У Луцьку затвердили програму економічного і соцрозвитку на 2023 рік: в пріоритеті 13 проєктів

У Луцьку затвердили програму економічного і соцрозвитку на 2023 рік: в пріоритеті 13 проєктів

Депутати міської ради затвердили Програму економічного та соціального розвитку Луцької міської територіальної громади на 2023 рік.

Про це йшлося13 грудня під час пленарного засідання позачергової 38-ї сесії, інформує пресслужба міськради. 

Директор департаменту економічної політики міської ради Борис Смаль розповів про основні напрямки Програми, акцентувавши на пріоритетних завданнях щодо підтримки життєдіяльності громади в особливих умовах воєнного стану.

Зокрема, йдеться про реалізацію проєктів та програм, спрямованих на підтримку та розвиток підприємництва, розбудову інженерно-транспортної інфраструктури, впровадження проєктів з енергоощадження, поліпшення місцевого бізнес-клімату та інвестиційної привабливості громади. Все це здійснюватиметься при умові безпечної ситуації.

Головними завданнями Луцької міської ради в умовах дії воєнного стану визначено: підтримка життєдіяльності громади, забезпечення захисту населення та території громади, оперативна ліквідація наслідків надзвичайних ситуацій, які можуть виникнути в результаті воєнних дій, облаштування та підтримання у належному стані пунктів тимчасового перебування населення та захисних споруд, посилення охорони та забезпечення безпеки об’єктів критичної інфраструктури, удосконалення системи оповіщення населення про загрози або виникнення надзвичайних ситуацій, здійснення додаткових видатків бюджету на відповідні нагальні потреби.

Оптимістичні прогнози, щодо розвитку воєнних дій на території держави, дозволяють також запланувати низку заходів і проєктів соціально-економічного розвитку міської територіальної громади, спрямованих на поліпшення інженерної (водо- і теплопостачання) та дорожньо-транспортної інфраструктури, облаштування вуличного освітлення, будівництва дитячих майданчиків та стадіонів, здійснення поточних та капітальних ремонтів закладів освіти, культури та охорони здоров’я, реалізацію проєктів у галузях туризму, культури, енергоощадження тощо.

Читайте також: У Луцьку затвердили бюджет громади на 2023 рік: цифри

Завдання та заходи, визначені Програмою, будуть реалізовані шляхом тісної співпраці Луцької міської ради, її виконавчого комітету, підприємств, установ та організацій усіх форм власності. Зокрема: 

1. Реалізація проєкту “Модернізація системи водопостачання та водовідведення м. Луцьк” в рамках проєкту “Програма розвитку муніципальної інфраструктури України”: модернізація технологічної системи водопідготовки м. Луцька.

2. Завершення реалізації спільного з Європейським банком реконструкції та розвитку “Проєкту реконструкції системи централізованого теплопостачання у м. Луцьк”: впровадження “Системи моніторингу та диспетчеризації (SCADA)” .

3. Придбання 30-ти нових тролейбусів в рамках підпроєкту Луцької міської ради “Оновлення тролейбусного парку м. Луцька”. Спільний з Європейським інвестиційним банком проєкт “Міський громадський транспорт України ІІ”.

4. Реалізація грантового проєкту «Конденсаційна рекуперація тепла з димових газів – Луцьк 5 МВт» (“Condensing Heat Recovery From Flue Gas – Lutsk 5 MW”) у співпраці ДКП “Луцьктепло” з НЕФКО.

5. Продовження впровадження Проєкту енергетичної безпеки USAID, в рамках якого у співпраці з компанією TetraTech ES, Inс. розробляється схема теплопостачання міста Луцька.

6. Поліпшення санітарного стану та гідрологічного режиму водойм (очищення від мулу заплави р. Стир в районі вулиць Гнідавська-Ковельська).

7. Продовження реалізації заходів комплексної програми “Безпечне місто Луцьк” з метою підвищенню оперативності надходження інформації про поточну ситуацію на вулицях міста, про ділянки з підвищеним криміногенним показником, своєчасного інформування керівництва Луцької міської ради та територіальних органів виконавчої влади, про відомості щодо загрози виникнення надзвичайних подій (ситуацій) тощо.

