Волинські рієлтори вчились бути кращими помічниками інвесторів

Волинські рієлтори вчились бути кращими помічниками інвесторів

Бути не просто людиною, яка приводить клієнта на огляд об’єкту, а помічником, провідником у світі комерційної нерухомості. Самостійно прогнозувати – куди краще вкласти гроші та який варіант використання землі чи приміщення буде найбільш вигідним в перспективі.

Цьому вчились учасники семінару-практикуму «Грошові потоки в комерційній нерухомості», який організувало Волинське регіональне відділення Асоціації фахівців з нерухомості України. Навчання відбулись 29-30 жовтня у конференц-залі компанії «Модерн-Експо».

«Рієлтор повинен поставити себе на місце інвестора»

Спікерка семінару-практикуму – експертка з комерційної нерухомості, девелоперка, членкиня СFA Institute Олена Помазан. Вона каже, що головна ідея – не лише підняти професійний рівень рієлторів. Глобальна ціль – допомогти інвесторам вкладати гроші максимально ефективно і тим самим розвивати український бізнес.

«Чому це важливо? Нерухомість в Україні – не тільки місце, де люди живуть чи працюють. Це спосіб зберегти і примножити свої статки, спосіб забезпечити собі майбутнє. Саме тому нам життєво важливі нові, міжнародні підходи», - пояснює спікерка.

Учасників семінару вона навчала методам розрахунків – коли і які грошові потоки можуть бути у конкретному проєкті. Це виходить за межі обов’язків класичного рієлтора, але робить їхню роботу ще більш затребуваною.

Спікерка семінару, девелоперка, членкиня СFA Institute Олена Помазан

«Свого часу я потрапив на цей семінар у Києві. Тоді я не лише отримав масу задоволення, а й зрозумів, що це абсолютно новий підхід до роботи з комерційною нерухомістю», - розповідає організатор заходу, очільник Волинського регіонального відділення АФНУ, директор агентства «ВМБ Нерухомість» Ростислав Ганейчук.

Фахівець з нерухомості переконаний – навчання необхідні і тим, хто робить перші кроки в професії, і тим, хто працює на ринку десятки років.

«За моїми спостереженнями, 10% людей у будь-якій сфері рухаються вперед, а 90% залишаються на місці і в результаті сильно відстають. Потрібно це змінювати – шукати нові, нестандартні підходи. Я дуже радий, що пані Олена погодилась приїхати до нас і поділитись своїми знаннями», - каже він.

З його слів, сьогодні у Луцьку та на Волині загалом є багато земельних ділянок, будівель, які роками простоюють і не приносять нікому прибутку. Але за грамотного підходу, їм можна знайти вдале застосування. Ці навчання спрямовані якраз на те, щоб рієлтори вміли шукати ці шляхи. І керувались не емоціями та здогадками, а чіткими розрахунками. Фактично фахівець з нерухомості повинен сам стати на місце інвестора.

«Ми зараз знаходимось на «Модерн-Експо», а зовсім поруч – приміщення на 5 тисяч квадратних метрів стоїть вже років 12. Ніхто ним не цікавиться. Я ж переконаний, що його можна вигідно реалізувати під аквапарк, логістичний центр чи навіть великий магазин», - каже Ростислав Ганейчук.

Очільник Волинського регіонального відділення АФНУ, директор агентства «ВМБ Нерухомість» Ростислав Ганейчук

«Навчання особливо актуальні в ці турбулентні часи»

У дводенному семінарі взяло участь 30 учасників з Луцька, Ковеля, Рівного та Івано-Франківська. Прикметно, що серед них були не лише рієлтори, а й власники бізнесу.

Олександр Лахтіонов вже 15 років працює з нерухомістю. Він – власник івано-франківської компанії «Квадратний метр».

«Такі події дають можливість фахівцям, які давно працюють на ринку, розширити і покращити спектр послуг. В цьому випадку – надавати якісніші послуги інвесторам, забудовникам. Ми, зокрема, займаємось рекреаційною нерухомістю в Карпатах та за кордоном, тому методи, яким ми навчились на цьому семінарі, дадуть можливість вийти за рамки звичного і бути максимально корисними інвестору», - розповідає фахівець.

«Основне наше завдання – допомогти інвестору зробити правильний вибір, бути його помічником і провідником у сфері нерухомості, а не лише людиною, яка приводить на огляд об’єкту», - додає Олександр Лахтіонов.

З його слів, такий підхід також допомагає розвитку міст. Рієлтори зацікавлені в тому, щоб міста росли, нерухомість в них дорожчала, туристи приїжджали.

Власник івано-франківської компанії «Квадратний метр» Олександр Лахтіонов

Заступниця голови комітету з етики (арбітражного комітету) Волинського регіонального відділення АФНУ, директорка агентства нерухомості «ПРП» Наталія Груник – серед тих, хто вважає: скільки ти живеш, стільки й повинен навчатись. Світ настільки стрімкий, що без регулярного вдосконалення себе немає перспектив.

«Я в захопленні від навчання. Воно піднімає нас на новий рівень розвитку. Дуже вдячна спікеру Олені Помазан за «мозковий штурм», креативну подачу матеріалу, що дала нам можливість засвоїти нові методи та підходи у визначенні інвестиційно привабливих об’єктів.   

Ми отримали відповіді на питання, як удосконалити, реконструювати існуючий, створити новий прибутковий об’єкт, як раціонально використати земельну ділянку, щоб збільшити її вартість, як прорахувати ризики, рух грошей у часі і визначити математичним методом дохідність чи збитковість об’єкту. 

Засвоєна інформація, впровадження нових інструментів у роботі підвищують цінність наших послуг, нашу експертність», – каже рієлторка.

Директорка агентства «ПРП», заступниця голови комітету з етики волинського відділення АФНУ Наталія Груник

Директорка агентства нерухомості «Еверест», очільниця комітету з навчання Волинського регіонального відділення АФНУ Тетяна Кравець додає – ринок комерційної нерухомості поки не дуже потужно розвинений у Луцьку, але за ним – великі перспективи. Тим краще, якщо рієлтори вкладатимуть у свій професійний розвиток.

«Як голови комітету з навчання, моя ціль – не лише отримати знання, які потрібні мені особисто, але загалом підняти якість рієлторських послуг. За останні 10 років вона вже суттєво виросла. В тому числі завдяки постійним навчанням. Тепер потрібно не зійти з обраного шляху і продовжити переймати кращі світові практики», - розповідає фахівчиня з нерухомості.

Навчання особливі ще й тому, що це перший подібний захід з початку пандемії коронавірусу. Незважаючи на труднощі, потрібно рухатись вперед.

Директорка агентства «Еверест», очільниця комітету з навчання регіонального відділення АФНУ Тетяна Кравець


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Із 1 листопада Білорусь повністю закриває кордони для іноземців
Наступна новина В Україні за добу виявили майже 8 тисяч хворих на коронавірус
Останні новини
Схожі новини