«Відкрита влада» - цитатник. Про Ковельську поліклініка

«Відкрита влада» - цитатник. Про Ковельську поліклініка

"Відкрита влада. Область" - спільний проект ТРК "Аверс" та обласної ради.

Тема ефіру: "Яких змін варто очікувати у системі охорони здоров'я Волині?" ВІДЕО.

Депутати висловили свою позицію щодо проекту рішення «Про реорганізацію комунального закладу «Ковельська поліклініка» Волинської обласної ради».

 

 Зараз їх треба відпустити у "вільне плавання"

Олександр Зінчук - депутат обласної ради (УКРОП)

Я займався цим питання упродовж трьох років. Їздив до головного лікаря Ковельського ТМО. Мені цікаво було знати його думку. Хочу нагадати, що подібні залізничні лікарні були в Сарнах та Здолбунові. Там їх передали на баланс місцевих громад і вони їх забрали.
Але я хочу сказати про працівників. Між ними та Ковельським ТМО пробігла "чорна кішка". Хірургу давали посаду хірурга в стаціонарі. Але він захотів бути завідуючим.  Завтерапією залізничної лікарні пропонували посаду завідувачки приймальним відділенням. Ні, вона захотіла бути завтерапією! Фактично кожній людині пропонували роботу. Їх просили півроку, а потім заключили договори з інтернами. І перехрестилися!..
Ковельська міськрайонна лікарня за три роки отримала 130 млн грн. Це - одна з найпродуктивніших лікарень в області. В жодну лікарню "не влито" стільки коштів. Ковельська поліклініка не зможе з нею конкурувати. В міськрайонній лікарні є ангіограф, вони досить динамічно та потужно розвиваються  в європейському напрямку.
Ще раз кажу, ми неодноразово виїздили. Туди приїздив і голова Громадської асоціації воїнів АТО пан Серватович, бо була пропозиція зробити реабілітаційний центр для атовців. Вони навідріз відмовилися. Вже є певні напрацювання в обласному госпіталі для інвалідів.
В свій час, був розроблений план на  перехід на госпрозрахунок. Були встановлені ціни на медичну послугу. Про що можна говорити, коли хотіли зробити відділення швидкої допомоги, то операційній сестрі, в якої зарплата  3 тис. грн, пропонувалося бути фельдшером швидкої допомоги із зарплатнею до 8 тис. грн. вона відмовилася. Наголошую, кожній людині давалася робота.
Стосовно відкриття хоспісу. Так, в нас був дефіцит хоспісних ліжок. Питання вирішилося конструктивно. Коли ми порахували, що маємо потребу в 100 ліжок, а маємо 50, то відкрили ще один  хоспіс у Ковелі. Хоспісна допомога фінансується з державного бюджету.
У працівників Ковельської поліклініки багато амбіцій. Немає конструктиву. Я ініціював там перевірку хірургічної роботи. Там були виявлені недоліки на рівні криміналу. І це на фоні того, що люди переконували: "Ми такі великі хірурги". Я особисто просив Ігоря Ващенюка про таку перевірку. Після неї вони вже не говорять про великі досягнення... Мало того, нинішній головний лікар проігнорував засідання "круглого столу" в Ковелі, коли ми туди приїздили. Його запрошували.  Про який конструктивізм можна вести мову?
Зараз їх треба відпустити у "вільне плавання". Нехай самі на себе заробляють. вони на засіданнях постійної комісії говорять, що самодостатні. Тож нехай це доведуть.
Бюджетний кодекс забороняє використовувати на них медичну субвенцію для обласного бюджету. Якщо в нас 750 млн грн становить обласний медичний бюджет, то з них 700 млн грн - субвенція. Наших власних доходів дуже мало, які ми могли би витратити на обласну комунальну власність. 
Штатна чительність - 33 людини. Кількість фізичних осіб - 50. Тобто йдеться про те, що є 17 пенсіонерів, які працюють на півставки. Бюджет - майже 2 млн 800 тис. грн. Вихід - госпрозрахунок.
 

Важко сказати, чи ця поліклініка зможе сама себе утримувати, будучи госпрозрахунковою

Сергій Сівак - заступник голови постійної комісії з питань  соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства та дитинства ("Свобода")

  

Якщо пригадувати старі біблійні притчі, то історія з поліклінікою схожа на "Гордіїв вузол". Розв'язати його не можливо. За три роки ми виділили на Ковель майже 32 млн грн. Це - надзвичайно серйозна сума. Перспективи - немає. В обласному бюджеті коштів на утриманні цієї поліклініки - немає. На жаль, деструктивна позиція зі сторони Ковельскої міської влади. Приміщення знаходиться в центрі міста. Його можна було забрати на баланс і людей працевлаштувати. Хоча, такий варіант колись обговорювався, але працівники не дослухалися.
Звичайно, люди повинні мати роботи і викидати їх на вулицю - не правильно. Якийсь вихід з ситуації має бути знайдений. Але треба зважити на принципи доцільності. Мені важко сказати, чи ця поліклініка зможе сама себе утримувати, будучи госпрозрахунковою.

 

Запропонувала відкрити там амбулаторію сімейної медицини для обслуговування жителів так званого "другого" Ковеля

Людмила Тимощук - голова постійної комісії з питань  соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства та дитинства (УКРОП)

 Ситуація дуже не проста і наболіла для нас, як для депутатів. Не просто й медичним працівникам поліклініки через невизначеність перспективи. З листопада має припинитися фінансування на поліклініку через медичну субвенцію. Якщо вони не перейдуть на госпрозрахунок, то ми будемо змушені фінансувати їх з власних доходів обласного бюджету. Нам потрібно буде визначитися  з цим питанням.
У серпні ми 4 рази збиралися щодо ситуації з Ковельською поліклінікою. Ми виїздили  і сам Ковель. Ковельська міська влада не хоче брати на свій баланс цей заклад, хоча там обслуговуються місцеві люди. Я запропонувала відкрити там амбулаторію сімейної медицини для обслуговування жителів так званого "другого" Ковеля. Там проживає велика кількість населення. Відповіді поки так і немає.
Потрібно думати, як вони мають вижити і як ми маємо їх фінансувати. В даний час це - проблема.
Вони зможуть заробляти самі, але, мабуть, не стільки, скільки  їм потрібно.   Можливо, вони могли би мати кошти за рахунок  функціонування спортивного комплексу, якби їм віддали в оренду басейн, але для цього потрібен менеджер. На даний момент, в них такого менеджера немає.
 

Всі важелі впливу при вирішенні питання - в обласній раді

Михайло Бегаль - депутат обласної ради ("Солідарність")

Ситуація з ковельською поліклінікою: де треба - немає, а де не треба - знайшли гроші. Я не голосував за створення цього підприємства. Вважаю, що депутати зробили це з опалу. Ці понад 30 млн грн пішли в нікуди. Для чого це далі тягнути? Питання, яке ніхто не може скинути, ані на ОДА, ані на Уляну Супрун.  Всі важелі впливу при вирішенні питання - в обласній раді.

 

Читати далі


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині розшукують 15-річну дівчину, яка зникла 4 дні тому
Наступна новина Волинські медики повернулися з Чемпіонату надзвичайних медичних служб в Польщі. ФОТО
Останні новини
Схожі новини