У центрі Луцька знесли альтанку, щоб збудувати магазин. Історія однієї депутатської оборудки

У центрі Луцька знесли альтанку, щоб збудувати магазин. Історія однієї депутатської оборудки

Ще кілька років тому з лівого боку від спуску до центрального парку Луцька поміж деревами виднілося кілька колон. Це були залишки альтанки, яку в 50-х спорудили разом із загальним комплексом на той час головного майдану міста.

Зараз від альтанки лишилась тільки заасфальтована «ніша», яку… продають. Як виявилось, міськрада спустила її з аукціону ще десять років тому і цільове призначення землі – для будівництва будівель торгівлі.

Колись тут була альтанка, тепер – просто сходи. Але за документами – це приватна земля під будівництво магазину

Що за альтанка?

У 50-х роках минулого століття почали розбудовувати центр Луцька. За планами, архітектурний ансамбль мав складатися із трьох об’єктів. Будівля обкому із майданом (тут, до речі, збиралися поставити пам’ятник Сталіну, але після смерті генсека плани змінилися), а навпроти – оглядовий майданчик з виглядом на старе місто та парк.

Частиною цього комплексу стала альтанка, розміщена ліворуч від оглядового майданчика.

«Це була архітектурна форма без особливого функціонального призначення. Вона була складовою комплексу усього майдану. Можливо, в 1950-х, коли це все задумувалося, і не було дерев у парку, то це мала бути одна з видових точок на старе місто», – розповів краєзнавець Олександр Котис.

Наприкінці 60-х посередині оглядового майданчика встановили пам’ятник Леніну. До кінця 70-х, коли збудували театр та площу навколо нього, майдан Леніна вважався центральною точкою Луцька.

Як пригадують місцеві, у згаданій альтанці ніколи не було лавок чи чогось подібного і її фактично використовували як частину оглядового майданчика.

Новозбудований майдан Леніна і парк. Фото з архіву Світлани Андрейчин
Майдан Леніна – центр Луцька
Архітектурні форми на новому майдані і парк. Фото з архіву Світлани Андрейчин
На фото: дисидент Валентин Мороз та його студентка Анатолія Панас. Луцьк, 1964 р. Фото з архіву волинського краєзнавчого музею
Оглядовий майданчик на новому майдані і вигляд парку. Злам 1950-1960-х років. Фото з board.lutsk.ua
Парк у 1990-х. Фото з сайту «Access denied»
Майдан збудували наприкінці 50-х. Альтанка - частина архітектурного комплексу

Хто продав?

У 2009 році депутати Луцької міської ради прийняли рішення ділянку із напівзруйнованою альтанкою виставити на земельний аукціон і продати. Стартова ціна 85 квадратів склала 23 тисячі гривень.

В аукціоні взяло участь два покупці, найбільшу ціну – 29 тисяч гривень – запропонував підприємець Веремчук Віктор Анатолійович. На той час це – три з половиною тисячі доларів.

Віктор Веремчук займається підприємницькою діяльністю із 1994 року, має кілька точок з роздрібної торгівлі, у тому числі – магазини на зупинках громадського транспорту.

Коментувати купівлю ділянки, яка фактично є частиною центрального майдану міста, підприємець відмовився. Також не розповів, коли саме знесли альтанку.

Тодішній голова Луцької міськради Богдан Шиба звернув увагу на те, що ділянка у 2010 році продавалася винятково під квітковий павільйон.

Усі ексдепутати, до яких спробували звернутися за коментарем щодо цієї ділянки, запевнили, що не пам’ятають такого питання.

Наприкінці каденції луцькі депутати 5-го скликання продали ласий шматочок землі
Бюджет отримав… 29 тисяч гривень
При голосуванні за виділення землі для продажу утрималось лише 3 депутати
Продаж землі затвердили теж майже одноголосно. На запитання журналістів через десять років розводять руками: не пам’ятають…
Землю продали в 2010 році

Що може «вирости»?

Зараз в інтернеті розміщено чимало оголошень про продаж цієї землі. «Ділянка в самому серці Луцька під забудову і відкриття бізнесу вашої мрії», «встигни придбати… кому ж дістанеться цей ласий шматок приватизованої землі?», «розташування – коронне, бізнес без конкурентів під боком» – рекламують продаж.

Ціна, яку хочуть за землю – 25 тисяч доларів.

Ми зателефонували за одним із номерів, вказаних в оголошеннях, і ріелторка запевнила, що документи на землю – в порядку. На запитання, чи обов’язково тут має бути квітковий магазин або ж можна облаштувати торговий заклад будь-якого напрямку, сказала, що обмежень немає.

«Є уже розроблений проект на квітковий магазин, але не проблема збудувати щось інше. За документами, можна навіть будувати два поверхи», – переконувала продавчиня.

Оголошення про продаж

Офіційно земельна ділянка наразі має призначення «для будівництва та обслуговування будівель торгівлі» (про квітковий магазин і справді ніде не йдеться). Проте представники міської влади переконують: збудувати тут будь-який об’єкт торгівлі – не вдасться.

«Ця ділянка – зона зелених насаджень загального користування. Тут можуть бути культурно-просвітницькі заклади, наприклад, бібліотеки, малі архітектурні форми, але не торгові, а фонтани і подібні речі. Також можливі розважальні комплекси, дитячі майданчики, атракціони.

В супутніх видах використання припускаються заклади харчування, кафе, ресторани, павільйони та кіоски для роздрібної торгівлі. Але ми зараз не зважаємо на супутні види використання», – прокоментував начальник управління містобудування та архітектури Веніамін Туз.

Фактично, щоб на цій ділянці з’явився об’єкт комерції, запевняє головний архітектор міста, необхідно змінювати Генеральний план, містобудівну документацію, проводити громадські обговорення, скликати сесію міської ради та рішення виконкому.

«Процедура складна», – запевняє Веніамін Туз.

З такою позицією погоджується і Богдан Шиба, за чиєї каденції відбувся продаж землі.

«Це – частина центральної площі. Не може і мови бути про капітальне будівництво на цій ділянці. Навіть попри те, що земля – в приватній власності, власник повинен отримати окремий дозвіл на зведення тут хіба тимчасової споруди, і то – навряд чи б йому дозволили», – впевнений Богдан Шиба.

Чи не схоже це на «кидалово», якщо підприємцю продали землю, але навряд чи дозволять будувати навіть тимчасову споруду? Богдан Шиба прокоментував, що «підприємцеві міська рада нічого не обіцяла».

На кадастровій карті «клапоть» приватної землі перед спуском до парку інтригує
Цільове призначення частини майдану – під будівництво та обслуговування будівель торгівлі
Приватизовану в 2010 році ділянку в реєстр внесли лише наприкінці минулого року. Запис, до речі, зробила дружина заступника міського голови Костянтина Петрочука
Документи на землю

Людмила ЯВОРСЬКА


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині представили нового керівника СБУ Данюкова
Наступна новина Лучан запрошують весело відсвяткувати новорічні корпоративи
Останні новини
Схожі новини

Публікації відсутні