В Україні з'явилась нова монета номіналом 10 гривень

В Україні з'явилась нова монета номіналом 10 гривень

Національний банк України з 3 червня вводить в обіг монети номіналом 10 гривень, які поступово замінять відповідні банкноти.

Про це повідомляє пресслужба Нацбанку.

Про причини заміни

З урахуванням строку служби монет заміна банкнот низьких номіналів на відповідні номінали монет дасть змогу державі заощадити близько 1 млрд гривень.

Адже тривалість життя монет є значно вищою, ніж тривалість життя банкнот низьких номіналів. Монети перебувають в обігу близько 20–25 років. Натомість банкноти номіналом 10 гривень можуть перебувати в обігу незначний проміжок часу – у середньому один-два роки. Тож банкноти потрібно майже щороку друкувати, обробляти та зберігати. Водночас обіг монет потребує від держави значно менших зусиль та коштів.

Про механізм заміни

З 03 червня 2020 року монети номіналом 10 гривень стали дійсним платіжним засобом на території України, ними можна вільно розрахуватися в торговельній мережі або здійснювати операції в банках.

На першому етапі Національний банк планує увести в обіг понад 5 млн 10-гривневих монет, що будуть розподілені між підрозділами Національного банку в регіонах.

Тож з 03 червня 2020 року банки зможуть отримувати оновлені грошові знаки в Національному банку й видавати їх своїм клієнтам.

Національний банк подбав про максимальну зручність обміну відповідних банкнот на нові монети – громадянам не потрібно спеціально обмінювати банкноти номіналом 10 гривень на обігові монети цього номіналу. Вони зможуть необмежений період часу розраховуватися одночасно і новими грошовими знаками, і попередніми банкнотами цього номіналу. Поступово – у результаті природного зношення – 10-гривневі банкноти будуть замінюватися в обігу монетами.

Нагадаємо, що станом  на  01 квітня 2020 року в  обігу перебувало 179,3 млн банкнот номіналом 10 гривень. 

Про дизайн та захист

Нова обігова монета номіналом 10 гривень – невелика за розміром, легка. Її діаметр становить 23,5 мм, вага – 6,4 г. Вона виготовлена із цинкового сплаву з гальванічним покриттям нікелем. Завдяки своїм збільшеним габаритним розмірам (діаметр, товщина та гурт) нова 10-гривнева монета суттєво відрізняється від обігових монет номіналом 1, 2 та 5 гривень.

Завдяки більшому діаметру та гурту (третя сторона монети) зі спеціальним грубим рифленням громадянам буде легко відрізнити її від обігових монет інших номіналів.

На реверсі монети номіналом 10 гривень зображено портрет українського гетьмана Івана Мазепи; на аверсі в центрі в обрамленні давньоруського орнаменту розміщено номінал монети.

Візуальні та тактильні елементи захисту монети – це дизайн аверсу і реверсу, оформлення гурта (відповідний тип рифлення) та дрібні елементи зображень, які складно відтворити в кустарних умовах.

Під час автоматизованого перерахування монет на спеціальному обладнанні для їхньої ідентифікації використовуються такі технічні характеристики: розмір і вага, а також так званий електромагнітний підпис – електронний сигнал, характерний для того чи іншого матеріалу.

Довідка: Станом  на  01 квітня 2020 року в  обігу перебувало нових обігових монет номіналами 1 грн – понад 195 млн шт., 2 грн – майже 190 млн шт., 5 грн – понад 7,0 млн шт. З часом кількість обігових монет у обігу буде збільшуватися залежно від потреб економіки.

Читайте також: 

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині за останню добу у 16 людей виявили коронавірус. 15 волинян одужало
Наступна новина День молоді у Луцьку пропонують провести там, де ще не проводили
Останні новини
Схожі новини