В Україні для переказів від 5 тисяч гривень відтепер потрібен паспорт

В Україні для переказів від 5 тисяч гривень відтепер потрібен паспорт
Фото «ТСН»

Від 28 квітня в Україні запрацюють оновлені вимоги під проведення фінансових операцій. Це не стосується оплати "комуналки" і переказів до 5 тисяч гривень.

Про це заявила перша заступниця голови Національного банку України Катерина Рожкова. Зокрема, якщо здійснювати перекази на суму від 5 тисяч гривень, клієнтам потрібно пройти обов’язкову ідентифікацію. Тобто, переказати або зі своєї картки, або підтвердити свою особистість в терміналі за допомогою картки чи паспорту, пише ТСН.

Як зазначила Рожкова, для більшості банківських клієнтів нововведення будуть не помітні, адже всі клієнти банків вже мають картку, тобто є ідентифікованими. Водночас, перевірятимуть тих, хто переказує понад 400 тисяч гривень та здійснює, наприклад, переказ коштів за кордон.

"Звітувати потрібно про такі операції: готівка; переказ коштів за кордон; операції політиків; операції клієнтів з держав, які працюють "в антилегалізаційній сфері", як наприклад Північна Корея. Це все дасть змогу легше дихати бізнесу та банківським клієнтам”, - пояснила Рожкова.

Перша заступниця очільника НБУ розповіла, що здебільшого йдеться про перекази без відкриття рахунку, до прикладу, під час поповнення рахунку через термінал на суму понад 5 тис грн. Тоді потрібно буде підтвердити свою особистість або за допомогою карти, або з документом, який посвідчує особу. Термінали, за її словами, до кінця року будуть облаштовані спеціальними пристроями, які будуть сканувати інформацію і таким чином ідентифікувати людину.

Але ідентифікація не буде потрібна для:

  • сплати комуналки, оплати податків, штрафів, інших обов’язкових платежів (незалежно від суми); сплати кредиту до 30 тис. грн;
  • оплати товарів і послуг за допомогою картки чи іншого платіжного пристрою, якщо її номер супроводжує переказ (незалежно від суми);  
  • всі готівкові перекази в межах України до 5 тис. грн;
  • зняття коштів з власного рахунку. 

Співзасновник Monobank Олег Гороховський в Telegram також додав, що під час здійснення переказів від 5 до 30 тис.грн відправник повинен буде вказати ПІБ одержувача, а під час переказу понад 30 тис.грн додатково вказати номер рахунку одержувача.  

Зазначимо, що нові вимоги запроваджуються у зв'язку з набуттям чинності закону "Про запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдженню зброї масового знищення". 

Читайте також: 

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На стадіоні косять газон. Ми провідали «Авангард», щоб спитати, чи хоче він бути ринком
Наступна новина На Волині зафіксували 6 нових випадків COVID-19. Одужали 52 людини
Останні новини
Схожі новини