В Україні температура підвищується швидше, ніж у середньому по всій Землі

В Україні температура підвищується швидше, ніж у середньому по всій Землі

На території України середньорічна температура підвищується швидше, ніж в цілому в середньому по території земної кулі. 

Про це в ефірі Радіо Свобода розповів директор Укргідрометцентру Микола Кульбіда, передає Укрінформ.

«Що стосується України, то тут глобальні та регіональні тенденції майже близькі, хоча на території України середньорічна температура підвищується навіть швидше, ніж в цілому в середньому по території земної кулі», - зазначив він. 

Директор Українського гідрометцентру також розповів, що в Україні, як і в усьому світі, починаючи з 80-х років минулого століття, розпочалося відчутне зростання річної температури повітря. «За цей період середня температура найхолодніших місяців зросла на 2-2,5 градуса. Значно скоротилася тривалість зимового періоду, сама зима стала іншою. Як правило, це нестійкий сніговий покрив, який то з’являється, то сходить», - сказав він. 

При цьому Кульбіда наголосив, що бувають і винятки з цього правила, тому що на фоні такого глобального потепління, яке спостерігається і на регіональному рівні в Україні, можливі й інші аномалії.

«Наприклад, рекордне значення мінусової температури, хоча більшість рекордів, яка встановлюється протягом останніх 20 років, пов’язана з літньою температурою повітря, коли практично на всій території України вона вже сягнула 40-42 градуси тепла», - зазначив синоптик.

Водночас, за словами Кульбіди, на Північній півкулі є регіони, де навпаки спостерігається зниження середньої річної температури повітря, особливо в зимовий період фіксуються рекордні значення температури повітря. «Це регіони півночі Росії, але азіатської частини», - зазначив він. 

Кульбіда також підкреслив, що небезпечні природні явища (урагани, страшні снігопади, паводки, дуже сильні зливи, тривалі дощі) вписуються в теорію глобального потепління, тому що на цьому фоні «розбалансовується кліматична система, стає не такою стійкою, і все частіше з’являються такі крайні, аномальні прояви погодних умов».


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Миколаєві зафіксували спалах гепатиту. ВІДЕО
Наступна новина На Волині знайшли схованку з боєприпасами. ФОТО
Останні новини
Схожі новини