Вимірювач вітру у вас вдома: що потрібно знати

Вимірювач вітру у вас вдома: що потрібно знати
Фото ілюстративне

Доводилося вам на злітно-посадковій смузі в дуже вітряну погоду спостерігати, як майорять на вітрі смугасті ковпаки, а на диспетчерському пункті в цей час активно обертаються за принципом дитячого вітряка на паличці чаші якогось приладу?

Навіть якщо ви ніколи цього не помічали, то знайте, що все це робиться для нашої з вами безпеки, для того, щоб пілот і бортпровідники, диспетчери знали, за яких погодних умов доведеться здійснювати посадку в аеропорту певного міста або ж, навпаки, злітати, опираючись повітряним потокам. Так ось, саме для того, щоб визначити, з якою швидкістю рухається вітер, в якому напрямку, чи не є для повітряного судна він бічним –  і призначений такий маловідомий в народі прилад як анемометр.

 Купити анемометр насправді чудова ідея, адже це невеликий портативний прилад, що працює на акумуляторних батареях, рідше - акумуляторах. Прилад здатний вимірювати швидкість проходження повітряних мас як в замкнутих приміщеннях, так і на вулиці.

Є моделі з крильчаткою - механічними лопатами, які рухаються від вітру або повітря, і вимірюють його швидкість. А є ультразвукові - які акустично аналізують звук, отриманий при проходженні вітром датчика, і перетворюють його в сигнал.

Можна купити такий прилад тільки у надійному і перевіреному інтернет-магазині, який пропонує великий асортимент подібної вимірювальної продукції за оптимальною ціною. В каталозі мають бути лише перевірені товари і продукція провідних світових заводів-виробників, серед яких зокрема бренди:

  • Benetech,
  • FLUS,
  • UNI-T,
  • WINTACT

За точністю вимірювання анемометри можуть вловити швидкість вітру в межах від 0,1 метра в секунду і в середньому до 20-30 метрів в секунду. Похибка становить плюс / мінус 1,5%. Є окремі моделі з більш широким вимірювальним діапазоном. Більшість анемометрів також визначають температуру в межах до плюс 50 градусів за Цельсієм, а багато - ще й вологість навколишнього середовища, тобто повітря. 

Тож даний пристрій, який спочатку було задумано виключно для метеорологічних станцій, сьогодні має багато функцій: від поліпшення якості життя до дотримання її безпеки. Так, анемометри активно використовують для аналізу витоку газів, у вентиляційних системах, в системах кондиціонування, у снайперській стрільбі (наприклад, в біатлоні), в полюванні, на вітроелектростанціях, при «облозі» смогом міст, при виконанні будівельних робіт, особливо в висотних кранах, де вітер впливає на баланс.

В цілому, анемометр - це портативний ручний прилад для вимірювання швидкості проходження повітряних мас в закритих приміщеннях, а також поза ними, тобто здатні вимірювати і швидкість вітру.

Сучасні пристрої здебільшого цифрові, крильчатого типу. Тобто їхній верх оснащений пластиковою крильчаткою, впливаючи на лопаті якої і вимірюються показники.

Є в нижній частині приладу на передній панелі рідкокристалічний екран з підсвічуванням, дві кнопки управління. Щоб зняти показники точно, необхідно підставити крильчатку приладу до вентиляції, кондиціонеру або потоку вітру так, щоб він повністю потрапляв на лопасті, інакше не весь потік буде виміряний. Крім прямої функції по дослідженню швидкості вітру і повітряних мас в межах від 0,7 до 30 метрів в секунду, такий анемометр може обчислити також температуру повітря в діапазоні від -10 і до +45 градусів за Цельсієм. Є можливість обчислювати температуру і в Фаренгейтах.

Похибка в вимірах може становити до 2 градусів або 2% швидкості повітря. Дискретність - 0,2 градуса і 0,1 метра в секунду. Живлення приладу здійснюється від акумуляторної батареї типу «Крона» на 9 Ватт.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку перекрили рух транспорту на Ківерцівській. КАРТА
Наступна новина Луцька міська рада змінює графік роботи
Останні новини
Схожі новини