У місті на Волині замість бордюрів – єврейські надгробки. ВІДЕО

У місті на Волині замість бордюрів – єврейські надгробки. ВІДЕО

У Горохові на Волині мешканці з'ясували, що ходять вулицею, бордюри на якій вимощені плитами з єврейського цвинтаря, на деяких навіть є підписи на івриті.

Про це йдеться у сюжеті ТСН.

Це все, що лишилося тут від колись однієї з найчисленніших громад. Усіх євреїв нацисти убили під час Другої світової війни.

«Інформація від старожилів міста про те, що німецькі окупанти давали вказівку зруйнувати єврейське кладовище і вимостити плитами вулиці міста поблизу комісаріату», – каже місцева вчителька історії Ірина Слюсарчук.

Один із надгробків біля нинішньої школи, а тодішнього комісаріату помітило подружжя, яке гуляло тут з дитиною. Вони побачили напис на івриті на одному з бордюрів.

«Сфотографували. Переслали людям, які цікавляться історією. І вони відписали, що то єврейський надгробок», – розповідає жінка.

Про те, що містяни майже вісімдесят років ходять по єврейських пам’ятках – новина і для чиновників.  Міський голова взявся розшукувати очевидців.

Один з небагатьох, хто в курсі історії, – 70-річний Василь Веремчук. Йому про знищення цвинтаря розповів батько, який був на допиті у комісаріаті і з вікна бачив, як  вулицю мостять  могильним каменем.

«Німці примушували поляків. Бригаду дорожників, які вміли класти. І примусили їх отут покласти в 1941 рік», – згадує чоловік.

За кілометр від знайдених надгробків – колишнє єврейське кладовище. Два роки тому тут облаштували пам’ятний знак. Саме поряд із ним єврейська община і хоче розмістити мацени – так називаються надгробки зі старого цвинтаря. Цей меморіал облаштують самостійно. Міську владу просять надгробки лише  демонтувати.

«Ми не хочемо, щоб в місті говорили, що приїхали євреї і розвалили всю дорогу, і нічого не зробили», – каже директор єврейської общини Луцька «Хесед» Сергій Швардовський.

Чиновники обіцяють допомогти. І вже порахували: на демонтаж та нові бордюри треба близько 50 тисяч гривень.

Нині виявили 38 надгробків-бордюрів. Усі їх планують встановити на меморіалі до осені. А також обстежити і решту бордюрів у місті. Бо підозрюють, що такі могильні плити можуть бути і на інших вулицях.

Фото із Facebook «Хесед Общини».


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Суддю Луцького міськрайонного суду відсторонили від роботи
Наступна новина У Луцьку в маршрутці обпеклася дитина. ФОТО
Останні новини
Схожі новини