В урочищі Вовчак живе бандерівський кіт. Його звати Махора. ГАЙДА В МАНДРИ

В урочищі Вовчак живе бандерівський кіт. Його звати Махора. ГАЙДА В МАНДРИ
Фото з ФБ Сергія Яровенка

В урочищі Вовчак на Волині завели бандерівського кота.

Його звати Махора, він рудий і живе у бліндажах.

Бандерівського, бо нинішній історико-культурний комплекс «Вовчак – Волинська січ», що в Турійському районі, виник на місці колишнього села Вовчак, знищеного совєтами через те, що на цій території у 1942-му діяла база УПА.

Якщо ви ще ніколи не були у Вовчаку, розказуємо, що цікавого і де це. 

 *  *  *

Місце. Колишнє урочище вже не один рік поспіль розбудовують ентузіасти на чолі із керівником комплексу, екс-головою Турійської ОДА і колишнім начальником облуправління лісового та мисливського господарства Волині Василем Мазуриком. Нині Вовчак – музей під відкритим небом і осередок патріотичного виховання на Волині.

 *  *  *

Фрагменти. Про життя бандерівського кота з Вовчака розповів Сергій Яровенко. Кіт на всі сто відповідає духові «Волинської січі».

«Є коти домашні, є дворові, є бліндажні. А от в урочищі Вовчак на Турійщині живе самий бандерівський кіт Махора, для якого колишня база УПА «Волинська січ» є рідною домівкою і об‘єктом охорони. Гості без нього права фотографуватись не мають, а господарі і поготів», - розповідає Сергій Яровенко у себе на фейсбуці.

Насправді у Вовчак варто їхати не тільки тому, щоб побачити Махору. Нині це унікальний об’єкт для туристичних мандрів у гущавині повстанських лісів Турійщини на Волині.

  *  *  *

Що там є? Облаштовувати Вовчак почали у 2000-му. Найперше загородили старий цвинтар. Точніше – його залишки. Кілька могил із пам’ятниками, на яких досі видно сліди від куль – все, що лишилося від села Вовчак.

На території є храм, є криївка-музей, є відновлені ентузіастами типові для цієї місцевості хати. Точно такі, які могли стояти у Вовчаку.

З цікавого – на території відновили навіть оборонну мережу, з окопами та бліндажами. 

ЧИТАТИ БІЛЬШЕ: «Який добрий день? Слава Україні! Ви ж на Вовчаку!»

 *  *  *

Історія. Доля села – трагічна. Червоні партизані стерли село нанівець, позаяк тут у 1942-му розташувався штаб штаб загону "Січ", потім - загону імені Богуна, який входив до групи «Турів» Української Повстанської Армії. Штаб дислокувався в селі до 27 січня 1944, коли його розгромили радянські партизани.

У гущавині лісу, поміж «Вовчими лозами» (так називалося болото біля села, що, очевидно, і дало назву населеному пункту), готували старшинський склад Української Повстанської Армії. За даними істориків, Вовчак здали червоним партизанам три вірмени. У старшинській школі було багато представників нацменшин. Не всі з них, зрештою, виявили готовність боротися за Україну. Знайшлися ті, які пішли на перемовини з совєтськими партизанами.

27 січня 1944-го село оточили з трьох боків…

 *  * *

Як доїхати? Урочище Вовчак та історико-культурний комплекс на місці розташування бази УПА знаходиться на Волині. Між селами Ревушки Турійського та Свійчів Володимир-Волинського району. Відстань від Луцька через Свійчів – 73,9 км. 

Запам’ятайте...

Там не тільки живе бандерівський кіт.

Там замість «Добрий день!» кажуть «Слава Україні!»)) ГАЙДА В МАНДРИ!!

Комплекс має сторінку у фейсбуці

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Посадовця Служби місцевих автодоріг, який попався на хабарі у Луцьку, посадили під домашній арешт
Наступна новина Проросійському блогерові Шарію СБУ оголосила підозру. У чому його звинувачують
Останні новини
Схожі новини