У центрі Луцька встановили троє відреставрованих старих дверей. ФОТО

У центрі Луцька встановили троє відреставрованих старих дверей. ФОТО

В обласному центрі Волині в трьох історичних будинках встановили відреставровані автентичні двері. Нове життя їм дали в Івано-Франківську.

Фото дверей та процес їх відновлення опублікувала засновниця організації «Франківськ, який треба берегти» Марія Козакевич у фейсбуці

Вона розповіла, як три роки тому познайомилась в Берліні на освітній програмі для українців по збереженню спадщини на прикладі німецького досвіду із начальником відділу охорони культурної спадщини Луцької міськради Олександром Котисом, і він запропонував співпрацю. 

«Ми приїхали до Луцька в гості, погуляли містом, оглянули двері. Після місяців підготовки документації, тендерів, складання кошторисів та реставраційно-відновлювального завдання, перед війною встигли взяти їх на реставрацію. І ось на днях нарешті настала кульмінація нашої луцько-франківської дверної пригоди – монтаж трьох старовинних відреставрованих дверей. Їх полікували, де потрібно підлатали, дослідили автентичні кольори, привели до порядку металеві решітки та вставили засклення», – розповіла пані Марія. 

Монтували у Луцьку старі-нові двері чотири дні франківські майстри. 

Марія Козакевич звернулася до лучан з прохання берегти і піклуватись про двері та про місто загалом: «Воно у вас затишне і атмосферне. Саме від вас, простих містян, залежить дуже багато! Ви – господарі свого міста і відповідно саме ви маєте нести за нього відповідальність. Беріть ініціативу у свої руки, це ваш дім і ваш обов'язок. І ваші будинки віддячать вам доглянутістю та красою, а ваші серця будуть наповнені гордістю за рідний Луцьк. Нехай відреставровані двері надихнуть вас на інші позитивні зміни», – написала краєзнавиця. 

Ви – господарі свого міста і відповідно саме ви маєте нести за нього відповідальність. Беріть ініціативу у свої руки, це ваш дім і ваш обов'язок. І ваші будинки віддячать вам доглянутістю та красою, а ваші серця будуть наповнені гордістю за рідний Луцьк. 

 

Фінансувала реставраційні роботи Луцька міська рада. Роботи виконували франківське підприємство «Фабрика меблів та дверей "ХІТА"».

Нагадаємо, в Івано-Франківську реставрували столітні автентичні двері з трьох будівель у Луцьку за адресами: Словацького, 1, Кривий Вал, 32 та на Лесі Українки.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині знайшли мертвою переселенку, яку шукали майже пів року
Наступна новина Сумна звістка з фронту: загинули четверо Захисників з громади на Волині
Останні новини
Схожі новини