У Луцьку відкрили школу Inventor. Там діти складають роботів і вчаться будувати мости

У Луцьку відкрили школу Inventor. Там діти складають роботів і вчаться будувати мости

У Луцьку відкрили центр позашкільної освіти Inventor. У ньому дітей вчать математики, фізики і технологій, але не через «нудні» задачі, а з допомогою конструкторів LEGO і роботів.

Відкриття відбулось у суботу, 31 серпня, на вулиці Липинського, 9, де і розмістився заклад.

Що таке Inventor

Inventor – це школа, в якій застосовують STEM-підхід. З англійської science (наука), technology (технологія), engineering (інженерія) та maths (математика).  Методика розроблена фахівцями української компанії “Простем». Система вже пройшла перевірку у Сполучених штатах Америки і експерти визнали, що STEM-навчання відповідає світовим освітнім стандартам NGSS.

«Основне наше завдання – виховати у дітей інтерес до вивчення природничих наук. Але замість того, щоб викладати кожен предмет окремо, ми пропагуємо комплексне навчання. Наприклад, архітектори у своїй роботі використовують одночасно математику, фізику, технології. Мабуть, у світі немає професії, яка вимагає знань лише в окремій, вузькій галузі. Тому наші вихованці отримують комплекс знань, який згодиться їм і в професійному житті, і в щоденних ситуаціях», - розповідає директорка STEM-школи Євгенія Мельник.

В Україні та Молдові працює вже 32 STEM-школи, в яких навчається 13 тисяч дітей. Це найбільша мережа позашкільних закладів в Україні.

Як проходять заняття

В Inventor можуть навчатись діти від 3 до 16 років і їхні заняття суттєво відрізняються.

На рівні Junior (3-6 років) діти знайомляться з кольорами та формами, явищами природи та повсякденними речами, досліджують роботу простих механізмів.

На цьому рівні є такі курси: ранній розвиток, наука про світ, цікава інженерія, початкова механіка.

«Діти роблять з LEGO різні фігури, наприклад, папугу, робота-хокеїста, якими вони можуть гратись. Наймолодші вивчають тварин, казкових героїв, старші – транспорт, облаштування сучасного міста, розмаїття професій. У 5-6 років вони вже створюють власні моделі і проводять експерименти», - каже педагог молодших груп Катерина Косолапова.

Заняття тривають 45 хвилин і відбуваються один або два рази на тиждень.

На рівні Middle (6-10 років) діти вивчають основи робототехніки, робототехніку Scratch та практичну механіку. Учні власноруч складають близько 30 механізмів, наприклад, ліфти, комунальну та будівельну техніку. Для цього діти опановують десятки різних деталей, а також з’ясовують, як працюють речі, що оточують нас в повсякденному житті: стрічка на касі супермаркету, турнікети, мости тощо.

Учні 1-4 класів самостійно складають роботів з моторами і сенсорами: вони можуть видавати звуки та рухатись, реагуючи на команди. Наприклад, робот, що замішує тісто. Тут поєднують знання з механіки та програмування.

Заняття на цьому рівні тривають півтори години і відбуваються один раз на тиждень.

Найбільші «дива» роблять на рівні Senior (10-16 років). Роботи, яких складають на цьому рівні, мають сенсори, батареї та процеси. Вони також мають складні програмування.

«Наші роботи мають дуже багато датчиків, і в кожного з них є якась практична функція. Наприклад, ми будемо складати робот, що розвозить іграшкову піцу у запрограмовані місця. Кожного заняття – новий робот», - розповідає педагог Ірина Грищук.

Заняття на цьому рівні тривають дві години і відбуваються раз на тиждень.

Також у STEM-школі готують дітей до світових змагань з робототехніки. Зокрема, нещодавно вихованець харківського закладу посів друге місце на світовому чемпіонаті у Японії.

У планах – відкриття садка та початкової STEM-школи у Луцьку.

 Які результати

Учні STEM-шкіл здобувають технічні знання набагато раніше за своїх однолітків. Наприклад, діти у 1-4 класі, коли в школі ще навіть не вивчають фізику, вже знають, що таке закон Архімеда та розуміють, як він працює.

«Ми прищеплюємо дітям любов до навчання і в подальшому багато вихованців наших центрів  вступають на технічні спеціальності, в тому числі у закордонні виші», - каже Євгенія Мельник.

Та в школі мають на меті не тільки навчити дітей природничих предметів, а й розвинути у них вміння створювати нове, знаходити вихід зі складних ситуацій, шукати нестандартні рішення.

Протягом семестру за креативність, критичне мислення, комунікабельність та науково-технічну грамотність діти отримують спеціальні наклейки-відзнаки, за які потім можуть «купити» власний набір LEGO.

Хто навчає дітей

Директорка школи Євгенія Мельник каже, що педагогів тут відбирають ретельно. Претенденти повинні не лише пройти співбесіду, а й скласти тести на знання дитячої психології та логіки, після чого – більше місяця навчатись у Києві. Навчати в Inventor можуть люди, які розуміються на фізиці, математиці, а також мають педагогічний досвід. У Луцьку зокрема вже набрали команду з десяти педагогів.

«Наші київські експерти дуже високо оцінили їхній рівень», - розповідає Євгенія Мельник.

Вартість навчання

На рівні Junior місяць навчання коштує 480 гривень (якщо заняття відбуваються один раз на тиждень) і 860 (якщо два рази).

На рівні Middle місяць навчання коштує 880 гривень, на рівні Senior – 1080 гривень.

Пробне заняття коштує 150 гривень. Є можливість займатись індивідуально, а також придбати піврічні та річні абонементи, що дозволить зекономити.

Матеріали додатково купувати не потрібно – у школі є всі необхідні набори LEGO, планшети та комп’ютери з відповідним програмним забезпеченням.

Відкриття школи Inventor

Як потрапити

Групи набиратимуть протягом вересня, але у школі обіцяють піти назустріч усім, хто захоче приєднатись пізніше.

Заняття у наймолодших дітей розпочинатимуться орієнтовно о 16:00, у старших – після 15:00. У суботу та неділю також є заняття. Якщо будуть охочі займатись вранці (наприклад, діти, які не відвідують садок або ж навчаються у школах у другу зміну), в Inventor обіцяють сформувати окремі групи.

Записатись на заняття можна за телефоном: 066 538 30 58

Школа розташована на вулиці Липинського, 9

Фото Ірини Кабанової

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Бруківку «Носталіт колормікс» продають за зниженою ціною
Наступна новина Равлики, восьминоги, стьобні Los Colorados. У Луцьку готують ювілейний фудфест
Останні новини
Схожі новини