Великдень без масових скупчень, а Проводи – у червні. У ПЦУ розповіли про формат святкувань

Великдень без масових скупчень, а Проводи – у червні. У ПЦУ розповіли про формат святкувань
Фото ілюстративне

У Православній церкві України вирішили не проводити спільних посвячень верби та великодніх страв у храмах та на прихрамових територіях, а поминальні дні перенесли на 6 червня.

Таке рішення ухвалиив Священний Синод ПЦУ 9 квітня, повідомили у Православній церкві України.

«Обираючи між повним закриттям храмів і забороною на проведення богослужінь, як це є зараз в багатьох країнах, та обмеженою карантинними приписами можливістю звершувати богослужіння – для блага повноти Помісної Церкви, турбуючись як про тілесне, так і про духовне здоров’я вірних і всього суспільства, розсудливим є прийняти останнє. З огляду на посилені заходи карантину Священний Синод Православної Церкви України ухвалив рішення щодо відзначення Страсної седмиці й Великодня», – йдеться у повідомленні.

Синод погодив, що звичайні спільні посвячення верби та великодніх страв для мирян у храмах та на прихрамовій території не проводитимуться, щоб не допускати скупчення людей.

Водночас зазначається, що на підставі роз’яснень Національної поліції, з дотриманням вимог, у позабогослужбовий час не відмовлятимуть мирянам, які індивідуально прийдуть до храму з релігійними потребами, у їх задоволенні.

«У малих населених пунктах (селах, селищах міського типу, у місцевостях з переважаючою індивідуальною забудовою) інформувати мирян щодо проведення освячення великодніх страв біля місць проживання – на вулиці поруч із будинком чи на подвір’ї, з дотриманням «соціальної дистанції»; при індивідуальному освяченні великодніх страв біля місць проживання вірних не допускати їхнього скупчення та контролювати дотримання загальних норм карантину», – роз’яснюють у ПЦУ.

Також вирішили організувати за домовленістю з відповідними закладами завчасне (протягом днів Страсної седмиці) освячення великодніх страв у місцях їхнього виробництва та продажу, із проханням, щоби під час придбання віруючі були письмово інформовані, що їхні страви вже освячені православним священнослужителем.

«У разі, якщо миряни не мали можливості у жоден з перелічених способів отримати благословення верби, великодніх страв – дозволити мирянам в день свята в час після прочитання відповідних молитов про благословення у храмах, окропити їх святою водою, адже вона освячується «щоб усі, що черпають і споживають, мали її на очищення душ і тіл, на зцілення пристрастей, на освячення домів і на всяку користь велику» (з Чину великого освячення води)», – зазначають у ПЦУ.

Відвідання священнослужителями і мирянами кладовищ у поминальні дні після Великодня та звершення на них заупокійних молитов перенесли на Троїцьку батьківську поминальну суботу (6 червня).

Нагадаємо, раніше повідомляли, що МВС та релігійні конфесії визначили формат проведення Великодніх свят. Серед нововведень – у храмах повинно бути не більше 10 осіб, але онлайн-трансляція буде доступна для всіх. 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Як перевіритися на коронавірус на Волині? Чи можна це зробити самому? А якщо за гроші?
Наступна новина В Україні – 2203 випадки коронавірусу, на Волині – 41
Останні новини
Схожі новини