У «Волиньгазі» кажуть, що не мають стосунку до ціни на блакитне паливо

У «Волиньгазі» кажуть, що не мають стосунку до ціни на блакитне паливо
Фото ілюстративне

1 серпня 2020 року в Україні запрацював ринок газу. Це означає, що кожен волинянин, споживач природного газу, може вільно обирати постачальника, в якого він купуватиме блакитне паливо. Але розподіл газу та його доставку до оселі споживача здійснює одна компанія. На Волині – це АТ «Волиньгаз».

Із початком опалювального сезону зросла ціна на газ. Чому це відбулося і що впливає на ціну газу – відповіді на ці запитання може надати постачальник газу, якого ви обрали, розповіли у пресслужбі «Волиньгазу».

Газорозподільна компанія «Волиньгаз» не продає газ, а лише транспортує його споживачу. Відповідно на послуги компанії діє тариф із розподілу природного газу. Його встановив держрегулятор – Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

«АТ «Волиньгаз» не має стосунку до продажу газу і тарифу на газ. Ми займаємось тільки транспортуванням природного газу до споживачів. Тому на наші послуги діє відповідний тариф, встановлений НКРЕКП, – тариф за розподіл газу. З липня 2020 року він становить 0,98 грн за м³ (без ПДВ). Розділення двох ринкових послуг – транспортування та продажу газу – вимога Третього енергетичного пакету, який містить закони щодо внутрішнього ринку газу та електроенергії в ЄС. Тому українці з січня 2020 року отримують дві різні платіжки – одну за газ, іншу – за його доставку», – в ефірі телеканалу «Аверс» наголосив директор комерційний АТ «Волиньгаз» Андрій Карпомиз.

Плата за доставку – це прогнозований, сталий платіж. Вартість доставки газу розраховується індивідуально для кожного клієнта і залежить від використаного ним обсягу газу в минулому газовому році.

Газовий рік – це проміжок часу з 1 жовтня по 30 вересня. Щомісячний платіж за доставку газу розраховується так: суму кубів газу, спожитого за газовий рік, множимо на тариф на доставку – 0,98 грн. Результат ділимо на 12 рівних платежів, які потрібно сплачувати щомісяця до 20 числа впродовж року.

Сума за доставку газу щомісяця однакова із двох причин.

По-перше, щоб фінансове навантаження на споживача було рівномірним упродовж року.

По-друге, щоб влітку компанія могла замінювати аварійні газопроводи, встановлювати шафові газорегуляторні пункти, підготувати газотранспортну систему області до опалювального сезону.

На Волині понад 20% газопроводів побудовані у 1970-80 роках. Із кожним роком довжина аварійних газопроводів зростає, частішають витоки газу, оскільки система застаріла.

Щоб споживачі отримували газ безаварійно та безперебійно, всі ці проблеми потрібно вчасно усувати.

Для цього необхідні ресурси: і людські, і фінансові. Тому кошти, які  споживачі сплачують АТ «Волиньгаз» йдуть на конкретні потреби: обслуговування 7,8 тис. км. газопроводів, закупівлю нового обладнання, цілодобову роботу аварійно-диспетчерської служби 104, заробітну плату фахівцям.

Часто споживачі газу нарікають, що вода на плиті повільно закипає, полум’я має жовтий колір тощо.

У прямому ефірі телеканалу «Аверс» директор технічний АТ «Волиньгаз» Павло Козюк пояснив:

«Волиньгаз» нічого з газом не робить, ми просто його транспортуємо по мережах до споживача. Компанія отримує паспорти на якість газу та щомісяця визначає його фізико-хімічні показники. Щось підмішувати в газ – вибухонебезпечно. Згідно з ГОСТом в природному газі повинно бути не менше 90% метану. Швидкість закипання води та колір полум’я залежить і від того чи не засмічена газова конфорка, чи відкрита кватирка, від вологості повітря на кухні. Наприклад, ми щойно помили посуд, в приміщенні підвищилась вологість і колір газу змінився. Також дуже важливо провітрювати приміщення, щоб забезпечити правильне згоряння газу».

Щомісяця компанія «Волиньгаз» розміщує відомості про якість газу за десятьма маршрутами на офіційному сайті. У жовтні 2020 року результати досліджень підтвердили, що газ на Волині належного стандарту та якості.

Довідково
АТ «Волиньгаз» обслуговує понад 7,8 тис. км газопроводів різного тиску. Компанія не продає газ, а здійснює його розподіл для майже 250 тис. побутових споживачів та понад 4 тис. підприємств Волинської області. Аварійно-диспетчерська служба «104» «Волиньгазу» працює цілодобово та без вихідних.

Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку на вулиці Шопена зіткнулись два легковики
Наступна новина Дрон бойовиків скинув гранату на українського військового
Останні новини
Схожі новини