У відпустку йдуть разом. Як живе оркестр волинських прикордонників

У відпустку йдуть разом. Як живе оркестр волинських прикордонників

Оркестр Луцького прикордонного загону створений з перших днів існування частини. Уже 27 років практично жодне свято у Луцьку не відбувається без участі талановитого колективу. Оркестр дає концерти на території Волинської області, а також гастролює по всій території України.

Напередодні дня прикордонника, який святкують в Україні 30 квітня, «Конкурент» поспілкувався з начальником оркестру, диригентом Петром Лукавим.

Петро Лукавий

Загалом, далеко не кожен прикордонний загін в Україні має свій оркестр: їх лишилося тільки п’ять. У Волинській області в різних відомствах їх є три – оркестри Луцького прикордонного загону, Національної гвардії України та Володимир-Волинської 14 бригади.

На території Луцького прикордонного загону є кілька кабінетів, де працюють творчі військовослужбовці. У студії щодня проходять репетиції. Саме тут народжуються пісні в аранжуванні військового оркестру. З інструментів у прикордонників – корнети, тромбони, ударні інструменти, валторни, баритони, туби, флейта. У кутку стоять звичайна та бас-гітара.  В оркестрі грають також на саксофонах, кларнетах.

Штат оркестру  – 20 чоловіків. Флейтистка Олена Зінчук зараз знаходиться у декретній відпустці.

«До нас в оркестр приходять уже професійні музиканти. Вони, як мінімум, закінчили музичну школу. Навчаються вони переважно у Волинському коледжі культури і мистецтв імені Стравінського, Дубенському коледжі культури та мистецтв, Рівненському Державному гуманітарному університеті та Східноєвропейському Національному універстеті імені  Лесі Українки.Професіонали такого рівня уже мають свої інструменти індивідуально. І грають вони досить професійно», –  розповідає Петро Лукавий.

Усі в оркестрі – військовослужбовці. Начальник оркестру каже, що спочатку відбирають музикантів, а тоді вони вступають на військову службу. Звання мають сержантсько-старшинського складу та прапорщиків. Незабаром буде призов двох нових музикантів.

Багато пісень оркестр виконує з вокалістами. Як волонтери, постійно співпрацюють з оркестром заслужений артист України Адам Горбатюк і солістка Надія Козій.

Зі слів Петра Лукавого, репертуар постійно оновлюється. У кабінеті начальника – ціла бібліотека з репертуаром. Грають українські народні, зарубіжні, сучасні естрадні пісні. 

«На кожен захід в основному готуємо новий репертуар. Репертуар поділяється на службово-стройовий – це забезпечення саме урочистих маршів, зустрічні марші, проходження і концертний репертуар. Концертна програма на годину часу потребує десь в середньому 15 пісень. Є такі твори, які ми відкладаємо, потім знов до них вертаємося. Є багато нових, на які ми самі робимо аранжування. Нещодавно почали записувати альбом патріотичних пісень. Відправили його на конкурс «Смарагдова ліра», що в Києві. А загалом це наш не перший альбом», –  розповідає начальник оркестру.

Бібліотека репертуару

Незабаром в оркестру з’явиться нове дефіле.

Службова і концертна діяльність оркестру сприяє військовому, моральному і культурно- естетичному вихованню особового складу Луцького прикордонного загону. Традиційно щопонеділка проходить загальний розвід на плацу. Шикується весь персонал загону, піднімається державний прапор України. Оркестр виконує гімн.

Оркестр займається популяризацією військової служби і серед молоді. Колектив грає у школах та училищах міста, у вищих навчальних закладах. Бере участь у багатьох заходах у місті. Дають концертні програми у різних містах області, а також по всій Україні. Кілька разів їздили у зону АТО.

Читайте також: Військовий оркестр у Луцьку виконував пісні «Дзідзьо» та «Queen». ФОТО

Начальник оркестру є учасником АТО. Каже, що у 2014 році для оркестру рік був дещо важким. Бо довелося покласти інструменти і узяти до рук зброю. Але через рік оркестр знову почав грати у повному складі.

Петро Лукавий в оркестрі з 1998 року. Спочатку проходив службу на посаді соліста оркестру, був старшиною. Ветераном оркестру є барабанщик Олександр Куліш. Він прослужив майже 24 роки. Наймолодший музикант Вадим Мазурик.

«У відпустки ми йдемо усі разом. Оркестр – це ж одна одиниця.  Це коли двадцять чоловік повинні звучати, як один. Це коли кожен музикант грає окрему партію, але звучати цей колектив повинен, як одне ціле. А це досягається постійними спільними репетиціями», – розповідає Петро Лукавий.

Репетиція

 

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Волинська Голландія» вже відкрита. Перші фото з тюльпанового фестивалю
Наступна новина Інавгурація Зеленського відбудеться не пізніше 3 червня
Останні новини
Схожі новини