У Волинському медінституті відкрили музей-лабораторію

У Волинському медінституті відкрили музей-лабораторію

У Волинському медінституті відкрили музей-лабораторію пам'яті лікаря Володимира Чоп'яка. Проєкт присвятили пам’яті видатного земляка, засновника ендокринологічної служби Волині Володимира Чоп’яка.

На урочистому відкритті побував голова обласної ради Григорій Недопад, повідомляє пресслужба Волиньради. 

«Це справжня лабораторія історії творення та становлення медицини нашого краю. Тут представлені прилади, з якими працював наш земляк, його книги, нотатки. Вклад Володимира Чоп’яка в лікарську справу Волині неоціненний, і я переконаний, що студенти, майбутні лікарі, мають знати та вивчати практику своїх попередників», – підкреслив Григорій Недопад.

Як зазначила в.о. ректора інституту Тетяна Пастрик, створення цього простору в закладі стимулюватиме студентів пишатись здобутками відомих волинських лікарів та спонукатиме їх до глибшого вивчення медичних спеціальностей.

Володимир Чоп’як був випускником Луцького медичного училища, здобув лікарський фах, працював хірургом у Луцькій міській лікарні. У 1959 році Волинська область була визнана ендемічною зоною по зобу. Володимиру Івановичу було доручено налагодити нову спеціалізовану медичну допомогу пацієнтам і очолити ендокринологічну службу області. Через кілька років його стараннями було зведено поліклініку і стаціонарний корпус. При цьому, без жодної державної копійки коштів. Будівництво велось за підтримки доброчинців: голів колгоспів, радгоспів, директорів заводів, друзів. У зручних невеликих палатах він облаштував живі куточки: акваріумні рибки, співучі пташки, квіти, що емоційно підтримувало хворих. У диспансері Володимир Чоп’як також збудував оранжерею, де круглий рік вирощувались овочі, шампіньйони, квіти. Заклав і фруктово-ягідний сад, плантації лікарських трав, два ставки.

Волинський обласний ендокринологічний диспансер неодноразово визнавався найкращим в Україні і другим за рейтингом в колишньому СРСР (1976 рік). За значні заслуги в розвитку медицини був нагороджений багатьма державними відзнаками. У 1979 був представлений до звання «Заслужений лікар», але передчасна смерть не дозволила отримати цю нагороду. У музеї НДІ ендокринології та обміну речовин НАМН України в Києві є стенд, присвячений пам’яті Володимира Івановича Чоп’яка – засновника та одного з найкращих організаторів ендокринологічної служби в Україні.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина В «Устилузі» на Волині запрацювала електронна черга для ваговозів
Наступна новина «Спочатку я плакала за кожним померлим пацієнтом»: історія анестезистки з Волині
Останні новини
Схожі новини