У ВООЗ заявили, що Україна закуповує неефективні ліки від коронавірусу. Що про це каже Степанов

У ВООЗ заявили, що Україна закуповує неефективні ліки від коронавірусу. Що про це каже Степанов

У Всесвітній організації охорони здоров'я звернули увагу на те, що уряд України виділив 125 мільйонів гривень на неефективні ліки проти коронавірусу. У ВООЗ вважають, що кошти слід було витратити на закупівлю медичного кисню.

Очільник регіонального Європейського бюро ВООЗ Ганс Клюге надіслав листа Міністерству охорони здоров'я, де зазначив, що Україні варто переглянути свою практику призначення експериментальних ліків від COVID-19. Лист опублікувало видання LB.ua, пише 24 канал.

Йдеться про ліки тоцилізумаб та імуноглобулін. У ВООЗ повідомили, що ці ліки мають низьку доведену ефективність або повну її відсутність й не знижують ризики смертності від коронавірусу.

У ВООЗ наголосили, що практика лікування коронавірусної хвороби постійно змінюється, для цього проводяться численні рандомізовані контрольовані дослідження багатьох різних препаратів, а відтак рішення щодо застосування тих чи інших препаратів теж слід коригувати.

«ВООЗ хотіла б заохотити до дотримання доказових методів та пропонує переглянути наявну в Україні практику призначення експериментальних препаратів для лікування COVID-19», – йдеться у листі.

Також у ВООЗ додали, що такий великий бюджет краще спрямовувати на забезпечення кисневої терапії та необхідних матеріалів.

Читати також: Наступного року антибіотики в Україні будуть продаватись лише за е-рецептом, – МОЗ

Довідково
Уряд виділив близько 125 мільйонів гривень на купівлю тоцилізумабу та імуноглобуліну наприкінці листопада. Згідно з протоколом, їх мають призначати пацієнтам з середньо-тяжким перебігом.
Тоцилізумаб використовуються для лікування ревматоїдного артриту. Для лікування коронавірусу його рекомендували в Китаї та США.
Але у липні компанія в галузі охорони здоров'я Roche повідомила, що її дослідження цього препарату для лікування пацієнтів з ковідом не показало жодних результатів

Очільник МОЗ Максим Степанов відреагував на лист ВООЗ під час брифінгу 28 грудня. За його словами, протокол складали найкращі провідні фахівці нашої країни, які кожного дня рятують українців, хворих на COVID-19.

«Якщо використовуючи його, їм вдається рятувати життя українців, то ми будемо закуповувати і постачати в лікарні ці лікарські засоби для того, щоб вони і далі рятували», – заявив Степанов.

Крім того, він повідомив, що українські вчені провели своє дослідження, яке показало непогану ефективність препаратів.

За їх даними, препарат вчетверо – з 23,6% до 6,25% – скорочує смертність при критичному перебігу COVID-19, а також скорочує середній час перебігу захворювання з 9 до 5 днів.

Втім, його ефективність перевіряли лише на 66 пацієнтах.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Обмеження на в'їзд до Польщі триватимуть до 17 січня, – Держприкордонслужба
Наступна новина Київ, Яник, Шанель. Найрідкісніші і найпопулярніші імена, якими українці називали дітей у 2020-му
Останні новини
Схожі новини