В Україні нові правила грошових переказів. Розповідаємо, що зміниться

В Україні нові правила грошових переказів. Розповідаємо, що зміниться
Фото ілюстративне

Із 28 квітня набуває чинності Закон України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансування тероризму та фінансування і розповсюдження зброї масового знищення". Цей закон частково ускладнить правила грошових переказів для фізичних осіб. Суспільне розібралось, які саме нововведення передбачає законопроєкт та як вони вплинуть на українців.

Боротьба з анонімністю

Із 28 квітня з’явиться необхідність підтверджувати особу у випадку, коли ви надсилаєте більше п’яти тисяч гривень готівкою. Раніше це було необхідно робити, коли сума перевищувала 15 тисяч. Для ідентифікації достатньо наявності паспорта.

Наприклад, якщо ви надсилаєте гроші через банкомат і перед тим вставляєте в нього свою карту, ви вважаєтеся ідентифікованим клієнтом, оскільки при отриманні банківської карти ви вже надавали паспортні дані та індивідуальний податковий номер (ІПН).

Нові правила стосуються, зокрема, й міжнародних переказів, які здійснюються без відкриття банківського рахунку. Йдеться про перекази в гривнях, іноземній валюті, банківських металах та інших активах (в еквіваленті).

На що поширюється

Із 28 квітня, якщо сума перевищує 5 тисяч гривень, не можна буде анонімно:

  • надсилати грошові перекази без відкриття рахунку;
  • поповнювати рахунки інших людей;
  • поповнювати рахунки у платіжних терміналах;
  • платити за отримані товари або послуги, якщо переводите кошти на рахунок (наприклад, доставка з післяплатою).

Тобто всі ці операції можна буде й далі виконувати, просто з ідентифікацією своєї особи. При цьому надавати документи про походження коштів потрібно тільки, якщо сума перевищує 400 тисяч гривень (раніше було 150 тисяч гривень).

Які є винятки

Разом з тим, існують винятки із загального правила. Наприклад, без підтвердження особи можна:

  • сплачувати за житлово-комунальні послуги (незалежно від суми);
  • сплачувати податки, штрафи або інші обов’язкові збори та платежі (незалежно від суми);
  • сплачувати за кредити, якщо сума є меншою ніж 30 тисяч гривень;
  • знімати кошти з власного рахунку;
  • оплачувати товари та послуги за допомогою платіжної картки.

Як це працює в житті

Для того, щоб через термінал покласти 10 тисяч гривень на карту іншої людини, необхідно буде просто вставити свою карту в термінал для ідентифікації.

Щоб переказати 10 тисяч гривень через касу банку, достатньо лише паспорта. Пояснювати походження коштів не потрібно.

Переказати кошти з карти на карту можна буде, як і раніше. Нічого не змінюється.

При переказах за кордон нових лімітів не з'явилося. Якщо обидва клієнти ідентифіковані — все відбувається, як і раніше. Якщо ви надсилатиме валюту за кордон готівкою, достатньо буде тільки паспорта.

При отриманні товарів на суму більше ніж 5 тисяч гривень через поштових операторів потрібно буде або показати паспорт (у разі оплати готівкою), або оплатити товар карткою.

Що з моїми даними

Як і раніше, банк повинен зібрати в людини основні документи — паспорт та ІПН. Крім того, клієнт має заповнити анкету із зазначенням доходів, місця роботи та інших персональних даних.

Також банківська установа має перевірити, чи є людина публічною особою, так званим ПЕПом (з англійської PEP — politically exposed person). Це важливо, оскільки до ПЕПів застосовуються особливі правила контролю фінансових операцій. До публічних осіб належать, наприклад, представники влади чи керівники державних підприємств.

Усі ці дані архівуються і, згідно з новим законом, ними супроводжуються усі безготівкові перекази. Це надає банкам можливість за необхідності отримати всі дані на клієнта іншої фінансової установи, якщо з неї надійшли перерахування на їх клієнта. Загалом, можна буде легко отримати досьє на будь-якого відправника чи одержувача коштів.

Нові пороги фінмоніторингу

Раніше мінімальною сумою для обов'язкового фінмоніторингу було 150 тисяч гривень. Тепер це — 400 тисяч. Тобто коли людині надходить сума понад 400 тисяч гривень (або її еквівалент), банк одразу звертає на це увагу й перевіряє джерела надходження коштів, вказані раніше в анкеті. Якщо зібрати дані не вдається чи, наприклад, офіційні доходи менші, ніж сума, то банк може запитати у клієнта про додаткову інформацію.

Якщо клієнт не зможе пояснити, звідки у нього такі кошти, банк може їх заблокувати. Після цього фінустанова зобов'язана повідомити про можливе відмивання коштів чи корупцію в Держфінмоніторинг, який після аналізу передає справу до прокуратури, НАБУ, СБУ чи в інші органи, залежно від спеціалізації.

Підтвердженням законності доходів можуть слугувати, наприклад, довідка про зарплатню, податкова декларація, договір з продажу квартири чи автомобіля, документи на спадок тощо.

Разом із тим, банки можуть мати власну систему та власні внутрішні правили перевірки походження коштів клієнтів. Наприклад, вони можуть перевіряти законність навіть меншої суми — 50 чи 80 тисяч гривень.

Нові можливості для банків

Разом з новими правилами у банків з'явилися нові можливості. Зокрема, можливість віддаленої верифікації клієнта — як повної, так і спрощеної.

Тобто тепер для відкриття банківської карти клієнтам необов'язково приходити у банківське відділення.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Україна може уникнути піку епідемії COVID-19, - МОЗ
Наступна новина Чи ризикуєте ви захворіти на коронавірус? ОНЛАЙН-ТЕСТ
Останні новини
Схожі новини