В уряді розповіли, коли в Україні розгортатимуть тимчасові COVID-шпиталі

В уряді розповіли, коли в Україні розгортатимуть тимчасові COVID-шпиталі
Фото ілюстративне

Розгортати тимчасові ковідні шпиталі поза медичними закладами в Україні планують при орієнтовній щоденній кількості хворих з COVID-19 на рівні 11-15 тисяч або при різкому стрибку хвороби в певному місті чи регіоні.

Про це йдеться у коментарі заступника міністра охорони здоров’я, головного державного санітарного лікаря Віктора Ляшка, наданий "Українській правді".

Ляшко зазначив, що запас ліжок у системі охорони здоров’я ще є, та пояснив алгоритм запуску тимчасових шпиталів.

«Перш за все, розпорядженням керівника робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації (епідемії COVID-19) ми зобов’язали обласні державні адміністрації визначити лікарні, які до кінця цього тижня будуть повністю перепрофільовані для госпіталізації пацієнтів з коронавірусною хворобою. Це означає, що в ці лікарні не будуть госпіталізуватись хворі з іншими хворобами, і з’являється чіткий маршрут для пацієнтів в яких окрім COVID-19 є й інші медичні проблеми (травма, гостра хірургічна патологія, тощо).

Коли всі ці ліжка заповняться більше ніж на 75% з урахуванням, що перепрофільовано як мінімум 30% всього ліжкового фонду на адміністративній території, тоді необхідно запускати процес розгортання тимчасових ковідних шпиталів», – зазначив Ляшко.

«Вони будуть облаштовуватись у вже визначених обласними адміністраціями місцях, якими є виставкові центри, спортивні споруди, готелі чи санаторії. У цих закладах повинні забезпечуватись належні умови як для осіб, що будуть розміщені, так і для персоналу, що буде обслуговувати пацієнтів – це включає вентиляцію, можливість дезінфекції, розподіл потоків пацієнтів та інші принципи розміщення тимчасових шпиталів», – додав він.

Також Ляшко зазначив, що зараз є розрахунки щодо критичного навантаження в регіонах, тому питання додаткового розгортання ліжок пропрацьовується безпосередньо з регіонами. З точки зору доцільності, у зв’язку зі складністю організації виправданим є відкриття подібних шпиталів для достатньо великої кількості осіб – від 500 ліжко-місць.

«За нашими розрахунками повноцінний запуск COVID-шпиталів буде необхідним при орієнтовній щоденній кількості хворих з  COVID-19 на рівні 11-15 тисяч. Але все буде залежати і від розпорошеності цієї кількості хворих по всій країні чи, навпаки, появі великої кількості хворих в одному місті чи області», – розповів головний санітарний лікар.

Читайте також: 

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині виявили ще 178 хворих на коронавірус
Наступна новина Минулої доби на Волині виникло п'ять пожеж
Останні новини
Схожі новини