекордів України» за перший в Україні рекорд масового оформлення вулиць міста вишитими рушниками.

Крім того, лучани прославились ще й встановленням рекорду на найбільший вишитий рушник, продемонструвавши полотняну смугу завдовжки один кілометр 610 метрів.

До цього фестиваль «Вишиті обереги єднання» відбувся у 2019 році.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У 12 регіонах України за добу не зробили жодного щеплення від коронавірусу. Яка ситуація на Волині
Наступна новина Карантин в Україні: «помаранчевої» зони побільшало
Останні новини
Схожі новини