У «Волиньгазі» звільнилось майже 400 працівників за останні півтора року

У «Волиньгазі» звільнилось майже 400 працівників за останні півтора року

З початку 2017 року в компанії “Волиньгаз” звільнилось 382 працівника.

Через низький рівень заробітної плати підприємство залишають висококваліфіковані фахівці.

Критичну ситуацію створила НКРЕКП, що не затверджує новий тариф на розподіл газу, в якому закладено розмір зарплати газовиків.

 Розмір середньої заробітної плати працівників ПАТ “Волиньгаз” за перше півріччя 2018 року з урахуванням податків становить 6 632 грн. Для порівняння, в промисловому секторі області він значно вищий.

Середня зарплата на промислових  підприємствах  області в липні становила 9 130 грн, на підприємствах транспорту, складського господарства та  допоміжної діяльності у сфері транспорту – 8 235 грн, у будівельних організаціях – 7 509 грн, в освітніх закладах – 6 918 грн.

Востаннє на газотранспортному підприємстві Волині коригували зарплатню ще 1 січня 2017 року після підвищення мінімальної заробітної плати.

«90% працівників, які звільнились із компанії - майстри, що фактично обслуговують газові мережі. Вони безпосередньо крутять гайки, регулюють обладнання, виїжджають на аварійні виклики. Єдина причина великої плинності кадрів за два останні роки  - низька зарплата, - говорить керівник управління з персоналу ПАТ “Волиньгаз” Андрій Сироватський.

-  Робітники хочуть заробляти для забезпечення своїх родин більше, шукають альтернативу і в пошуках кращої долі переважно їдуть на заробітки, зокрема, до сусідньої Польщі та Чехії. А на підготовку фахового працівника компанія витрачає чимало коштів і часу - мінімум 2 роки.”

Критична ситуація майже в усіх газорозподільних підприємствах (облгазах). За результатами 2017 року плинність кадрів в компаніях-операторах газорозподільних мереж (ГРМ) досягла майже 25%. Затверджені в діючих тарифах на розподіл газу витрати на оплату праці штатних співробітників суттєво менші, ніж середні зарплати, що склалися в промисловості на відповідних територіях.

Наприклад, в Запорізькій області ця різниця становить 32%, на Львівщині - близько 30%, адже середня зарплата газовиків не перевищує 7 тис грн в місяць.

Структуру тарифу на газорозподіл газу встановлює Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Тому профспілка працівників газових господарств вкотре звертається до НКРЕКУ і уряду з вимогою врахувати в тарифі на розподіл газу підвищення зарплат газовиків до рівня, середнього в промисловості. В разі ігнорування вимог профспілок, працівники галузі можуть почати акції протесту.

“Цього року в облгазах звільнилось уже більше 5 400 висококваліфікованих спеціалістів, фактично понад 10% всіх працюючих. Витрати на виплату заробітної плати на газорозподільних підприємствах закладаються в тариф на розподіл природного газу.  А тариф на розподіл природного газу - це не ціна на природний газ, а лише складова ціни, яка виділяється підприємствам із розподілу на їхнє існування, на їхню роботу і закладена в ціні на газ. Він сьогодні становить 8-10 % від ціни на газ, - пояснює голова Профспілки газових господарств України Сергій Копанічук.

- Хочу, щоб усі зрозуміли: ми не хочемо збільшення тарифу на природний газ, а збільшення нашої складової в тарифі на розподіл газу. Ми хочемо, щоби люди одержували сьогодні достойну заробітну плату.”

Профспілка працівників ПАТ «Волиньгаз» звертається до НКРЕКП та українського уряду з вимогою передбачити в тарифі на розподіл газу для компанії підвищення заробітних плат працівникам до рівня, середнього по промисловості області.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Лучан запрошують на «найкультурнішу» зустріч вікенду
Наступна новина Хлопець використовував корову заради заповітного весілля: незвичайне фото
Останні новини
Схожі новини