Вчені створили тату, яке стає видно лише на ранніх стадіях раку

Вчені створили тату, яке стає видно лише на ранніх стадіях раку

Швейцарські розробники створили родимку-татуювання, яка з’являється тільки при ознаках онкологічних захворювань та дозволяє виявити декілька їх типів на ранній стадії.

Часто саме через виявлення раку на пізній стадії шанси на одужання знижуються, тому дослідники постійно працюють над новими методиками виявлення хвороби, – повідомляє Рlatfor.ma

Саме через це розробка інженерів зі Швейцарської вищої технічної школи Цюриха дійсно інноваційна, тому що здатна на ранніх стадіях виявляти рак простати, легенів, молочної залози та колоректальний.

Завдяки новій технології мережа модифікованих клітин «шукає» онкологію по характерній ознаці – підвищенню концентрації кальцію в крові.

Це активує кальцій-чутливий рецептор (CASR), який регулює рівень кальцію в організмі – якщо він перевищує верхній поріг норми протягом довгого часу, біосенсори запускають кілька серій послідовних хімічних реакцій.

Вони призводять до синтезу ферменту (тирозинази), який містить мідь та сприяє виділенню темного пігменту меланіну в спеціально підготовлених клітинах. Після цього на шкірі пацієнта з’являється добре помітна «родимка».

Культура клітин, що виробляють меланін у відповідь на підвищення концентрації іонів кальцію

Розробники зауважують: оскільки технологія вловлює зміни, характерні для ранніх стадій хвороби, прояв темної плями – ще не привід для паніки. Побачивши «родимку», пацієнт зможе вчасно звернутися до лікаря та пройти діагностику традиційними методами, адже раннє виявлення принципово важливо для лікування онкологічних захворювань.

Наприклад, на перших стадіях раку молочної залози шанс повністю одужати є у 98% жінок, а на пізній – лише у 25%.

Метод вже вдало випробуваний на свинях, але у нього є й обмеження. Модифіковані клітини, укладені в спеціальні капсули, можуть працювати під шкірою людини близько року, потім тест-систему потрібно міняти. Вчені сподіваються з часом зробити більш довговічний прототип.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку з'ясовують, чому у місті знову неприємний запах
Наступна новина Лучан закликають записуватися до сімейного лікаря
Останні новини
Схожі новини