Військовослужбовці можуть поїхати у відпустку за кордон: що для цього потрібно

Військовослужбовці можуть поїхати у відпустку за кордон: що для цього потрібно

Законодавство передбачає можливість виїзду за кордон для військовослужбовців, зокрема і під час дії воєнного стану. Наприклад, на лікування, у відрядження або під час відпустки. У разі відпустки така можливість напряму залежить від того, чи погодить її командир частини.

Про це інформує Волинський ТЦК та СП.

Що треба зробити

Насамперед потрібно подати рапорт командиру підрозділу не пізніше, ніж за 15 днів до відпустки. У рапорті потрібно максимально детально прописати всю інформацію про відпустку:

  • вид і тривалість відпустки, час проїзду до місця відпустки і назад;
  • місце перебування - адресу, контактні дані для зв’язку під час відпустки;
  • вид транспорту час проїзду до місця відпустки і назад;
  • пропозицію щодо тимчасової заміни на посаді (за потреби);
  • пункт перетину кордону, а також вказати всі країни, через які плануєте проїжджати, у випадку, якщо маєте доступ до секретної інформації.

Також важливо надати додаткові документи, як-от копії квитків в обидва боки. Якщо їдете до родини, то потрібні: свідоцтво про шлюб, про народження дітей, документи, що підтверджують проживання родини в країні, в яку плануєте поїздку.

У разі погодження командира військової частини такої відпустки, то далі вищевказана інформація вказується у наказі, в якому буде прописано право виїжджати за межі країни. Перед відпусткою потрібно отримати витяг із цього наказу.

Крім того, у частині видадуть відпускний квиток, де вказано термін відпустки і дозволена можливість перетину державного кордону України.

Що далі

Після отримання цих документів потрібно з відпускним квитком прийти до Військової служби правопорядку (ВСП) у прикордонній зоні і стати на облік.

Облік ВСП – це процедура реєстрації військовослужбовця у відповідному підрозділі ВСП перед виїздом за кордон у відпустку. Це необхідно для контролю за рухом особового складу ЗСУ та запобігання можливих порушень правил виїзду за кордон.

А далі вже можна перетинати кордон. Безпосередньо для перетину кордону потрібно мати із собою такі документи:

  • паспорт громадянина України для виїзду за кордон;
  • військово-обліковий документ (військовий квиток або посвідчення офіцера);
  • відпускний квиток із зазначенням про відпустку за кордоном;
  • витяг з наказу, у якому вказане місце проведення відпустки із дозволом на виїзд за межі території України.

Чи може поїздка не відбутися

Все залежить від декількох чинників. По-перше, від того, чи дозволить командир частини відпустку за кордоном.

По-друге, можуть не пропустити на кордоні. Наприклад, через те, що на військовослужбовця можуть бути накладені якісь обмеження, не пов’язані з військовою службою, як-от за несплату аліментів або відкрите кримінальне провадження тощо. Тож перед поїздкою варто подати запит до Державної прикордонної служби в Головний центр обробки спеціальної інформації, аби розуміти, чи немає якихось додаткових обмежень.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Воєнні злочинці рф: ГУР ідентифікувало убивць чотирьох українських військовополонених
Наступна новина «Воля до перемоги»: на Волині відбудеться патріотичний забіг у пам'ять про загиблих Героїв
Останні новини
Схожі новини

Публікації відсутні