«Випий 40 таблеток і подивись, що буде». Усе, що відомо про смертельний челендж серед школярів 

«Випий 40 таблеток і подивись, що буде». Усе, що відомо про смертельний челендж серед школярів 

Два дні поспіль українців приголомшують новини про школярок, які наковталися таблеток, подивившись відео у соцмережі. Про трагедію у Боярці Київської області, де одна із дівчат померла, стало відомо 16 лютого, а наступного дня подібна історія сталась і в Умані на Черкащині.

Що сталося у Боярці

16 лютого у боярському академічному ліцеї «Гармонія», що у Фастівському районі, у туалеті знайшли непритомними двох дівчат… 

Поліція відновила приблизний перебіг подій. 

Дві подруги-семикласниці на перерві купили в аптеці препарат-спазмолітик і випили по 40 пігулок кожна. За інструкцією така доза ліків переважала їх норму у 10 разів.

«Коли вживали останню таблетку, написали повідомлення своїм однокласницям про те, що вони вживають сорокову таблетку, після цього однокласниці підбігли до приміщення туалету та знайшли там дівчат. Одна вже втратила свідомість, і медики після того, як приїхали, констатували її смерть. Друга ще була притомна, але в тяжкому стані», – розповіла старша інспекторка відділу комунікації поліції Київської області Марія Дідковська-Бідюк.

Дівчині, яку не врятували, було 13 років. Інша, 12-річна, досі перебуває в лікарні, хоч її життю вже нічого не загрожує.

Одразу після цієї новини трагедію почали пов'язувати зі згубним впливом Інтернету. Адже дівчина, яка вижила, розповіла поліції, що про таблетки вони дізналися із соцмереж.

Поліція каже, що дівчата подивилися в одній із соцмереж відео із закликом спробувати медичний препарат. Правоохоронці вважають, що цією соцмережею був TikTok: «Вони надивилися відео в TikTok на кшталт «Випий 40 таблеток і подивися, що буде». 

Однокласниці ж дівчат кажуть, що справа не в соцмережах. За їхніми словами, у дівчини, яка померла, було багато проблем у родині, тому вона мала думки про самогубство. Подруга ж, імовірно, зробила це «за компанію».

18 лютого міський голова Боярки Олександр Зарубін повідомив, що директорку ліцею Світлану Сушко відсторонили від посади без збереження зарплати. За рішенням міськради розпочнуть розслідування щодо можливого неналежного виконання нею службових обов'язків. Окрім цього, за розпорядженням міськради Боярки у місті створять комісію «щодо забезпечення сталої виховної роботи в закладах освіти».

Де підлітки взяли таблетки

Школярки купили таблетки в аптеці, що поруч із ліцеєм. Поліцейські встановили провізорів, які зізналися в тому, що продали лікарський препарат дітям. Пігулки продають без рецепту. 

Слідчі запевняють, що направили листи до Держлікслужби України щодо законності продажу лікарських препаратів дітям і до Департаменту охорони здоров’я Київської обласної державної адміністрації щодо запобігання таким порушенням.

Що трапилося в Умані

Подібна історія сталась в Умані на Черкащині. Там дві восьмикласниці 17 лютого наковтались таблеток і потрапили до лікарні. Вони приймали у школі той же препарат, що й дівчата у Боярці.

«Дійсно був такий виклик на «швидку», – коментує речниця Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф області Ірина Назарок. – До лікарні доправили двох дітей з підозрою на отруєння таблетками».

Обоє дівчат випили по 10 таблеток. Зараз вони під наглядом медиків. Участь у небезпечному експерименті вони не визнають.

Поліція Уманщини встановлює обставини отруєння двох восьмикласниць. Дівчата у стабільному стані, їхньому життю нічого не загрожує.

Що робити батькам

Дитячий омбудсмен Микола Кулеба порадив українцям говорити з дітьми про небезпеку онлайн і нагадати їм основні правила користування соцмережами. Зокрема:

•    не спілкуватися з незнайомцями;
•    не повторювати дії, які пропонуються в мережі.

«Поясніть, що "розваги" онлайн мають небезпечні, а часом – невідворотні наслідки в реальному житті!» – заявив омбудсмен.

Підготовлено за матеріалами видань ВВС-Україна, ТСН, Громадське, The Village Україна.
 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Новий медичний центр «МEDICAL+» у Луцьку. Розказуємо, чим він цікавий
Наступна новина По 3200 гривень щомісяця. Луцьким спортсменам вручили сертифікати на стипендії
Останні новини
Схожі новини