Відомі лучани про свої вишиванки: «Не так просто обрати, яку одягнути»

Відомі лучани про свої вишиванки: «Не так просто обрати, яку одягнути»
Депутатка Алла Надточій з донькою Юлею

Одягати вишиванку на День Незалежності в останні роки – не просто гарний тон, а фактично правило. Мало хто приходить на святкування не в традиційному одязі. Класичні червоно-чорні, білі, рожеві і салатові, з сріблястими нитками, подаровані друзями і вишиті мамами, старовинні – яких тільки не носять лучани.

«Перший» розпитав у відомих волинян, як вони обирали вбрання на День Незалежності, та скільки мають вишиванок у гардеробі.

Олексій Веремійчик, директор департаменту сім’ї, молоді та спорту Луцької міської ради:

«Цю вишиванку мені подарувала двоюрідна сестра. Вона сама вишила її бісером. Дуб і жолуді на ній, на мою думку, символізують силу, але кожен може знайти в цьому щось своє. Процитую Миколу Ярославовича (покійного міського голову Миколу Романюка, - ред.) і скажу, що вишиванка – це настільки торжественний одяг, реліквія для українців, тому її не можна носити щодня, але в серці потрібно тримати історію, культуру і вишиванку в тому числі. А одягати її потрібно на визначні державні свята і сімейні події. Я ношу на День Незалежності, День вишиванки, день народження, в гості до близьких. Маю кілька, тому часто доводиться з погодженням дружини обирати, яку сьогодні одягати».

Алла Надточій, депутатка Луцької міської ради, з донькою Юлією:

«Ці сукні нам зробила луцька майстриня Тетяна Комар на весілля моєї двоюрідної сестри. Взяли і чоловіку. Він у мене російськомовний, з Росії і досі не ходив у вишиванках. Хоча і патріот України! Йому сподобалось і це, мабуть, був для нього черговий переломний момент, коли він відчув силу вишиванки. Так з’явилось сімейне вбрання в одному стилі. На моїй сукні поєднання волинських геометричних фігур та квітів, а в доньки – птахи. Є в мене ще чорна вишиванка, в якій я була на першій своїй сесії. Дуже часто ношу вишиванки навіть просто на роботу. Через це колеги навіть перепитують: «А що, сьогодні якесь свято?» А мені просто приємно носити вишиті сукні – вони підіймають настрій».

ДИВИТИСЬ ТАКОЖ: Сотні лучан у вишиванках вибудували «корону Вітовта»

Сергій Балицький, депутат Луцької міської ради:

«В 2015 році мені цю сорочку вишила майстриня Наталія Гунько. Я у ній був в одній зі шкіл на Сході на 1 вересня, а тепер тут взяв участь у велопробігу. Обрав її, бо на спині вишитий напис «Ukraine». Одягаю сорочки на День прапора, День Незалежності, буває на сесію, в поїздках. Думаю, треба носити ще частіше, хоч і не завжди виходить. Загалом маю десять вишиванок. Буває, важко обрати, яку одягнути».

ДИВИТИСЬ ТАКОЖ: У Луцьку влаштували велопробіг у вишиванках. Фоторепортаж

Григорій Пустовіт, секретар Луцької міської ради:

«Історія моєї сорочки дуже проста. Якось я прийшов познайомитись з підприємством «Едельвіка», зайшов в магазин і в мене розбіглись очі. Зрозумів, що без вишиванки звідти не вийду. Придбав тоді дві – цю світлу з золотистими нитками і чорну з червоною вишивкою. Підбирали за іміджем, тому вишиванка некласична. Маю одну в традиційних кольорах і захотів ще мати зовсім іншу. Вона легка, святкова. Загалом в мене є три вишиванки, але відчуваю, що потрібно далі працювати над цим питанням».

Сергій Скулинець, співак:

«Вишиванку придбав в одному з магазинів нашого міста. Побачив її і зрозумів – це те, що я шукав. Одягаєш цю річ і почуваєш себе дуже комфортно. Тим більше, це традиційний український одяг, наш колорит. Думаю, кожен українець повинен мати вишиванку.

Кольори нетипові для вишиванки, але мені дуже сподобались. Схожу носить моя дружина. Маю ще одну синю, в якій часто виступаю на концертах».

Юрій Горбенко, директор департаменту агропромислового розвитку Волинської ОДА:

«Цю вишиванку мені подарували друзі на день народження, і я її дуже люблю. На ній вишитий український віночок в моєму улюбленому кольорі – світло-блакитному. Маю ще одну, зшиту зі справжнього тканого полотна. Але на День Незалежності завжди одягаю цю – вона улюблена».


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Сотні лучан у вишиванках вибудували «корону Вітовта»
Наступна новина Луцьк святкує День Незалежності. Фоторепортаж
Останні новини
Схожі новини