У Луцьку відкрили «Окольний замок»: як це було. ФОТО

У Луцьку відкрили «Окольний замок»: як це було. ФОТО

Мережа музейних закладів Луцька доповнилася новою цікавою локацією. Сьогодні у Старому Місті за адресою вул. Кафедральна, 6 урочисто відкрився музейний простір “Окольний замок”.

Це новий туристичний об’єкт, який створено на базі відреставрованих пам’яток архітектури національного значення: Вежі князів Чорторийських з оборонним муром ХV століття та Монастиря єзуїтів із підземеллями, інформує міська рада. 

Збереження історичних пам’яток від руйнації та наповнення їх життям і новим змістом стало можливим завдяки участі Луцької міської ради у міжнародному проєкті “Нове життя Старого Міста: ревіталізація пам’яток історико-культурної спадщини Луцька та Любліна” Програми транскордонного співробітництва ПБУ 2014-2020. Його успішну реалізацію нещодавно високо оцінили організатори Програми, які визнали спільний проєкт Луцька і Любліна одним із 10 найкращих реалізованих проєктів Програми транскордонного співробітництва ПБУ 2014-2020 з поміж сотні аналогічних, що отримали фінансування Європейського Союзу.

“У першу чергу, хочу подякувати Програмі транскордонного співробітництва, нашим польським друзям та партнерам, нашим грантодавцям за те, що ми мали можливість реалізовувати цей проєкт, і за таку чудову інвестицію в наше місто, – зазначив на церемонії відкриття Луцький міський голова Ігор Поліщук. – Дякую архітекторам і проєктантам, усім працівникам, які виконували тут роботи. Дякую нашій команді, яка з почату 2018 року долала всі труднощі, які були на шляху до сьогоднішнього відкриття. І звичайно, дякую Збройним силам України і Господу Богу за те, що маємо можливість під час повномасштабної війни завершити цей проєкт і провести сьогоднішній урочистий захід"

Міський голова підкреслив, що проєкт є надзвичайно важливим для Луцька як з точки зору відновлення історико-культурної спадщини, так і з точки зору відкриття нової туристичної локації. Ігор Поліщук також висловив гордість за те, що саме цей проєкт увійшов у топ-10 найкращих проєктів за Програмою транскордонного співробітництва з-понад сотні проєктів, на які було виділено фінансування з коштів Європейського Союзу. Цю високу оцінку принагідно підтвердив присутній на відкритті директор Центру європейських проєктів Лешек Буллер (місто Варшава, Республіка Польща). Він наголосив, що новий музейний простір у Луцьку є підтвердженням того, що кошти, які вкладалися в рамках Програми транскордонного співробітництва впродовж 20-ти років, надійно використовуються і приносять ефект.

Проєкт ревіталізації історичних пам’яток став унікальним для Луцька як за кількістю грантових коштів від Європейського Союзу – понад один мільйон євро, так і за масштабом виконаних робіт – розчищено 700 м2 підземель, відреставровано 2 300 м2 фасадів. Реставраційні роботи тривали з 2018-го по 2022 рік. За цей час було досліджено та укріплено фрагмент вцілілої стіни Окольного замку, ревіталізовано збережену частину та частково відбудовано втрачену частину Оборонного муру, проведено благоустрій.

Родзинкою музейного простору “Окольний замок” стало відкриття для екскурсій знаменитих луцьких підземель Монастиря єзуїтів. Про ці підземні коридори вже давно ходили легенди, а тепер вони стали доступні для огляду широкому загалу. Нині це креативний музейний простір, що складається з 18 розчищених кімнат і 4 коридорів. У приміщеннях розташовані галерея рицарства, експозиція навчального процесу у єзуїтському колегіумі, мультимедійна система з інтерактивним смарт-табло, шоломами віртуальної реальності, силіконова фігура монаха-єзуїта, голограма привида. І музейні експонати, і сучасні інтерактивні засоби допомагають відвідувачам перенестися в минуле та відчути дух Середньовіччя.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Індексація сайту: важливо правильно почати!
Наступна новина Війна забрала життя двох Героїв з Волині
Останні новини
Схожі новини