Винайшли пристрій, який за 5 хвилин може діагностувати коронавірус

Винайшли пристрій, який за 5 хвилин може діагностувати коронавірус
Фото ілюстративне

У Монреалі винайшли пристрій, який за 5 хвилин може визначити, чи хворіє людина на коронавірус. Усе, що необхідно, – під'єднати його до смартфона.

Для того, щоб отримати результат тесту, потрібно лише помістити зразок слини на пристрій, попередньо підключений до смартфона, повідомляє 24 канал із посиланням на Medical Express.

Новий тест уже перевірили на ефективність у лабораторії, але варто зазначити, що в природних умовах його ще не випробовували. 

Утім, якщо науковцям вдасться довести правильність результатів тесту у звичайному житті, це розвантажить лабораторії та допоможе виявляти безсимптомних носіїв хвороби.

Підпишись на Telegram сайту, який зараз читаєш. Без спаму, тільки важливе! Підписатися

«Візьміть, наприклад, співробітника лікарні, який повинен йти на роботу. Якщо він або вона отримає позитивний результат, вони можуть залишитися вдома й уникнути ненавмисного поширення вірусу в середовищі високого ризику», – заявив професор медичного факультету Університету Монреаля Ксав'є Банкі.

Як працює цей пристрій 

Тести ПЛР працюють завдяки виявленню сегментів ДНК вірусу після його розмноження. Натомість новий пристрій працює інакше.

За принципом роботи це мініатюрний спектрометр, який використовує техніку візуалізації. Технологія фіксує крихітні золоті палички, які змінюють колір залежно від навколишнього середовища. Окуляр камери пристрою в одному зразку слини розрізняє від 100 000 до мільйона частинок.

«У слині наностержні набувають колір, який спектроскопічний пристрій може точно сфотографувати», – сказав Банкі.

Для того, аби провести самодіагностику, необхідно ввести ватний тампон в носогорло, після чого помістити зразок у пробірку. Але замість того, щоб відправляти її в лабораторію, потрібно нанести краплю суміші на пристрій.

Перший прототип пристрою вже готовий. Розміром він близько п’яти квадратних сантиметрів, що не більше, ніж карта пам'яті для смартфона.

Читати також: Люди із першою групою крові найменше ризикують підхопити коронавірус, – учені


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині усіх призовників тестуватимуть на коронавірус
Наступна новина На Старому ринку у Луцьку збудували барикади
Останні новини
Схожі новини