В Україні хочуть побудувати 14 атомних реакторів і дві нові електростанції. Де

В Україні хочуть побудувати 14 атомних реакторів і дві нові електростанції. Де

22 листопада державний оператор чотирьох українських атомних електростанцій Енергоатом підписав важливу угоду з американською енергетичною компанією Westinghouse.  В планах Енергоатому – збільшити до 2040 року встановлену потужність всіх атомних електростанцій на 73% – з 13,8 до 24 ГВт. Для цього оператор АЕС має намір побудувати за наступні 18 років 14 атомних реакторів і дві нові електростанції.

На Хмельницькій АЕС добудують два атомних енергоблоки, а до кінця 2040-го ще по одному енергоблоку на всі українські інші атомні електростанції – Рівненську, Запорізьку та Южно-Українську АЕС, – йдеться у матеріалі Ліга.нет. 

Перший етап – два пілоти з США й один (не) російський енергоблок

За словами міністра енергетики Германа Галущенка, цей договір між Westinghouse та Енергоатомом готували до поїздки президента Володимира Зеленського в США в вересні.

Тоді у Вашингтоні делегації обох сторін домовились про енергетичне партнерство, а Енергоатом підписав меморандум з Westinghouse про будівництво п’яти енергоблоків в Україні за технологією АР1000.

Теперішній договір – доповнення до взятих раніше обіцянок.

Він передбачає, що впродовж наступних десяти років Westinghouse побудує на Хмельницькій АЕС два атомних енергоблоки за технологією АР1000. Гроші на будівництво Енергоатом позичить в американського Експортно-імпортного банку. Сума кредиту на наступні 17 років – близько $10 млрд.

 

За словами в.о. президента Енергоатому Петра Котіна, Westinghouse побудує на Хмельницькій АЕС четвертий та п’ятий енергоблоки.

Третій енергоблок, який Енергоатом має на меті добудувати вже багато років, планується все ж таки завершити за російською технологією ВВЕР-1000 разом із чеською Skoda JS.

Щойно ці атомні реактори будуть готові, Westinghоuse обіцяє додатково поставити до 2040-го ще по одному енергоблоку на всі українські атомні електростанції – Хмельницьку, Рівненську, Запорізьку та Южно-Українську АЕС.

Приблизна вартість будівництва всіх американських блоків в Україні – до $30 млрд, уточнювали в Офісі президента у вересні 2021 року.

Другий етап – нові АЕС

Плани Енергоатому не обмежуються будівництвом на станціях, що діють.

Згідно зі слайдами з презентації компанії, Енергоатом планує побудувати ще дві нові атомні електростанції з чотирма енергоблоками на кожній.

Амбітна мета Енергоатому – довести до 2040 року потужність атомних електростанцій в Україні до 24 ГВт. Це на 70% більше, ніж є зараз.

За якою технологією будуть побудовані енергоблоки на цих АЕС, у самому Енергоатомі поки не вирішили.

 

Під нові проєкти Енергоатом розглядає 33 перспективних локації, уточнив Котін.

Це – далеке майбутнє, для їхнього будівництва компанія навіть ще не провела опитування місцевих мешканців, а енергоблоки АР-1000 ще не ліцензовані в Україні, визнав голова держкомпанії.

Але процес не стоїть на місці, ліцензування реакторів АР-1000 може тривати від 1 до 1,5 років, запевняє Галущенко.

Плани та можливості

Що про атомне "велике будівництво" думають галузеві експерти?

Американські атомні реактори АР-1000 значно маневреніші за ті, що працюють в Україні, радянські ВВЕР-1000 та ВВЕР-400, сходяться на думці голова Центру досліджень енергетики Олександр Харченко та керівник Бюро комплексного аналізу та прогнозу Сергій Дяченко.

До того ж будівництво нових атомних потужностей дозволить Україні збільшити експортний потенціал, якщо вона доєднається до енергетичного ринку Європи у 2023 році.

Період окупності проєктів в Енергоатомі не розкривають, але за оцінкою Харченка, атомні електростанції, зазвичай, окупаються за 15-20 років.

Що може завадити? Щонайменше, бюрократичні проблеми.

По-перше, будівництво хоча б одного енергоблоку обов'язково має узгодити окремим законом Верховна Рада.

По-друге – залишається під питанням, хто профінансує будівництво нових АЕС в Європі на тлі багаторічного тренду на "зелену" енергетику.

В разі успіху, Україна може стати менш залежною в ядерній сфері від Росії та зробить більш перспективним будівництво власного заводу з виробництва палива для АЕС, вважає Харченко. 

Побудувати цей завод представники різних урядів обіцяли ще з 2013 року.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У волинського нардепа померли обоє батьків
Наступна новина У Луцьку маршрут №10 продовжили до вулиці Потебні
Останні новини
Схожі новини