У Світязі заборонили торгувати на пляжі

У Світязі заборонили торгувати на пляжі

На березі Світязю заборонили торгівлю спиртним, морозивом, водою, соками та іншими продуктами.

Про це йшлося під час засідання сесії Світязької сільської ради 5 червня, – пише Район.Шацьк.

Депутати розглянули звернення представників громади про заборону торгівлі на центральному пляжі і розміщення тимчасових торгових об’єктів. На засідання прийшла ініціативна група з 10-ти світязян. Голова сільради Микола Цвид зачитав звернення, яке було написане на зборах селян 3 червня, з проханням заборонити на пляжі торгівлю, а також розміщення тимчасових об’єктів торгівлі.

«Минулого року була розроблена, обговорена і погоджена містобудівна документація рекреаційної території на землях постійного користування Шацького національного природного парку в межах берегової лінії озера Світязь. З настанням весни на пляжі розпочалися роботи з благоустрою території: косіння трави і чагарників, завезення землі, розміщення доріжок тощо. Деякі жителі села не згідні з тим, що облаштовується пляж, і от уже два тижні, як у Світязі з цього приводу проводяться сходи селян та протестні акції», – зазначив сільський голова.

Присутня на сесії Марія Христецька, директорка Шацького національного природного парку, наголосила, що до початку сезону пляжі потрібно впорядкувати і встановити на них біотуалети, переодягальні, смітники, облаштувати місця для відпочинку. Шацький національний парк – це державна установа, яка не має коштів на благоустрій території пляжів.

«Ми хотіли почути від представників світязької громади, яку частку вони можуть вкласти в пляжі, долучившись до їх облаштування, обслуговування, вивезення відходів. Проте відповіді від них не надійшло. Натомість зголосилися організувати цивілізований і комфортний відпочинок у прибережній смузі, вклавши в цю справу немалі гроші, підприємці. Як бачимо, на пляжах сьогодні кипить робота і скоро прибережні території постануть перед відпочивальниками оновленими, зручними і комфортними», – поінформувала присутніх вона.

Микола Цвид додав, що скоро в сільську раду надійдуть малі сміттєві контейнери для населення, яке уклало договори з КП «Будинкоуправління», та 10 великих.

Представники ініціативної групи не погодилися зі словами директорки парку. Зі слів Ореста Димана, підприємці не цікавилися думкою екологів про шкоду чи користь для озера від завезеної на пляж землі.

«Дійде до того, що пригорщами будемо виносити з берега той пісок, аби відновити природний баланс і повернути болітця, з яких живиться озеро. Маємо дбати про те, щоб зберегти Світязь для майбутніх поколінь, а не думати, як заробити на ньому гроші», – каже він.

Торгівлю біля озера, зокрема в тимчасових об’єктах, активісти теж не хочуть бачити: ні горілкою, ні пивом, ні морозивом і соком.

«Морозиво і воду відпочивальникам можна продавати, приносячи на пляж у кошичку. Або нехай вони ідуть за цими продуктами через дорогу в магазини», – обурюються місцеві.

Невелика суперечка виникла на сесії з приводу продажу пончиків. Цю торгівлю, звичайно, не можна заборонити, бо люди мають заробляти влітку гроші. Хоча одним не подобається «неестетичний» вигляд «пончистів», іншим – що продають їх не світязькі, а шацькі люди, треті казали, що продавці пончиків повинні сплачувати податки.

Представниця громади Олена Зборовська внесла пропозицію зупинити будівництво тимчасових споруд на пляжі, оскільки, з її слів, їх будують не на роки, а на століття. В береговій смузі потрібно залишити тільки атракціони, човни і катамарани.

«Більше того, в детальному плані пляжу передбачено 100 малих архітектурних форм. Це що? Торгові точки чи парасольки? Або ми чогось не розуміємо, або нас обманюють», – звернулася до присутніх вона.

Насправді ж, за словами директорки нацпарку, це не об’єкти торгівлі, а переодягальні та інші атрибути комфортного відпочинку.

Віктор Плейтух, перший заступник голови Шацької РДА, у виступі перед депутатами і представниками громади наголосив, що світязький пляж має бути саме пляжем з доступом до озера. Бо люди не приїдуть відпочивати в ліс чи в болото, дивитися на жаб чи вужів, а саме до озера, причому з гарними умовами. «Ви ж читаєте, що пишуть люди про відпочинок на Світязі? Гадючник, болото, нескошена трава… Дуже неприємно...» – відзначив посадовець.

Сам факт облаштування пляжу підприємцями влаштовує владу Шацького району. Бізнес вкладає у цю справу великі гроші, тому нормально, зі слів посадовця, що він захоче встановити на території пляжу торгові точки з морозивом, водою, пивом, хот-догами.

За торгівлю на пляжі безалкогольними напоями і продуктами харчування висловилася більшість депутатів сільської ради. Ігор Сакура додав, що варто було б запитати також думку туристів про те, чи потрібна на пляжі торгівля.

Утім, ініціативна група не захотіла опитувань і зволікань та висловилася категорично проти будь-якої торгівлі на пляжі і наполягла на голосуванні депутатів за звернення по двох пунктах: заборона торгівлі спиртним на пляжі; заборона торгівлі морозивом, водою, соками та іншими продуктами.

Перед голосуванням всі присутні на сесії надто емоційно доводили свою правоту, дехто навіть вигукував образи. В результаті депутат Світязької сільської ради Василь Денисовець написав заяву про складання своїх депутатських повноважень і пішов з сесії. Варто зауважити, що депутати не підтримали його заяву.

Орест Диман знімав процес голосування на відео, на депутатів чинили тиск: «Голосуйте правильно, вашу думку і ваші імена буде знати вся Україна», «Аплодуйте тим, хто голосує правильно».

Як наслідок, 9 обранців громади підтримали заборону торгівлі і спиртним, і продуктами харчування, один – Олександр Статкевич – висловився проти.

Ініціативна група подякувала депутатам за «історичне» рішення і пішла з сесії.

Читати також: Неймовірні світлини літнього Світязю

Головне фото – ілюстративне, джерело: volyn24.com.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина При вході у Центральний парк хочуть облаштувати літню естраду
Наступна новина На Волині під колеса авто потрапила неповнолітня дівчина
Останні новини
Схожі новини