У США створили алгоритм, який визначає наявність коронавірусу за звуком кашлю

У США створили алгоритм, який визначає наявність коронавірусу за звуком кашлю
Фото ілюстративне

Науковці з Массачусетського технологічного інституту (MIT) створили алгоритм, який за звуком кашлю людини може визначити, чи заражена вона COVID-19. 

Програму досі допрацьовують, однак вона вже показує ефективні результати. Про це повідомили на сайті інституту, а наукове дослідження опублікували у відритому журналі Інституту інженерів з електротехніки та електроніки (IEEE), пише Громадське.

Штучний інтелект показує з точністю 98,5%, чи заражена людина коронавірусною інфекцією.

Для того аби перевіритись, достатньо запису голосу та кашлю. Програма спершу оцінює силу голосових зв'язок людини, а потім порівнює запис кашлю з записами інших людей, які мають позитивний тест на COVID-19 або ж патології дихальної системи.

За словами науковців, між кашлем зараженої людини та здорової є невелика різниця, яку людина не здатна вловити. Ще навесні 2020 року науковці висунули гіпотезу, що цю різницю можна буде зафіксувати за допомогою штучного інтелекту.

Група дослідників створила базу з тисячі голосів людей, які збирала на добровільній основі з квітня по травень. Всього у бібліотеку звуків увійшли 5 320 записів. 

Після цього науковці створили алгоритм, за яким штучний інтелект мав шукати біомаркери, притаманні кашлю інфікованої людини. Під час перших тестувань виявилось, що нейромережа може визначити «на слух» зараження навіть у тих інфікованих людей, які не мають симптомів. 

Зараз програму ще допрацьовують та в майбутньому хочуть випустити як застосунок до смартфону, з яким людина може пройти діагностику навіть вдома. Однак нагадаємо, для того, аби наукове дослідження визнали, його мають опублікувати у ліцензованому науковому виданні.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина В Україні за добу виявили майже 10 тисяч хворих на коронавірус
Наступна новина У Луцьку вночі горів автомобіль, а в селі Липини — житловий будинок
Останні новини
Схожі новини