8. Реалізація проєктів спрямованих на підтримку розвитку підприємництва та агропромислового комплексу:

“Громадський контроль”, який передбачає залучення громадськості до контролю за законністю та безпечністю ведення підприємницької діяльності на території громади;

“Прогулянка Скансеном” спрямованого на розвиток підприємницької діяльності на базі зеленого туризму на території міської територіальної громади;

“Зроблено в Луцьку”, який націлений на підтримку місцевих товаровиробників шляхом розміщення позначки “Зроблено в Луцьку”, поряд з цінниками в закладах торгівлі Луцької міської територіальної громади;

“Центр підтримки експорту” спрямованого на покращення ділової активності експортно-орієнтованих суб’єктів малого та середнього підприємництва;

Реалізація проєкту “Екологічні продукти для громади” (створення торговельних майданчиків для реалізації продукції сільськогосподарського виробництва);

“Інформаційний пункт підприємця”, який передбачає надання безкоштовних інформаційних та консультаційних послуг бізнесу;

“Фонд підтримки підприємництва” (відновлення роботи Луцького міського фонду підтримки підприємництва).

9. Продовження реалізації проєкту “Підприємливі діти: Луцьк-Люблін”, який спрямований на отримання учнями молодшого шкільного віку базових знань про підприємництво та бізнес-середовище в громаді, області та за межами країни.

10. Здійснення поточного та капітального ремонтів об'єктів вулично-дорожньої мережі (проспект Волі, бульвар Дружби Народів, вул. Володимирська, вул.Дубнівська, вул.Карбишева та вул.Ковельська).

11. Будівництво і реконструкція мереж зовнішнього освітлення (вулиці Ковельська та Чернишевського).

12. Проведення капітальних ремонтів: скверу на проспекті Соборності у м. Луцьку (з облаштуванням скейт-майданчика для розваг), скверу “Готель "Україна” на вул. Винниченка в м. Луцьку, скверу на перетині вулиці Огієнка та проспекту Перемоги у м. Луцьку, скверу на розі вулиці Стрілецької та проспекту Грушевського в м. Луцьку).

13. Реалізація проєктів міжнародної технічної допомоги:

  • “Нове життя старого міста: ревіталізація пам’яток історико-культурної спадщини Луцька та Любліна” (Програма транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020 Європейського інструменту сусідства). Відкриття у цокольних приміщеннях башти Чорторийських та підвалах колишнього колегіуму єзуїтів інтерактивного музею-майстерні лицарства і середньовічних часів;
  • “Спільний пошук нових рішень у комунальному господарстві: поводження з органічними відходами у Луцькій міській територіальній громаді” (Програма “Сталий розвиток громад через партнерські проєкти – NAKOPA 2020” за підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва і розвитку ФРН). Основні заходи: закупівля та встановлення обладнання для очищення фільтрату на полігоні ТПВ у с. Брище;
  • “Таємниці двох веж: просування середньовічних укріплень Луцька та Любліна за допомогою інноваційних технологій” (Програма транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020 Європейського інструменту сусідства). Створення туристичного мобільного додатку з елементами доповненої реальності та промоційного відео.
  • “Стала протидія Covid-19 у Луцьку через новітні технології та поінформованість населення” (Програма “Пакет солідарності громад для подолання пандемії коронавірусу” за підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва і розвитку ФРН). Закупівля апарату ШВЛ, інформаційна кампанія щодо постковідної терапії у соцмережах, закупівля вітамінного імуностимулюючого чаю для хворих на Covid-19.

На виконання заходів цільових програм Луцької міської територіальної громади бюджетом громади на 2023 передбачено 1 060 436,2 тис. грн, що становить 26,5 % від потреби (2 810 584,3 тис. грн).

Основні заходи Програми погоджено із проєктом бюджету Луцької міської територіальної громади на 2023 рік. У процесі реалізації до Програми можуть вноситись зміни та доповнення в порядку визначеному регламентом Луцької міської ради.

Читайте також: Міське кладовище, розташоване біля села Гаразджа, планують розширити, викупивши для цього ще чотири земельні ділянки.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Волинянина обікрав гість із сусідньої області
Наступна новина У Луцьку вночі горіли склади біля торгового центру. ФОТО
Останні новини
Схожі новини