Уряд Гройсмана переміг: із травня «Нафтогаз» знижує ціну на газ

Уряд Гройсмана переміг: із травня «Нафтогаз» знижує ціну на газ
Фото ілюстративне

Одним із найактуальніших питань на засіданні Кабінету міністрів 17 квітня були ціни на газ для населення.

Зокрема Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман висловив стурбованість нахабством державної компанії НАК «Нафтогаз України», яка не просто вперто ігнорувала рішення Уряду, а й «спілкувалася» зі своїм акціонером – українським народом – мовою шантажу.

Як відомо, ще 3 квітня 2019 року Уряд прийняв Постанову №293, якою зобов’язав Нафтогаз продавати газ населенню дешевше. Адже ринок газу в Україні і в світі демонструє зниження ціни на блакитне паливо. Тож логічно, що якщо промисловість купує газ дешевше, населення не може платити за нього більше. Відповідно до прийнятої Постанови, державна компанія НАК «Нафтогаз України», зобов’язана з травня знизити ціни на газ для населення.

Проте, очевидно, що газовий монополіст всіма можливими шляхами добивався підняття ціни на газ для українців. Зрештою, терпець Кабміну та Гройсмана урвався, адже ситуація із Нафтогазом і так останнім часом є постійним джерелом незрозумілих проблем.

«До 24 квітня «Нафтогаз» має повідомити всім українцям, що ціна газу з 1 травня буде нижчою за 8,55 гривень/куб. м. Мені набридло, як і мільйонам українців, коли приватні інтереси менеджменту компанії ставляться вище за національні інтереси всіх українців. Рішення Уряду мають виконуватися. Якщо цього не станеться, я ініціюю відставку глави правління «Нафтогазу» і прохатиму Уряд підтримати мою пропозицію», – оголосив очільник Уряду Володимир Гройсман.

Зрештою, в понеділок 22 квітня «Нафтогаз» таки прийняв рішення про зменшення ціни на газ. Так, за дорученням Кабінету Міністрів НАК «Нафтогаз України» спільно з представниками Уряду розробили новий механізм визначення регульованої ціни, який дозволяє не тільки уникнути підвищення вартості газу для населення та теплової генерації з 1 травня 2019 року, а й зменшити її до рівня 8247 грн за тис. кубометрів.

Згідно нового механізму, якщо ринкова ціна газу для промислових споживачів є нижчою за встановлену в постанові КМУ №867 від 19 жовтня 2018 року, то ціна для населення відповідно знизиться. Якщо ж ринкова вартість газу для промисловості зросте понад визначений Урядом рівень, то ціна для населення залишиться на цьому рівні. Тобто українські родини, фактично, будуть захищені від цінових коливань.

Також, у понеділок, 22 квітня, в ефірі програми «Свобода слова» на ICTV Прем’єр-міністр Володимир Гройсман наголосив, що Україна має позбутися будь-якої залежності від іноземних ринків, збільшуючи власний видобуток газу.

«Це другий раз, коли я поставив жорстку вимогу перед Нафтогазом. Третього разу не буде. Тому нехай працюють на країну і збільшують видобуток українського газу, хай шукають дешевший газ по всьому світу, щоб українці отримали його дешевшим», – зауважив очільник Уряду.

Христина Гаєвська


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Верховна Рада може звільнити Володимира В'ятровича, - ЗМІ
Наступна новина Луцьким пільговикам не встановлюватимуть газові лічильники безоплатно
Останні новини
Схожі новини